Vyhazovy ve vládě, převrat v ODS. Také to vidí v Němcové odborníci

20.06.2013 15:02

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Po dvou dnech oslovily ParlamentníListy.cz mediální odborníky, kteří dopředu odhadli, že ODS nominuje na funkci premiéra předsedkyni sněmovny Miroslavu Němcovou. Pokud ji prezident Miloš Zeman pověří sestavením vlády, měla by si historicky první žena v jejím čele vybrat kvalitní poradce, působit razantně a ministry, kteří jsou na obtíž, z vlády vyhnat.

Vyhazovy ve vládě, převrat v ODS. Také to vidí v Němcové odborníci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

Dokonalé trefy předvedli v úterý oslovení mediální odborníci Jiří Mikeš a Jiří Balvín, kteří pro ParlamentníListy.cz shodně doporučili ODS, aby nominovala jako kandidátku do čela vlády nynější předsedkyni Poslanecké sněmovny Miroslavu Němcovou. Neuplynulo ani čtyřiadvacet hodin a ODS skutečně předstoupila před veřejnost se jménem své místopředsedkyně jako možnou premiérkou.

„Opravdu se to dalo předpokládat. ODS měla jen dvě průchodné možnosti. Buď navrhnout paní Němcovou, která se v politice ani nijak jinak nezprofanovala, nebo by musela vybrat někoho mimo známé tváře, třeba nějakého respektovaného profesora či ekonoma. Ale těch, kdo by na to kývli, zas tak moc není,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Jiří Mikeš, lektor komerčních komunikací na vysoké škole ekonomické.

Působí příjemně a Merkelová z ní nikdy nebude

„Považoval jsem ji za nejvhodnější kandidátku proto, že je to politička s neuvěřitelným renomé. Má obrovské zkušenosti nejen z ODS, ale i z předsednictví Poslanecké sněmovny, kde je zapotřebí obrovských vyjednávacích schopností i trpělivosti. Je to člověk s naprosto čistým štítem, ale který se zároveň nebojí říct své názory, i když tím vyvolá nějakou kontroverzi,“ zdůvodňuje pro ParlamentníListy.cz své úterní doporučení mediální odborník Jiří Balvín.

„Nikdy z ní nebude paní Merkelová, protože paní Němcová je žena, která působí velice příjemně, přívětivě i kompromisně. Myslím si ale, že si musí vybrat kvalitní poradce a působit razantně. A ministry, kteří nejsou populární nebo jsou ve vládě na obtíž, vyhnat a začít působit razantně, to by měla být její volba,“ doporučuje Miroslavě Němcové pro působení v čele vlády Jiří Mikeš.

Z mediálního pohledu vystupuje možná premiérka výborně

To exředitel České televize Jiří Balvín hodnotí mediální vystupování předsedkyně sněmovny už teď jako kvalitní. „Já si myslím, že se paní Němcová chová z mediálního pohledu výborně, viz její středeční vystoupení v Událostech, komentářích. Na otázky reagovala věcně, bez jakékoli hysterie, její klid zaskočil popudlivě a agresivně reagujícího pana Zaorálka. Líbí se mi, že vystupuje uměřeně tomu, že je zatím jen nominovaná ODS, a zdůrazňuje, že rozhodující slovo má pan prezident,“ podotýká Jiří Balvín.

Pokud by se Miroslava Němcová stala premiérkou a v čele vlády vydržela až do řádného květnového termínu voleb, s velkou pravděpodobností by do nich občanské demokraty vedla z pozice lídra. Otázkou je, zda by se z ní mohla stát taková mediální hvězda, kterou se v roce 2010 podařilo stvořit volebnímu štábu TOP 09 z předsedy Karla Schwarzenberga.

Konkurenční TOP 09 má už teď z Němcové obavy

„To jsou rozdílné postavy politické scény. Postavení paní Němcové z mediálního i politického hlediska je ale velmi dobré, ona nemá nepřátel. A když se někdo začne stavět do pozice jejího kritika, tak se ve většině případů ztrapňuje. Paní Němcová nemá z mediálního hlediska slabé místo, je to zkušená a vzdělaná žena, která nikdy neměla osobní nebo profesní skandál,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz Jiří Balvín.

„Jsou to dost odlišné typy. Ale už krátce po oznámení její nominace se ukázalo, že konkurence z ní obavy mít může. Bylo to vidět na TOP 09, když začala řešit problém, který teď není příliš na pořadu dne, a to, kdo se stane předsedou sněmovny. Ve chvíli, kdy se hledá předseda koaliční vlády, tak s tím přišla konkurenční pravicová strana TOP 09, konkrétně pan Kalousek. Je vidět, že konkurence přece jenom takovou obavu, že by se mediální hvězdou mohla stát, má,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Petr Sokol, politolog z vysoké školy CEVRO Institut.

