Víme, v čem bude kámen úrazu středeční K9 mezi Véčky a ODS

31.05.2011 6:19

Jak bude vypadat středeční K9? Přežije trojkoaliční vláda Petra Nečase a nezasekne se na reformách či personáliích? Jaké jsou výchozí pozice Věcí veřejných a ODS?

Víme, v čem bude kámen úrazu středeční K9 mezi Véčky a ODS

Expředseda poslaneckého klubu Petr Tluchoř přišel ve svém dopise spolustraníkům z výkonné rady a poslaneckého klubu s návrhem, že by měly Věci veřejné odejít z vlády, ale to se na Výkonné radě ODS nesetkalo s velkým ohlasem.

Téma: vládní krize 
Část ODS vyzvala Nečase, aby vládl bez VV. Kníže varuje před Tluchořem

Tluchořův nápad smeten se stolu

„Prakticky jsme o tom na výkonné radě nehovořili. Pozici Tluchoře hájil jenom jeho ´mluvčí´ Marek Šnajdr. Byl konsensus na tom, že nemají být žádné předčasné volby, má se pokračovat v trojkoaličním projektu a je nutné se soustředit na reformy. Premiér také jasně řekl, že nepřipustí debatu o personálních otázkách, dokud nebude shoda na reformách. Pokud se nedohodnou reformy, pak už ten projekt nemá smysl," řekl ParlamentnímListům.cz člen výkonné rady, který byl přítomen jednání.

Více: Tluchoř píše vlastní straně: Zbavme se Véček, jsou nebezpečná

Tuto pozici víceméně potvrzují i slova předsedy ODS Petra Nečase na tiskovém brífinku po skončení jednání výkonné rady. Na samotné výkonné radě se o středeční K 9 prý ani nehovořilo. Pouze byl dán obecný mandát představitelům ODS.

Situaci by ale mohl zkomplikovat "odboj" Tluchořovy středočeské ODS, která ve usnesení regionální rady požaduje odchod VV z vlády a jde proti usnesení Výkonné rady ODS a proti premiérovi.

více: Část ODS vyzvala Nečase, aby vládl bez VV. Kníže varuje před Tluchořem

Je otázkou, zda se přidají další regiony. Například v úterý má proběhnout schůze regionální rady pražské ODS. Primátor a první místopředseda pražské ODS Bohuslav Svoboda již nedávno kritizoval angažmá Věcí veřejných ve vládě. Není tedy vyloučené, že zde navrhne podobné usnesení, jaké přijaly Tluchořovy střední Čechy. 

Více: Veřejnost už je právem unavená, přiznal Nečas

Reformy, ne personálie

„Pozice premiéra je taková, že se na středeční K 9 musí dokončit dohoda o zdravotnické reformě. Dokud se nedohodnou reformy, jednání o personáliích nepřipustí," potvrdil ParlamentnímListům.cz člen grémia ODS.

Avšak zde by mohl vzniknout kámen úrazu. Véčka totiž o změny ve vládě stojí. "Samozřejmě, že se budeme chtít dohodnout na reformě, ale otázku personálií také zvedneme," řekl serveru ParlamentníListy.cz vysoce postavený člověk z VV.  Véčka by chtěly ministerstvo spravedlnosti pro předsedkyni poslaneckého klubu Karolinu Peake a odchod ministra obrany Alexandra Vondry (ODS) z vlády. VV též budou chtít udržet Josefa Dobeše na školství, ale uvidí se, jak dopadnou státní maturity.

Co véčka chtějí

Ostatně ve VV se již v době mediální kampaně proti Dobešovi v souvislosti s úniky vnitřních informací a odměn spolupracovníku z ministerstva částečně počítalo s tím, že by Dobeš mohl ministerstvo opustit.

