Ty jdeš proti státu. Žluč kolem udání na ministra Blažka stříká dál

01.08.2012 11:24

Deset let staré události mohou ohrozit Pavlu Blažkovi křeslo ministra spravedlnosti. Kvůli znaleckému posudku v případě sporu státu s firmou Diag Human teď čelí trestnímu oznámení, které na něj podala obecně prospěšná společnost Acta non verba. Publicistu Jana Urbana, který informace ve svém blogu zveřejnil, označuje kauzou také dotčený právník Zdeněk Koudelka za člověka, jenž stojí proti státu.

Ty jdeš proti státu. Žluč kolem udání na ministra Blažka stříká dál
Foto: ods.cz
Popisek: Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

Dlouhá léta se vlekoucí spor Diag Human s českým státem může zasáhnout i do aktuálního obsazení české vlády. V křesle ministra spravedlnosti usedl teprve minulý měsíc Pavel Blažek a už čelí trestnímu oznámení. Podala ho na něj obecně prospěšná společnost Acta non verba, podle níž se dopustil několika trestních činů, když zastupoval Českou republiku ve sporu s Diag Human.

Celou kauzu detailně popisuje publicista Jan Urban ve svém blogu na Aktuálně.cz a pravdivost svých tvrzení dokládá přiloženými dokumenty. Zároveň ministra spravedlnosti vyzývá, aby na něj podal trestní oznámení, pokud je některý z předkládaných dokumentů zfalšován, nepravdivý, nebo v textu dezinterpretován, nebo pokud je nepravdivé jakékoliv tvrzení z tohoto textu. Ministr se zatím omezil jen na strohou reakci.

Ministr Blažek poukázal na Urbanovo angažmá ve druhém táboře

„Jan Urban, který vystupuje v zájmu firmy Diag Human, jež vede spor proti České republice, dlouhodobě podává trestní oznámení na ty, kteří se snažili hájit zájmy státu,“ připomíná ministr spravedlnosti Pavel Blažek v úvodu svého vyjádření, že Jan Urban je členem mezinárodního právního týmu Diag Human.

„Žádný státní orgán na základě trestních oznámení Jana Urbana neshledal spáchání žádného trestného činu. K posudku znalců, který Urban napadá, je nutné podotknout, že byl pro Českou republiku nejpříznivější a že byl rozhodčím senátem přijat jako důkaz a na rozdíl od dřívějšího posudku šlo o oficiální důkaz podaný se souhlasem tehdejšího ministra zdravotnictví,“ dodává ještě Pavel Blažek.

Předmětem trestního oznámení právní služby a znalecký posudek

Podle publicisty Jana Urbana má celý případ kořeny v roce 2001, kdy na ministerstvu zdravotnictví pracoval jako utajený placený poradce Zdeněk Koudelka, Blažkův spolužák ze studií a v minulosti spolumajitel některých jeho společností. Ten využil svého vlivu na tehdejšího ministra Bohumila Fišera a vytvořil prostor pro zadání zcela nepotřebné zakázky na nové právní služby a znalecký posudek.

Jan Urban ve svém blogu v souladu s podaným trestním oznámením viní Pavla Blažka, že jako advokát převzal v roce 2002 zastoupení státu, a to v době, kdy už byl před schválením zákon, jenž jeho zastoupení advokátem zakazuje. Přitom sjednal za minimum úkonů přemrštěnou odměnu a navíc dohodil znalecké firmě, s níž spolupracovala jeho manželka i on sám, znaleckou zakázku, předraženou prý asi třicetkrát.

Hrozbou trest odnětí svobody až na dvě léta

Výsledek znalecké zakázky je podle Urbana trestným činem dle ustanovení § 346 (1) trestního zákona: „Kdo jako znalec podá nepravdivý, hrubě zkreslený nebo neúplný znalecký posudek, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo zákazem činnosti“. „Vámi vyjednaná odměna za zcela zpackaný, neudržitelný a posléze právem odmítnutý posudek činila 5,25 milionu korun,“ dodává publicista na Blažkovu adresu.

Přitom oběma stranami sporu byl už přijatý znalecký posudek vyhotovený Josefem Luňákem a Radomilem Kochánkem za neporovnatelně nižší cenu. Podle dokumentů navíc Blažek jako nový právní zástupce České republiky v dopise předsedajícímu rozhodci tvrdil jménem státu a v rozporu se skutečností, že si původní posudek nikdy neobjednala osoba oprávněná jednat za Ministerstvo zdravotnictví. Tím se měl podílet na spáchání trestného činu podání nepravdivého znaleckého posudku, který byl navíc neodůvodněně mnohonásobně předražen.

Kritika protistrany utvrzuje ve správném hájení zájmů státu

„Spolu se Zdeňkem Koudelkou jste se s největší pravděpodobností dopustili i spáchání trestného činu zneužití pravomoci veřejné osoby, neboť ze zištných důvodů, ve skupině a pro vlastní obohacení jste svoje jednání kryli jménem ministerstva zdravotnictví, a vy i jménem České republiky,“ upozorňuje Urban ministra spravedlnosti Blažka na další trestný čin.

Zdeněk Koudelka, v březnu letošního roku neúspěšně navržený prezidentem Václavem Klausem na soudce Ústavního soudu, také vidí v podání trestního oznámení a v publicistových výpadech stejně jako Blažek Urbanovo angažmá u Diag Human. „Pokud mě kritizuje zástupce protistrany ve sporu se státem, jde pro mě o potvrzení, že jsem si při hájení zájmů státu počínal dobře,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Zdeněk Koudelka.

Orel Blažek mouchu Urbana asi také lapat nebude

Toho ve stejné věci vyzval Urban poprvé k podání žaloby nebo trestního oznámení na svou osobu už v roce 2008. „Tehdy v konfrontaci s podobnými dokumenty v přímém přenosu Otázek Václava Moravce odpověděl, že ´orel much nelapá´. Dodnes se toho neodvážil, k dokumentům se nikdy nevyjádřil, a hájí se lží, že ´byl vždy na straně státu´. Myslím, že patříte ke stejnému ptačímu druhu,“ oznámil Jan Urban ministru Pavlu Blažkovi, protože ani od něj podání trestního oznámení za zveřejněný text a dokumenty neočekává.


 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník, Jakub Vosáhlo

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…