Víme, jak Nečas straníkům zdůvodnil průšvih ODS. A co s tím má TV Nova

15.10.2012 13:39

EXKLUZIVNĚ Premiér Petr Nečas se rozjitřenou náladu v regionálních sdruženích před nadcházejícím kongresem snažil zmírnit tak, že předákům regionálních sdružení poslal v neděli zklidňující esemesku. Tu mají ParlamentníListy.cz k dispozici.

Víme, jak Nečas straníkům zdůvodnil průšvih ODS. A co s tím má TV Nova
Foto: hns
Popisek: Na premiéra Nečase se problémy jen valí

V regionálních sdruženích ODS se podle informací ParlamentníchListů.cz zvedla vlna nevole poté, co předseda ODS Petr Nečas podle některých médií uvedl, že si regionální sdružení ODS mohou za debakl ve volbách sama.

Nečas proti médiím

„Vážení, musím uvést na pravou míru nepravdivou informaci redaktorky Škábové Televizních novin Novy, kvůli které jsem se dnes musel ohradit. Na včerejší tiskové konferenci jsem mj. řekl, že celostátní vedení nese odpovědnost za vše, co se ve straně děje, ale že primárně se odpovědnost celostátního vedení odvíjí od sněmovních voleb. Z toho zpravodajství Novy nepravdivě dovozuje, že tvrdím, že si za volební neúspěch regiony nesou vinu samy. Přitom jsem opakovaně včera i dnes uvedl, že podobných výsledků dosáhly vládnoucí strany v krajských volbách v minulosti a dnes jsou hlavně daní za nepopulární, ale nezbytné reformy,“ napsal spolustraníkům v SMS v neděli Nečas.

„Dále jsem uvedl, že výsledky nebagatelizuji a celá ODS se bude nad tímto vzkazem od voličů zamýšlet. To poslední, co dnes potřebujeme, je umělé provokování problémů ODS médii, a proto žádám všechny o pochopení a zdrženlivost. Věta, že si regiony mohou za výsledek samy, je zkrátka novinářskou nepravdou. S pozdravem, Petr Nečas,“ zakončil SMS premiér.  

„Odpovědnost celostátního vedení ODS včetně jejího předsedy se odvíjí pouze od výsledků voleb do Poslanecké sněmovny," řekl nicméně v sobotu Nečas. ODS v krajských volbách v roce 2008 obdržela přes 20 procent hlasů a v absolutních číslech 687 tisíc hlasů, letos je to propadák s 320 tisíci hlasů, což je jen 12 procent a méně než polovina hlasů ze srovnatelných voleb v roce 2008. Po prohraných „nesněmovních“ volbách do Evropského parlamentu v minulosti rezignoval například Vladimír Špidla, aby měla ČSSD šanci uspět ve volbách do sněmovny.

Krajánci asi Nečasovi děkovat nebudou

Delegáti z regionů tvoří na kongresu velkou část delegátů a rozzlobit si je není zrovna tou nejlepší cestou, jak být znovu zvolen předsedou ODS.

Na kongresu ODS bude mít podle Vlastimila Tlustého Nečas velké problémy. „Vidím to tak, až se na kongres sjedou krajánci, kteří vždy tvořili poměrně početné homogenní jádro kongresu a ještě budou všichni bez funkcí a jakéhokoli vlivu na chod krajů, tak naděje na znovuzvolení Petra Nečase je opravdu mizivá,“ predikuje Vlastimil Tlustý.

Zahradil: Co vaši místní donové z regionů

Olej do ohně ještě přililo vyjádření člena Grémia ODS a europoslance Jana Zahradila. Na stoupající kritiku Nečase z regionů reagoval na svém Facebooku Nečasovi věrný Zahradil. Ten doporučuje spolustraníkům, nadávajícím na vládu, Nečase a reformy, aby se rozhlédli kolem sebe a naznačil, že ODS v krajích je ovládána takzvanými kmotry.

„Není to třeba zrovna vaše oblast, váš region, kde se symbolem ODS stala např. tlustá býčí šíje, opásaná zlatým řetězem,“ ptá se krajánků.

Jako další možnosti nechuti k ODS připomněl například pravomocně odsouzeného veksláka, či lokálního Vita Corleoneho, bez jehož souhlasu nelze ve městě jmenovat „ani hajzlbábu“.

Proti tomu se ostře ohradil například poslanec Jan Florián, ale i další předáci ODS z regionálních sdružení.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…