Psali jsme:
Dobešova úřednice s platem premiéra se přirovnala k Billu Gatesovi
Dobře placený úředník nakope kmotrům zadek, hájí Bárta Dobeše

Rovněž se ve Věcech veřejných prý hovoří i o možnosti, že by se Česká pošta přesunula z ministerstva vnitra, o které Véčka přišly, pod ministerstvo pro místní rozvoj véčkaře Kamila Jankovského. Ministr dopravy Radek Šmerda, který měl být v plánu véček jen „zimním" ministrem, než se očistí Vít Bárta, se možná véčkům poněkud utrhl ze řetězu a také by mohla existovat snaha ho vyměnit.

„Já nevím, o co jim jde. Chtějí čtyři členy vlády. OK. Školství a místní rozvoj mají. Dopravu si také obsadili oni a naší podmínkou nebylo, aby to byl nestraník. No a ať si obsadí post vicepremiéra pro boj s korupcí. Budou mít tedy čtyři členy vlády. Pokud se jim Šmerda vymknul z ruky, je to jejich problém. Dobrá, je to jejich ministerstvo, ať si ho obsadí, kým chtějí. Ale asi těžko budou zdůvodňovat, proč budou chtít Šmerdu odvolat," řekl redakci člen nejužšího vedení ODS. 

Klidná sílá TOP 09

TOP 09 nechce na ministerstvech nic měnit. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek dlouhodobě říká, že ministři strany nejsou zatíženi skandály a že podávají dobré výkony. Není tudíž důvod je měnit. Strana v zásadě zůstavá mimo konflikt mezi ODS a VV.  Kalousek navíc uvedl, že by měly VV raději zůstat ve vládě než konstruktivní opozici.

ParlamentníListy.cz již dříve uvedly, že existují tři možné různé scénáře vztahu Věcí veřejných ke koalici a pravostředové vládě, které Věci veřejné zvažují a se kterými kalkulují. Ty po zvolení nového vedení strany nabývají na aktuálnosti a pravděpodobnost nepřítomnosti VV ve vládě se zvětšuje.

Více: Tři scénáře, jak Véčka nezabijí Nečasovu vládu. Známe je

Účast v koalici - rekonstrukce vlády

První možností další spolupráce dosavadních tří koaličních partnerů je, že Věci veřejné se s koaličními partnery domluví jak na jízdním řádu reforem a jejich projednávání v Poslanecké sněmovně, tak i na personáliích, tedy rekonstrukci vlády.

„Platí, že požadujeme odchod Alexandra Vondry a Ivana Fuksy z vlády a že budeme požadovat ministerstvo spravedlnosti. Podle koaliční smlouvy máme mít čtyři ministry, teď máme dva a to je pro nás neúnosné. Pokud by nedošlo k premiérem avizované rozsáhlejší rekonstrukci vlády, nabízejí se další dvě možnosti spolupráce s ODS a TOP 09, ale již mimo vládu," řekl zdroj z Věcí veřejných.

Dvě verze nevládní spolupráce

Druhá možnost je, že v případě, že nebude dohoda na rekonstrukci vlády, můžou Věci veřejné podporovat věci a zákony, které se dříve dohodly v koaliční smlouvě a hlasovaly by s koalicí. Výměnou za jisté personální garance, tedy že by měly náměstky na některých ministerstvech a své zástupce ve státních orgánech.

Třetí a nejslabší možná verze spolupráce by byla, že Věci veřejné garantovaly, že nebudou hlasovat pro nedůvěru vládě. Dále by podpořily konkrétní výčet zákonů, na kterých by se dohodly s koaličními partnery, například zákon o státním rozpočtu a dalších šest zákonů, ale jinak by měly volné ruce a mohly by v tom, kde by byl ideový průnik, hlasovat třeba společně se sociálními demokraty.

  • Buď půjdou Vondra a Fuksa z vlády, nebo odejdou Véčka
  • Konečně tvrdý Nečas. Takhle zlikvidoval Tluchoře
  • Mrazivý a tvrdý Nečas. VV slíbil těžký týden
  • John rozpálil ODS do běla: John se zbláznil. Véčka zavřít do ústavu
  • reklama

    autor: Lukáš Petřík

    Odchod do důchodu

    Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

    16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

    Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…