Vrchní senior varuje Drábka: Tisíce důchodců spadnou do hmotné nouze

25.07.2011 13:03

Česko přestane dorovnávat důchody lidem, kteří pracovali v době Československa na Slovensku a dnes kvůli tomu dostávají nižší penzi. Rozhodlo o tom ministerstvo práce. Reagovalo tak na stanovisko Soudního dvora EU, podle něhož by se pak ale měly doplácet i penze lidem z ostatních států sedmadvacítky, jinak by je ČR diskriminovala. Informovala v pondělí mluvčí ministerstva práce Viktorie Plívová. Podle předsedy Rady seniorů Zdeňka Pernese jde však o diskriminaci lidí, kteří doplatí nyní na to, že se rozpadlo Československo.

Vrchní senior varuje Drábka: Tisíce důchodců spadnou do hmotné nouze

Podle mluvčí ministerstva však brzy bude navržen i zákon, který by doplácení vyloučil.

"Jednoznačně s tím nemůžeme souhlasit. Jde zhruba o dva a půl tisíce důchodců, kteří na Slovensku pracovali v době Československa. Jelikož jsou na Slovensku průměrné důchody zhruba o dva tisíce nižší než u nás, bylo jim to kompenzováno. Tímto rozhodnutím se tak dostanou velmi pravděpodobně pod hranici sociální potřebnosti. Stát jim tedy bude muset podle všeho vyplácet sociální dávky," sdělil ParlamentnímListům.cz předseda Rady seniorů ČR Zdeněk Pernes.

Čtěte také:


Upozornil dále na to, že již dříve se často na jejich organizaci i úřady pokoušeli obracet také lidé, kteří pracovali dříve v jiných zemích - například na současné Ukrajině (dřívejší SSSR), Polsku i jinde. "Těm všem se důchody nedorovnávali. Proto možná vznikaly i obavy z toho, aby se nakonec i tito lidé nedomohli svých nároků, což by stát ještě více finančně zatížilo," upozornil Pernes.

Čtěte také:


Jak se zdá, problém je tak již vyřešen - a to i pro lidi, kteří dosud měli svůj nárok daný.

"V souvislosti s rozhodnutím Soudního dvora EU bylo ministerstvo práce a sociálních věcí nuceno zrušit dosavadní úpravu k dorovnávání nižších slovenských důchodů, neboť - ve světle uvedeného rozhodnutí - byla zjevně diskriminační," uvedla v pondělí mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Viktorie Plívová. Podle ní proto nyní již Česká správa sociálního zabezpečení, která penze vyplácí, "nemůže o žádostech rozhodovat kladně".


Nejen Slovákům doplácet, ale všem, zaznělo z EU

Soudní dvůr EU v červnu odpověděl na otázky, s nimiž se na něj obrátil český Nejvyšší správní soud kvůli rozhodnutí českého Ústavního soudu v jednom z případů. Evropští soudci uvedli, že Česko může rozhodnout o dorovnání nižších důchodů ze Slovenska. Když je ale bude doplácet, mělo by stejně přistupovat i k lidem z ostatních států sedmadvacítky. Odstranit diskriminaci mezi Čechy a jinými euroobčany by ČR podle soudu mohla tak, že by přestala důchody dorovnávat všem.

Ministerstvo zdůvodnilo postup tím, že by doplácení slovenských penzí za práci v době Československa všem žadatelům z EU mohlo stát až 100 miliard korun ročně. "Takové navýšení důchodových nákladů by si vyžádalo výrazný zásah do státního rozpočtu a případně i zvýšení pojistného," doplnila Plívová.

Mluvčí podotkla, že odpověď Soudního dvora EU směřuje k Nejvyššímu správnímu soudu. Jeho reakce tedy bude zásadní a zřejmě bude mít v případu a posuzování a postoji poslední slovo.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…