Tolik z vás důvěřuje Kalouskovi, Nečasovi a knížeti. Máme přesná čísla

18.04.2013 12:51

Nejnovější průzkum společnosti SANEP ukazuje, jak v dubnu veřejnost věřila svým ministrům. Výsledky Nečasova kabinetu přitom nejsou příliš lichotivé. Nejpopulárnějším ministrem je předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, který šéfuje zahraniční politice. Na druhém konci žebříčku je ministryně práce Ludmila Müllerová a ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský.

Tolik z vás důvěřuje Kalouskovi, Nečasovi a knížeti. Máme přesná čísla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek s Karlem Schwarzenbergem na inauguraci Miloše Zemana

Schwarzenberg stále ještě těží z popularity kolem prezidentské volby, při které se v lednu dokázal překvapivě dostat do druhého kola. Jeho úspěch pomohl i straně TOP 09, která od té doby v odhadech volebních výsledků poráží mnohaletého lídra pravice ODS. Nyní má podporu celkem 33,3 procent dotazovaných.

Celý průzkum SANEPu ZDE

Na druhém místě skončil s odstupem nestranický ministr školství Petr Fiala. Tomu důvěřuje 25,1 procenta dotazovaných. Jak Schwarzenberg, tak Fiala si od posledního průzkumu tohoto typu, který SANEP prováděl vloni v květnu, polepšili. Fiala o jedno procento, ministr zahraničí dokonce o tři. Zajímavostí je, že oba se na prvních dvou místech umístili i v loňském průzkumu.

Na třetí pozici se umístil ministr zdravotnictví Leoš Heger, který si drží popularitu kolem 21 procent.

Premiér Nečas se mezi členy své vlády umístil až ve druhé polovině pořadí. Důvěru mu vyjádřilo pouhých 15,2 procenta. Přitom když se podobný průzkum prováděl vloni v květnu, věřilo ještě premiérovi více než 23 procent.

Varovat by jej mělo i to, že mnohem lépe než on skončil Martin Kuba, první místopředseda ODS a ministr průmyslu. Ten si oproti loňskému zisku polepšil přibližně o půl procenta, ale pokles popularity většiny jeho kolegů vedl k tomu, že se Kuba stal vládním „skokanem roku“.

Nečase porazili i další tři jeho ministři - v pořadí Pavel Blažek (coby nováček v průzkumu získal 16,1 procent), Tomáš Chalupa (i přes pokles o více než dvě procenta získal 15,7 procent) a Zbyněk Stanjura s 15,5 procenty. Z ODS tak premiér porazil jen ministra zemědělství Petra Bendla, a to ještě jen o tři desetiny.  

Ještě výše, hned za Kubou, se však umístili dva vládní nestraníci. Ministru obrany Vlastimilu Pickovi věří 17,5 procenta lidí a ministru vnitra Janu Kubicemu 17,1, i když od loňska zaznamenal propad o čtyři procenta.

Hanáková posiluje

Ministr financí Miroslav Kalousek je na tom ale ještě hůře než jeho stranický i vládní předseda. Podporuje jej pouhých 14,1 procenta lidí a rovněž on zaznamenal od loňského května výrazný pokles, o téměř čtyři procenta. Ještě za ním je jeho stranická kolegyně Alena Hanáková s 12,1 procenty. Ta si však oproti loňsku paradoxně polepšila. Porazila tak svou stranickou kolegyni Ludmilu Müllerovou, šéfku nepopulárního resortu práce a sociálních věcí, které věří jen 10,7 procenta.

Tabulku pak uzavírá Kamil Jankovský ministr pro místní rozvoj za LIDEM. Ten se v průzkumech popularity umisťuje na chvostu již tradičně. Důvodem je zejména jeho „neviditelnost“. Šéf místního rozvoje je velmi nenápadný a řada respondentů si jej obvykle nedovede spojit s něčím konkrétním. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…