Mohla by pomoci k převratu v ODS a výměně tváří

O tom, že by se v rámci předvolební kampaně místo na „pivo s Karlem“ chodilo na „pivo s Mirkou“ se dá ale dost pochybovat. „Vždy se marketingová kampaň musí dělat pro každého lídra trochu jinak. Předsedkyně sněmovny má zase tu výhodu, že je žena. V případě Karla Schwarzenberga by se navíc našla některá problematická politická rozhodnutí, což v případě paní Němcově je daleko složitější,“ připouští Petr Sokol, že by i z Miroslavy Němcové šlo vytvořit podobný volební tahák jako z Karla Schwarzenberga v roce 2010.

„Nesporně k tomu má paní Němcová všechny předpoklady. Ale bude záležet, kdo a jak jí bude radit. Měla vždy odvahu vystoupit i proti vlastní straně, když tohle ještě trochu zesílí, tak se z ní stane velice zajímavá premiérka. Navíc může způsobit určitý převrat v ODS, výměnu tváří a podobně. Hluboce bych se pak před ní sklonil, kdyby v sobě našla odvahu a začala věci řešit a nebyla jenom fíkovým listem ODS, jak zaznívá z tábora ČSSD,“ konstatuje Jiří Mikeš.

Vydařených deset měsíců v čele vlády by mohlo nastartovat i ODS

Oba odborníci se shodují, že by pravděpodobná premiérka mohla zvednout uvadající preference ODS. „Je to čestná, slušná politička, která na veřejnost pozitivně působí, a pokud by vydržela těch zhruba deset měsíců jako premiérka do parlamentních voleb, tak to samozřejmě může prospět nejen jí, ale i ODS a možná i celé koalici,“ míní Jiří Balvín.

„Pokud by si vybrala špičkové ekonomy a sociology, podařilo se zvrátit špatnou ekonomickou situaci, mohla by tím ODS znovu nastartovat. Mohla by veřejnosti říkat, že za pár měsíců dokázala to a to a občanští demokraté by své voliče možná získali zpátky,“ poukazuje pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Jiří Mikeš.

Zvládla řízení sněmovny, poradí si i s vládou

Volby v řádném termínu by v případě vydařeného působení Miroslavy Němcové v čele vlády mohly dopadnout zcela jinak, než už dlouhou dobu signalizují průzkumy preferencí. „Úspěšné premiérství paní Němcové by mohlo jednak přivést některé hlasy od TOP 09 k ODS, ale spíš by vedlo k tomu, že se pravici vrátí někteří voliči, kteří se v uplynulých měsících přesunuli z kolonky voliči pravice do kolonky nevoliči nebo nerozhodnutí. A pravici by to tak posílilo,“ domnívá se politolog Petr Sokol.

Obavy z toho, že by šéfka sněmovny selhala v čele vlády, protože je bez zkušeností v exekutivě, však nemá. „To, co se hodnotí na premiérovi – a především když to bude už jen deset měsíců – je podobné tomu, co je třeba vykonávat ve funkci předsedy sněmovny. A to dělá paní Němcová určitě dobře, takže pro ni zkušenost z exekutivy není nutná. Opoziční vůdcové často jdou do čela exekutivy, i když předtím byli dlouhou dobu jen poslanci. Chodí to tak v mnoha zemích světa a i u nás by se takové příklady našly,“ říká Petr Sokol.

Věty, co padaly mezi Kalouskem a Nečasem, se určitě neobjeví

Potíž by pro možnou premiérku nastala, pokud by si ji za terč svých slovních výpadů vybral ministr financí a první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, jenž třeba Petra Nečase častoval slovy „chudinka“, „snad se z toho vyspí“ a podobně. „Myslím, že toho by se Mirek Kalousek nikdy nedopustil. Je natolik zkušený politik i člověk, že takové věty, které občas padaly mezi ním a Petrem Nečasem, by mezi ním a paní Němcovou rozhodně nepadly,“ tvrdí Jiří Balvín.

„Kalousek je natolik mazaný, že by tohle nikdy nepoužil. On tohle vytáhl proti ODS, aby s ní zatřásl a přetáhl pravicové voliče na svou stranu. Pokud bude v čele vlády paní Němcová, tak to bude mít i on těžké. Takové ty invektivy, které používal proti panu Nečasovi, by proti paní Němcové neměl používat. Ztrácel by tím u veřejnosti body a lidé by v něm viděli jen hulváta. Protože je chytrý, tak si počká na chyby, kterých by se paní Němcová mohla dopustit. A pak jí to dá takříkajíc sežrat,“ dodává Jiří Mikeš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…