Většina poslanců VV důvěru Nečasově vládě nedá

24.04.2012 16:02

V úterý se sešel poslanecký klub Věcí veřejných. Podle informací ParlamentníchListů.cz bude většina poslanců VV proti návrhu na vyslovení důvěry vládě Petra Nečase.

Většina poslanců VV důvěru Nečasově vládě nedá
Foto: veciverejne.cz
Popisek: Logo Věcí veřejných

Poslanecký klub VV se shodl, že v pátek bude při hlasování o důvěře vládě, o kterou požádá Poslaneckou sněmovnu předseda vlády Petr Nečas, volné hlasování. Čili každý poslanec klubu VV bude moci hlasovat dle svého uvážení.

Poslanci Otto Chaloupka, Miroslav Petráň a Milan Šťovíček na klubu potvrdili, že budou hlasovat pro důvěru vládě. Ostatní poslanci z klubu VV svou důvěru vládě nedají. Očekává se, že ODS a TOP 09 společně s osmi peakovci a třemi členy klubu VV bude mít dostatek hlasů pro důvěru vládě.

Šťovíček v úterý seznámil členy poslaneckého klubu se svým postojem. Již minulý týden řekl, že nadále zůstane členem VV, bude však podporovat vládu. ODS a TOP 09 chtějí ve vládě pokračovat bez VV, které by měla nahradit nová politická frakce sestavená kolem vicepremiérky Karolíny Peake a dalších "odpadlíků" z VV.

"Můj názor znají. A tuším, že k této záležitosti ještě bude svolán poslanecký klub v nejbližších dnech," řekl na adresu svých kolegů ze sněmovní frakce VV Šťovíček. "Nedošlo k usnesení," odpověděl na otázku novinářů, jestli se VV shodly na jednoznačném postoji k pátečnímu hlasování o důvěře vládě.

Podobně jako Šťovíček se k současné situaci ve vládě staví i další člen poslaneckého klubu VV Petráň. Poslanec sdělil, že vládu v pátek podpoří. I nadále chce zůstat v klubu VV, bude ale podporovat návrhy, které budou v souladu s vládním programovým prohlášením.

Šťovíček také uvedl, že nechce vstoupit do poslaneckého klubu, o jehož vytvoření usiluje Peake. Poslanec také dále trvá na tom, že svou podporu vládě nebude stvrzovat podpisem. ODS přitom v pondělí oznámila, že požaduje "institucionální dohodu" s novým politickým subjektem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…