To vymyslel idiot, plácají nesmysly. Hovoří starosta mnohokrát vyplavené obce

12.06.2013 14:32

ROZHOVOR Jan Havel je hlavou několikrát vyplaveného Hřenska, turistického letoviska mezi nádhernými soutěskami v Českém Švýcarsku. Tato nejníže položená obec v ČR se v předešlých dnech znovu proměnila v Benátky. Co starostovi po povodních čeří krev v žilách nejvíce, je například nesmyslné nařízení, že hasiči a strážníci nemají v krizové situaci nárok na zajištění stravy jako evakuovaní lidé.

To vymyslel idiot, plácají nesmysly. Hovoří starosta mnohokrát vyplavené obce
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Hřensko po povodni

Starosta se také durdí nad tím, jaké nesmysly plácá v televizi šéf asociace pojišťoven. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz také prozradil, co by si před příští záplavovou vlnou přál dostat pro svou obec a kdo posílá Nečase po vodě do Německa.

Úterý 11. června je první den, kdy jste po povodních pustili do obce veřejnost, i když stále na propustky. Od veřejnosti zaznívá, že by pro bezpečnost lidí z Hřenska bylo lepší, aby se raději přestěhovali. Co si o tom myslíte?

Člověk, který řekne, že by se lidé ze záplavové oblasti měli odstěhovat, tak nemá cit. Jestliže se zde lidé narodili a vyrostli, tak k tomu místu mají určitý vztah a rozhodně se nevystěhují. Hlavně nemají kam. Vždyť nemají peníze. Kde si mají koupit nějaký objekt? Tohle jsou jejich baráčky, v nichž žijí a podnikají a teď by se měli odstěhovat jinam? Člověk s takovými úvahami je podle mého názoru hloupý.

Oni to jistě lidé nemyslí zle, spíše vidí, jak je to náročné například zejména pro děti… Vláda se „prsí“, že hodně pomůže. Například pro každou zatopenou obec prý uvolní 300 milionů na první platby spojené s protipovodňovými opatřeními. S tím naložíte jak?

O tom, že vláda nabídla 300 milionů korun, jsem slyšel jen v televizi a v současné době obce ani občané nemají ani korunu. Byrokracie nám neustále bují: Jestliže někdo chce a byl vyplaven, musí žádat a vypisovat plno papírů a čekat, až přijdou pojišťovny, nebo od vlády, od úřadů různí likvidátoři či kontroly a tak dále. V tuhle chvíli tedy ovšem nemáme ani korunu.

Například i Finanční správa oznámila, že obce mohou při řešení záplav vydat vyhlášku, kterou zcela nebo částečně osvobodí postižené od povinnosti platit daň z nemovitosti, a to až na pět let. To se také dozvídáte zatím jen z médií?

Ano, a ještě ke všemu jsme do včerejška 'plavali', takže máme na práci daleko důležitější věci, které musíme zabezpečit. Takže nemáme čas ani televizi, ani noviny sledovat. To nestíháme a ani tu nemáme ještě zapojenou elektřinu.

Hasičům nesmíme dát najíst? S tím se snad obrátím na vládu!

Kdo vám tedy v tuhle chvíli pomáhá nejvíc, když ne vláda? Koho byste vyzdvihl - hasiče, policisty?

Nebýt našich dobrovolných hřenských hasičů, tak by ta obec byla, nechci říci kde... Ještě pod vodou. Ti chlapi makají ve dne v noci, dodneška celé ty dny. Spí tak dvě hodiny denně. A to jsou místní občané, mají zatopené i svoje soukromé objekty, domky. Nebýt jich, tak se Hřensko nezvedne! Před nimi klobouk dolů! Pak ještě hasiči Ústeckého kraje dobře pomáhali a spolupracovali. Koordinace byla vynikající. Obecní policie pracuje. Policie ČR nasadila hlídky. Tento rok byla spolupráce absolutně perfektní. Všechny tyto složky makaly jak šrouby, pracovaly! Ale jsem úplně konsternovaný a budu se snad obracet na vládu ohledně toho, že jsme z Ústeckého kraje dostali na krizovém štábu hlášení, že nemůžeme hasičům a obecní policii zaplatit stravování. To snad ani nemyslí vážně! Že prý nespadají do prvotního protipovodňového opatření, kdy se platí třeba strava evakuovaným lidem. Těm chlapům, kteří makají ve dne v noci, nemůžeme dát najíst? To je přece... Který idiot to tam vymyslel!

