Studentka analyzuje Schwarzenbergovu předvolební kampaň: 'Číro mu nevěřím.

22.01.2013 17:47 | Zprávy

JINÝMA OČIMA Volebnímu týmu Karla Schwarzenberga se podařilo v kampani účinně přetrhnout pupeční šňůru mezi ním a neoblíbenou Nečasovou vládou. Říká to studentka audiovizuálních studií filmové škole a filozofie na FF UK Kateřina Krejčová, která část roku 2012 strávila na studijním pobytu v Kanadě, kde se aktivně účastnila studentských protestů proti zvyšování školného známých jako „Javorové jaro". Lidé by se podle ní měli probudit a nenechat sebou manipulovat.

Studentka analyzuje Schwarzenbergovu předvolební kampaň: 'Číro mu nevěřím.
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dnes se ve sněmovně bude hlasovat o důvěře vládě. Zasedání se asi protáhne do večerních hodin

Karla Schwarzenberga dlouhodobě kritizujete. Jaké jsou podle vás základní důvody, proč by neměl být prezidentem?

Kritizuji dlouhodobě, a nejsem sama, především současnou vládu, jíž je Karel Schwarzenberg místopředsedou. Jeho vítězství v druhém kole by znamenalo symbolickou legitimizaci všeho, co za poslední dva roky tato vláda prosadila. Bylo by to posvěcení církevních restitucí, důchodové reformy, reformy zdravotnictví, sociální reformy, sKaret, veřejné služby neboli „nucených prací“ pro nezaměstnané ­- nedávno zrušené Ústavním soudem, protože je v rozporu s Listinou základních práv a svobod, daňové reformy a v neposlední řadě reformy vzdělávání. To je pro mě jako pro studentku vysoké školy bodem zásadním. Hlasoval také pro přijetí šílené smlouvy ACTA, která by zničila svobodný internet, a podepsal smlouvu o americkém radaru v ČR. Schwarzenbergovo vítězství by bylo posvěcením všech skandálů nejzkorumpovanější polistopadové vlády, jejíž drtivá většina ministrů podala demisi nebo byla kvůli spojení s korupcí odvolána.

Říká se, že v případě Schwarzenbergova zvolení ztratí TOP 09 svůj fíkový list v podobě předsedy strany. Ale opak může být pravdou. Nemyslím si, že preference této strany v čele s Miroslavem Kalouskem by se měly propadat. Naopak se obávám, že kolem Schwarzenberga se na Hradě vytvoří jakási skupina „pátečníků“ a jeho iracionální kult bude sílit. Navíc on jako prezident nebude vetovat zákony, které jeho strana připraví, kontroverzní zákony i destrukce sociálního státu budou pokračovat dál.

Již teď v souvislosti se Schwarzenbergovými úspěchy v prezidentské volbě roste podle průzkumů opět podpora TOP 09! Nedovedu si dost dobře představit, že členy bankovní rady ČNB bude nepřímo jmenovat Miroslav Kalousek. Dále vidím důvody zahraničně politické, protože většina rozhodnutí, která Schwarzenberg ve funkci ministra zahraničí zatím učinil, je pro mě naprosto nepřijatelná.

Jako studentka, když se setkáváte s kolegy, kteří podporují Karla Schwarzenberga, debatovala jste o tom s některými? Čím to zdůvodňují?

Z debat s jeho přívrženci mám pocit, že dosavadní úspěch tkví v tom, že on nikdy v kampani neprezentuje nic politického. Mluví o tom, že má dobré srdce, je to osobnost, je vzdělaný, pracuje s hesly jako: „neuhnu z cesty“, „slušně, poctivě, spravedlivě“, „volím Karla“, což jsou hesla bytostně nepolitická. Vidím to jako návrat k tomu nejhoršímu z nepolitické politiky. Havel tím aspoň ještě něco čitelného prosazoval, ale tohle je naprosto prázdné.

Když se podíváme na web jeho podporovatelů, tak jde o přehlídku politické naivity a argumentační vyprázdněnosti typu „vůbec se nezajímám o politiku, ale volím Karla, protože je to osobnost“. Nebo „protože je prý vzdělaný“, přitom je to mýtus, nedokončil žádnou z vysokých škol. Nebo protože mu prý „nejsou lhostejná lidská práva“, přitom dnes existuje málo tak selektivních ochránců lidských práv na úrovni zahraniční i domácí politiky, jako je Karel Schwarzenberg. A heslo, že „nikoho nevyloučí“  - to má být výsměch všem, na které dopadají naprosto asociální opatření této vlády? Schwarzenberg prý není spojen s žádnými korupčními skandály. Co privatizace Becherovky? Co fakt, že při své restituci uplácel? Co přímé napojení na Bakalu, který v kauze bytů Ostravsko-karvinských dolů připravil o právo na důstojné bydlení desítky tisíc lidí? Právě Bakala financoval předvolební kampaň TOP 09 a nyní i prezidentskou kampaň Schwarzenbergovu.

Korunu celé předvolební frašce nasadil Jiří Menzel, který prohlásil, že volí Karla, „protože má ducha šlechtickýho". Ti ostatní vedle něj nejsou nic jiného než potomci nevolníků. „Lidé, kteří mají zbabělou povahu.“

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přijde a začne vyhrožovat? Politici si podali Foltýna

4:44 Přijde a začne vyhrožovat? Politici si podali Foltýna

Kdo nejde s námi, jde proti nám. Výhrůžky. Jako za Klementa Gottwalda. Takové a další komentáře padl…