Úřady vydaly 1280 dávek po povodni, pomáhají stovky nezaměstnaných

12.06.2013 15:33

Úřady práce vyplatily od začátku povodní zatím zhruba 1280 mimořádných dávek, které mají pomoci lidem po živelních pohromách. Do odklízení škod po záplavách se pak zapojilo několik stovek nezaměstnaných. ČTK o tom dnes informoval mluvčí Úřadu práce Jiří Reichl. Lidé, které postihla velká voda, mohou dostat od státu případně až 51.150 korun.

Úřady vydaly 1280 dávek po povodni, pomáhají stovky nezaměstnaných
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Hřensko po povodni

Mluvčí už dříve uvedl, že statistika neukazuje, kolik přesně peněz do pomoci zaplaveným putovalo. Úřady totiž vyřizují nejen žádosti o mimořádnou pomoc kvůli povodním, ale i kvůli chudobě, na nezbytné náklady pro děti či na pořízení vybavení domácností v celé republice. Za minulý týden tak vyplatily celkem 2476 mimořádných dávek za téměř 13,23 milionu korun. Zaplaveným připadla zřejmě většina sumy.

Majetkové poměry žadatelů

Od začátku povodní vyplatili úředníci v Česku 1278 dávek na pomoc po přírodní katastrofě. Dalších 79 mimořádných příspěvků mělo zabránit újmě na zdraví. Do nezbytného pořízení věcí putovalo 97 dávek, dalších 681 pak mělo pokrýt jednorázový výdaj. Celkem 178 příspěvků bylo určeno na náklady pro děti, 153 mělo zamezit sociálnímu vyloučení.

Jihočeská krajská pobočka úřadu práce vydala 165 mimořádných dávek za 1,38 milionu. Středočeský úřad vyplatil potřebným 1010 příspěvků za 8,21 milionu. V Praze lidé dostali 149 dávek za 830.700 korun, v Ústeckém kraji pak 395 dávek za 559.900 korun.

Po živelních pohromách, ekologických haváriích či požárech mohou postižení získat až patnáctinásobek životního minima, tedy až 51.150 korun. Mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí Štěpánka Filipová už dříve řekla, že se výše pomoci stanovuje podle "majetkových poměrů a příjmů daného občana" či jeho blízkých. Částku po posouzení stanoví úředníci. Podle mluvčího Úřadu práce žadatelé dostávají sumu do 5000 korun v hotovosti, zbytek jim putuje na účet.

Práci našlo 411 nezaměstnanných

Hotově vyplatily úřady 1288 dávek, na konto 895 dávek. Přes sociální kartu si peníze vybrali dva lidé. Na účet k sKartě se posílalo 21 příspěvků.

Do odstraňování škod po záplavách se zapojilo 411 nezaměstnaných na veřejně prospěšných pracích. "Řada měst a obcí využívá již dříve uzavřené dohody s úřadem práce na veřejně prospěšné práce," podotkl Reichl. Úřady předpokládají, že nových smluv a míst bude ale postupně přibývat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…