Pokud by kraj, který uvolňuje materiální podporu pro hasiče či policisty, měl podpořit vás, co byste potřebovali? Čluny, nějakou konkrétní techniku?

Hlavně bychom potřebovali zařídit, aby když při povodni vypadne proud, fungovala komunikace mezi záchrannými složkami, jelikož zde nefunguje síť ani jednoho telefonního operátora. Vím, že existují možnosti, zařízení, které se dá pověsit někam na skálu či na baráky a když dojde ke krizové situaci, tak to běží na nějaké baterie či podobně a je možný kontakt. Tady se jezdilo na lodičkách, lidé se převáželi a podobně, ale záchranné složky neměly mezi sebou komunikaci. Takže by to chtělo vysílačky. Chybí nám také multikára, aby se odvážel ten šílený bordel z obce, nakládací bagr se lžící, nemáme ani jeřáb.

Šéf pojišťováků neví, o čem mluví!

Snad si to přečtou ti kompetentní. Až douklidíte, budou se řešit škody i finančně. Jaké máte popovodňové zkušenosti s pojišťovnami, například i z minulosti?

Zkušenosti jsou různé. Například Česká pojišťovna a Allianz fungovaly celkem dobře, pochopitelně vždy jsou nějaké problémy. Co se týče třeba ČSOB, ta pracuje – nechci se vyjadřovat sprostě – špatně. Tam trvá rok, než dojde k nějaké likvidaci a ještě se hádají a posílají různé firmy, které to znovu celé přehodnocují. No naprosto mě v uvozovkách uchvátil šéf asociace pojišťoven, který v televizi říkal, že lidé ze zaplaveného objektu mají ten nábytek, hadry, prostě cokoliv dávat na hromadu a čekat, až přijde likvidátor! No tak to absolutně nepadá v úvahu! Naši chlapi to musí všechno naopak zlikvidovat, protože by došlo k infekci. To by způsobilo epidemii. Jak můžou tak blbí lidé existovat? To se musí hned likvidovat, vše sanujeme, poléváme Savem, musí se vše hned odvézt a kafilérka musí přijet, zbytky potravin a tak dále… A ten chlap chce, aby to měli někde za barákem na hromadě? On se zbláznil!

Snad naše médium pomáhá v informovanosti lépe, zveřejňujeme i váš sbírkový účet a podobně…

ParlamentníListy.cz už nám v minulosti pomohly. Například jednou nám silně pomohly v době voleb, když zde byly zmatky. Jinak obecně novináři o nás nepíší nijak v nejhorším, ale to asi i proto, že tady v Hřensku je hezký starosta (smích). A lidé, pokud nám chtějí pomoci, nechť posílají finance přímo na účet obce, který je zveřejněn na stránkách obce. To víte, nám teď nejvíc pomohou finanční prostředky. Prvotní náklady musí obec nejprve uhradit ze svého a teprve potom to vyfakturovat a požadovat stát, zda nám to dají. Oni to zkontrolují, a jestli tam napíšeme třeba, že jeden hasič dostal oběd, tak nám to neuznají. My peníze na prvotní náklady nemáme, musíme si je půjčit, budeme platit úroky a pak budeme čekat a trnout hrůzou, jestli nám zaplatí to, že jsem koupil hasičům holínky…

To vám asi nikdo nezávidí, mnozí asi ani netuší, vždyť i pan premiér Nečas se bál i jen sednout do člunu a podívat se do povodňové oblasti…

Ano, to jste mi připomněla, že tyhle chvíle mají i humornou stránku. Když jsem hovořil v živém vstupu do České televize, stál jsem uprostřed Hřenska na balkoně ve druhém patře, koukám na vodu a najednou vidím vydru a říkám: „Jé, hele, támhle plave vydra, veliká." Na to zareagovala paní ze Znojma, která poslala smsku: „Držím vám palce, ať rychleji opadá voda a Vaše slova ať jsou vyslyšena, ohledně byrokracie tohoto státu. A kdyby místo vydry plaval Nečas do Německa, tak ho nezdržujte!“

Hřensku lze posílat finanční dary na obecní účet č. 43-8645470217/0100.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…