Vláda zřejmě zaujme neutrální stanovisko k vyšší ochraně půdy

21.07.2019 16:41

Návrh poslanců KSČM na omezení možnosti vyjmout zemědělskou půdu ze zemědělského půdního fondu se při projednávání ve vládě zřejmě setká s neutrálním stanoviskem. Vyplývá to z návrh stanoviska pro pondělní jednání vlády. Předloha počítá mimo jiné se zvýšením odvodů za vynětí půdy ze zemědělského fondu formou desetinásobného zvýšení koeficientů třídy ochrany. Vláda již dříve odmítla jiný návrh poslanců KSČM na ústavní ochranu vody a nerostného bohatství.

Vláda zřejmě zaujme neutrální stanovisko k vyšší ochraně půdy
Foto: pixabay.com
Popisek: Zemědělství - ilustrační foto

Návrh KSČM počítá s tím, že pro nezemědělské účely bude možné použít pouze nezemědělskou půdu a jiné pozemky. Odnětí zemědělské půdy ze zemědělského půdního fondu bude možné jen v nezbytném případě a pouze ve veřejném zájmu, který převyšuje veřejný zájem ochrany zemědělského půdního fondu.

Úřady budou mít povinnost v případě souhlasu s odnětím zemědělské půdy jejímu účelu uložit povinnost nahradit tuto půdu minimálně ve stejné výměře jinou půdu, která se nevyužívá k zemědělské činnost, leží ladem nebo jsou na ní nevyužívané budovy, a to formou rekultivace.

Podle komunistů není současná právní úprava ochrany půdy dostatečná. "Posledních několik let dochází k odnímání půdy ze zemědělského půdního fondu, a to většinou půdy nejvyšší bonitní třídy, pro nezemědělské účely. Tento stav je nežádoucí, přímo ohrožující významným způsobem zabezpečení potravinové soběstačnosti státu a jeho obyvatel," píšou poslanci KSČM v důvodové zprávě.

Vláda však v návrhu svého neutrálního stanoviska uvádí, že návrh míří špatným směrem a obsahuje řadu nedostatků. "V praxi by navrhovaná úprava představovala významné dopady na občany České republiky v podobě paralýzy výstavby rodinných domů a zastavení potřebného rozvoje obcí, avšak nezabránila by dalšímu rozšiřování záboru ploch pro průmyslové účely, což měl být zřejmě hlavní cíl překládané novely," stojí v návrhu stanoviska vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…