Vláda Petra Fialy získala po 23 hodinách jednání Sněmovny důvěru

13.01.2022 19:10

Vláda Petra Fialy (ODS) získala po téměř 23 hodinách důvěru. Získala ji bez problémů, protože pětikoalice má v dolní komoře většinu, vládu tak celkem podpořilo všech 108 koaličních poslanců. Opoziční poslanecké kluby ANO a SPD nové vládě důvěru nevyslovily.

Vláda Petra Fialy získala po 23 hodinách jednání Sněmovny důvěru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý premiér Andrej Babiš blahopřeje premiérovi Petrovi Fialovi k získání důvěry

Premiér Petr Fiala (ODS) na závěr dnešní debaty o důvěře vládě odmítl tvrzení zástupců ANO, že přebírá ČR ve výborném stavu, když má stát nejvyšší deficity rozpočtu v historii a rostoucí inflaci.

Podle premiéra je třeba vyřešit tíživé dědictví, které zanechal bývalý kabinet Andreje Babiše (ANO) s rozhazovačným stylem vládnutí. Babiš následně trval na tom, že Česko je ve velice dobrém stavu a jedním z nejméně zadlužených států EU.

V dolní komoře podpořilo vládu všech 106 přítomných poslanců pětice koaličních stran, tedy ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů. Proti kabinetu se vyslovilo 87 přítomných zákonodárců dvojice opozičních hnutí ANO a SPD. Sedm poslanců se omluvilo ze zdravotních důvodů, z toho dva z koaličního tábora a pět z tábora opozičního.

K vyslovení důvěry vládě stačí hlasy nadpoloviční většiny přítomných poslanců. Dnes jich kabinet potřeboval získat aspoň 97.

Pro důvěru vládě hlasoval i bývalý předseda frakce STAN Jan Farský, který kvůli tomu odložil plánovaný odlet na půlroční stáž ve Spojených státech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…