Uhlobaron Bakala si s Nečasem vyřizuje účty. Kníže: To jde mimo mě

22.04.2012 5:48

Miliardář Zdeněk Bakala se od doby ustanovení vlády Petra Nečase zdržoval kritických mediálních prohlášení. Nyní mu ale podle všeho došla trpělivost. Ohradil se otevřeným dopisem proti výpadům premiéra ke své osobě.

Uhlobaron Bakala si s Nečasem vyřizuje účty. Kníže: To jde mimo mě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Paradoxně uhlobaron Zdeněk Bakala patří mezi nejštědřejší „legální“ sponzory české politiky vůbec. Před sněmovními volbami 2010 věnoval občanským demokratům 15 milionů korun. TOP09, resp. Věci veřejné získali od finančníka, kterého americký časopis Forbes umístil na žebříček nejbohatších lidí světa, dohromady 13 milionů korun.

Jednu s posledních roztržek mezi vrcholovými představiteli ODS a TOP09 způsobily odposlechy Romana Janouška, respektive exprimátora Pavla Béma. Schwarzenberg na to konto poslal Nečasovi invektivu.

"Přiznávám se, že kdybych sám byl předsedou ODS a premiérem, tak asi bych vzal toto velikonoční období jakožto příležitost, abych se stáhnul do kláštera, (podstoupil) čtyřicet dní pokání...," uvedl šéf topky.

Nečas si ovšem nenechal rýpnutí líbit a kontroval. "Kdybych byl předsedou TOP 09, řekl bych si v tomto předvelikonočním období, že Bůh mě má rád, protože veřejnost zná obsah hovorů mezi pány Bémem a Janouškem, a nezná obsah hovorů například mezi pány Schwarzenbergem a Bakalou či Kalouskem a Hávou," uvedl Nečas.

Na uhlí mi nesahej

Bakalu k napsání otevřeného dopisu stimuloval jiný Nečasův citát. Vadilo mu, že Nečas zmínil jeho  jméno v souvislosti s privatizací OKD a jejím policejním vyšetřováním.

„V dnešní době plné různých podezření a vršících se obvinění na všech stranách, které zvyšují napětí ve společnosti, bych od Vás naopak očekával citlivý a profesionální přístup ve Vašich veřejných vyjádřeních,“ vytkl mimo jiné Nečasovi. Premiéra zároveň požádal aby jeho jméno nezneužíval v rámci politického boje mezi ODS a TOP09 . Bakala také uvedl, že jeho advokát již informoval úřad vrchního státního zástupce, že v případě Nečasových výroků dochází k zásahu do podnikatelových osobnostních práv.

Karel Schwarzenberg nechce do sporu nijak zasahovat. „Jsem v zahraničí, a dopis jsem nečetl a upřímně řečeno mě vůbec nezajímá,“ reagoval na Bakalův text šéf diplomacie pro ParlamentníListy.cz.

Neznalost obsahu nepředstíral ani ministr zemědělství Petr Bendl, který redakci vzkázal, že čistí Berounku. Nereagoval ani ministr obrany Alexandr Vondra, který patří do havlistického křídla ODS.

Borec nakonec

Další výměnu názorů mezi pány Nečasem a Schwarzenbergem odsartoval zamítavý postoj premiéra ke smlouvě o fiskální unii na summitu EU. Podle šéfa TOP09 tím poškodil Českou republiku. V souvislosti se zdráháním pakt podepsat pronesl Schwarzneberg na Nečasovu adresu, že: "to dělá jen napínavé, aby se prokázal jako veliký borec."



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…