Teror, šikana a mrkev. Nová odhalení o Janě Nagyové a jejím řádění, které se teď napravuje

21.10.2013 4:44

ParlamentníListy.cz již před časem jako první přišly s informací, že se Petr Nečas a Jana Nagyová stanou manželi. Stejně tak upozornily na údajně hrubé chování policie vůči Nagyové porušující její práva. Nyní jsme zabrousili zpět do doby její slávy a zjistili, jak to za ní chodilo „na vládě“.

Teror, šikana a mrkev. Nová odhalení o Janě Nagyové a jejím řádění, které se teď napravuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nagyová

Podle zdroje ParlamentníchListů.cz velmi dobře informovaného o tom, jak to chodí na Úřadu vlády, fungovala tato instituce za jejího působení prakticky programově nestandardně. Nagyová programově nadužívala svých pravomocí, respektive vykonávala i ty, ke kterým neměla zákonné zmocnění.

Sir Nagy

Tehdejší ředitel úřadu, Lubomír Poul, byl dle zákona nadřízeným vrchní ředitelky kabinetu premiéra Nagyové, de facto byl ale jejím jasným podřízeným a nastrčenou figurkou. Cokoli chtěl rozhodnout, muselo to být se svolením Nagyové. To, že se zhroutil, nebylo prý kvůli policejnímu zásahu, ale kvůli tomu, že ho Nagyová podobně jako další zaměstnance psychicky terorizovala. Má podlomené zdraví. Mnozí zaměstnanci měli kvůli ní psychické problémy, se kterými se léčí.

Vysokými odměnami pro své okolí si prý Nagyová zajišťovala mlčení nejvyšších úředníků. Někteří například měli vysoké hypotéky, tak byla každá koruna dobrá.

Poměrně dobře známou informací již je, že ona zařizovala přístup lidí k premiérovi a bez ní se k němu nikdo nedostal. De facto na Úřadu vlády existovalo území, kam téměř nikdo nesměl a často s premiérem nemohli hovořit ani úředníci, kteří z výkonu a charakteru své funkce s ním hovořit měli. Bylo to podobně jako v Jistě, pane premiére, kdy sir Humphrey bránil premiérovi, aby se bavil se svými úředníky a premiér tak byl odstřižen od informací. Informace dostával jen od Humphreyho v patřičně upravené formě.

Komunikace se šedými eminencemi

Například ředitel odboru vládní agendy Zdeněk Med musel odejít kvůli Nagyové, protože samozřejmě kvůli vládní agendě chtěl logicky přístup k premiérovi. Což mu Nagyová ale neumožnila. Podobně šéf poradců Nečase Martin Říman odešel poté, co se musel k premiérovi objednávat.

Podobně zařizovala Nagyová i nepřímou komunikaci Nečase se šedými eminencemi ODS, které bývají někdy nazývány kmotry. A údajně měla zprostředkovávat obchody. „Je ale fakt, že poté, co padla, tak se všichni, pro které dříve něco zařídila, od ní odvrátili a odmítli ji jakkoli pomoci,“ řekl redakci zdroj.

Kdo zlobil, nezůstal

Ti, co drželi „hubu a krok“, na úřadě, pokud nezačali bláznit, většinou zůstali. Ti, kteří se jí postavili, museli odejít nebo odešli na protest sami.  Proti Nagyové se například postavila ředitelka protokolu a zahraničních vztahů Barbora Loudová, která patří společně s šéfem hradního protokolu Jindřichem Forejtem k největším odborníkům na protokolární záležitosti v České republice. Do funkce ji po pádu Nagyové jmenoval zpět nový šéf Úřadu vlády a lídr SPOZ na Olomoucku Radek Augustin. Stejně tak vzal Augustin zpátky i Zdeňka Meda, který je opět ředitelem odboru vládní agendy.

Hovoří se o tom, že Nagyová jednala se zaměstnanci sprostě a smýkala s nimi jako s kusem hadru. Jednalo se o jakousi tyranskou hrůzovládu či sultanát. Děly se takové věci, že prý dva roky nebyla provedena inventura a když ji zodpovědný člověk chtěl provést, byl vyhozen. Uklízečka byla prý vyhozena jen za to, pokud se o centimetr pohnul papír na stole Nagyové.

Tyranské manýry

Nagyová měla spoustu manýrů. Čtyři lidé museli prý zajišťovat jídelníček pro premiéra, aby nebyl kalorický. Když si o sobě Nečas někde přečetl, že tloustne, což se stávalo často, držel prý mrkvovou dietu. Jídelnu, která může sloužit padesáti lidem, Nagyová víceméně zabrala pro milenecký páreček. Neustále měnila řidiče, protože jí permanentně některý nevyhovoval.

Hrzánský palác patřící vládě si Nagyová zabrala kvůli obytnému apartmá pro sebe, i když má obecně sloužit reprezentačním účelům, případně výstavám. Například nyní zde nynější šéf Úřadu vlády Augustin zařídil výstavu Symboly republiky: Pilíře české státnosti. Dříve prý v Hrzánu probíhaly dle různých zvěstí milostné hrátky premiéra a jeho šéfky kabinetu.

Podobně si Nagyová jen pro sebe obsadila i Benešovu vilu, která má sloužit reprezentačním účelům a je tam i ubytování pro zaměstnance Úřadu vlády pro možnost rekreace. Z „privatizovaného“ sídla Nagyové vrátil Augustin zpět původní účel vily a v září byla otevřena pro veřejnost. Nakonec nikdo nechtěl řešit s Nagyovou po aféře "Nagygate" ukončení jejího pracovního poměru. Po dohodě ho s ní rozvázal Augustin podobně jako s Lubomírem Poulem.

Od mzdové účetní k manželce Petra Nečase

Podle serveru Nasipolitici.cz bývalá vrchní ředitelka sekce kabinetu předsedy vlády, členka ODS, úřednice Jana Nagyová v roce 2011 získala magisterský titul na soukromé Univerzitě Jana Amose Komenského v Praze. Pracovala jako mzdová účetní v národním a posléze státním podniku Chodos v západočeském Chodově, byla vedoucí různých oddělení v soukromých firmách. Mezi lety 1996–2004 byla asistentkou senátora Vladimíra Kulhánka (ODS), o rok déle působila na pozici oblastní manažerky OS ODS v Karlových Varech.

V letech 2006–2009 řídila odbor kanceláře ministra Petra Nečase na Ministerstvu práce a sociálních věcí. V první půlce roku 2010 byla poradkyní na Ministerstvu obrany, po poslaneckých volbách v témže roce byla až do června 2013 vrchní ředitelkou sekce kabinetu předsedy vlády Petra Nečase. 13. června 2013 byla zatčena Útvarem pro odhalování organizovaného zločinu a obviněna mimo jiné z podplácení a z organizování zneužití pravomoci úřední osoby. Jana Nagyová je rozvedená a má dvě dcery.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…