Víme, čeho se teď bojí ODS jako čert kříže

19.06.2013 13:44

ParlamentníListy.cz zjišťovaly v kuloárech, kdo by měl být premiérem za ODS. Stále se hovoří víceméně o podobných jménech.

Víme, čeho se teď bojí ODS jako čert kříže
Foto: Hans Štembera
Popisek: Výkonná rada ODS podpořila setrvání současné koalice, Na post premiéra zatím nikoho nenavrhla

Redakce ParlamentníchListů.cz jako první uvedla, že podle jejich informací Petr Nečas nemůže kauzu ustát, bude rezignovat a ve funkci premiéra ho nahradí první místopředseda strany a ministr průmyslu Martin Kuba.

MF Dnes uvedla, že Kubu prý nechtějí někteří zákonodárci ODS. Například poslankyně Ivana Weberová a Jaroslava Wenigerová pro ParlamentníListy.cz uvedly, že by premiérem a potažmo řádně zvoleným předsedou ODS neměl být nikdo s podezřelými vazbami. Je možné, že tím právě mysleli Kubu, u něhož se hovoří o jeho napojení na vlivného místostarostu Hluboké Pavla Dlouhého. Kuba rovněž hodně vadí předsedovi TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi. Oba totiž mají zájmy v jižních Čechách.

Blažek a Kuba mají dobré vztahy s Klausem

Velkou šanci má prý též místopředseda ODS a ministr spravedlnosti Pavel Blažek, podle informací redakce ale v tuto chvíli o post premiéra nestojí. ParlamentníListy.cz též jako první informovaly, že Petr Nečas si místo sebe přeje ministra dopravy a bývalého předsedu poslaneckého klubu Zbyňka Stanjuru. Jeho problémem je, že je naprosto nevýrazný a bezbarvý. Proti Stanjurovi se ohradil už Václav Klaus, který stále jistý vliv v ODS má a udržuje dobré vztahy s Kubou i Blažkem.

Prý se také hovoří o předsedkyni sněmovny Miroslavě Němcové, jsou však o ní pochybnosti, zda by funkci ministerské předsedkyně zvládla a zda by dokázala čelit ostříleným koaličním partnerům i soupeřům ODS typu Miroslava Kalouska.

Zkazky o hře Pospíšila se státními zástupci

Občas se vyskytlo i jméno místopředsedy ODS Jiřího Pospíšila. Podle informací ParlamentníchListů.cz na jednom ze zasedání poslaneckého klubu po propuknutí kauzy ale padly názory, že ODS si za vzniklé problémy může sama právě kvůli tomu, jakou moc a podporu dával státním zástupcům Jiří Pospíšil a že si často při zásazích policie a státních zástupců budoval svůj vlastní obraz.

Rovněž i koluje zvěst, že Pospíšil mohl mít prsty v policejní monstrakci a v pádu Petra Nečase, protože prý stále udržuje dobré vztahy se státními zástupci a o jeho dobrém vztahu s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem se hovoří dlouhodobě.

Zeman prý signál své preference zatím nedal

Podle informací redakce budou chtít koaliční strany vyřešit situaci do pondělí a tlačit k tomu i prezidenta republiky Miloše Zemana. Podle informací redakce Zeman zatím do ODS žádný neformální signál, koho by si přál za premiéra, nevyslal. Na tiskové konferenci jen připomněl, že ODS nenominuje premiéra, nýbrž pouze kandidáta na premiéra.

Podle informací ParlamentníchListů.cz tedy stále vůbec není zřejmé, kdo bude kandidátem ODS na premiéra a je snaha nedávat žádná silná prohlášení. Vedení ODS se totiž bojí předčasných voleb jako čert kříže a nechce rozzlobit ani TOP 09, ani prezidenta republiky.

ODS se bojí předčasných voleb

„Hledáme kandidáta, který bude přijatelný jak pro ODS, či pro TOP 09, tak i pro prezidenta republiky, proto vedení ODS stále víceméně mlčí, aby nedalo záminku k předčasným volbám prezidentovi či TOP 09. Všechna zmiňovaná jména jsou stále ve hře. Není pravda, jak uvádějí některé noviny, že někdo vypadl. Zásadní zpráva je, že fakt stále nikdo neví, kdo bude naším kandidátem,“ řekl ParlamentnímListům.cz člen vedení ODS.

O tom, že se vedení ODS velice bojí předčasných voleb, nasvědčuje zajímavý incident. V úterý se totiž sešli poslanci, senátoři a europoslanci ODS. Na setkání ale podle informací ParlamentníchListů.cz „omylem“ nedostali pozvánku europoslanci Ivo Strejček a Hynek Fajmon. Ti totiž oba ve svém předešlém vyjádření pro ParlamentníListy.cz požadovaly vypsání předčasných voleb a odchod ODS do opozice. Oba patří také k výrazným kritikům současného vedení strany a směřování ODS.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…