Vláda má probrat zavedení koncesí na obchod s lihovinami

26.02.2013 15:07

A je to tu. Vláda by se konečně měla zabývat koncesemi na obchod s lihem a lihovinami. Kabinet chce kvůli tomu zavést novelu zákona o živnostenském podnikání, normu probere ve středu.

Vláda má probrat zavedení koncesí na obchod s lihovinami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Výroba absinthu

Návrh zákona, který vypracovalo ministerstvo průmyslu a obchodu, reaguje na loňskou kauzu s pančovaným alkoholem, kdy metanol přimíchávaný do alkoholických nápojů připravil o život čtyři desítky lidí.

Novela by podle důvodové zprávy měla zajistit lepší kontrolovatelnost obchodníků s lihem a lihovinami a měla by omezit prodej nezdaněného a nekvalitního alkoholu. Cílem opatření je také zlepšit ochranu spotřebitelů a jejich zdraví.

"Účelem navrhované úpravy není klást neodůvodněné překážky pro vstup do podnikání v dané oblasti, a proto se navrhuje nevyžadovat prokázání odborné způsobilosti pro získání oprávnění k pouhému prodeji lihu a lihovin tak, jak se vyžaduje v případě výrobců," uvádí také důvodová zpráva k novele.

Už v prvním čtení

Ministerstvo průmyslu a obchodu rovněž navrhuje, aby vláda při předložení návrhu zákona do Poslanecké sněmovny doporučila zákonodárcům, aby text schválili už v prvním čtení.

Metanolová aféra vypukla loni v září. Kvůli otrávenému alkoholu zemřely čtyři desítky lidí, další mají poškozené zdraví. Policie stíhá kolem 70 lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…