Vypadáme prachpitomě. K tomu netřeba průzkumu, směje se kníže

24.04.2011 18:31

K pondělní půlnoční dohodě tří koaličních stran došlo jen pár hodin poté, co agentura STEM zveřejnila výsledky volebního průzkumu, podle něhož by opoziční levicové strany získaly aktuálně 120 křesel, a tedy i ústavní většinu. Jakoukoli spojitost však účastníci jednání K12 striktně odmítají.

Vypadáme prachpitomě. K tomu netřeba průzkumu, směje se kníže

Ještě předtím, než se koalice sešla v pondělí večer v netradičním složení K12 k jednání o vyřešení vládní krize, objevily se během dne nejnovější výsledky volebního průzkumu agentury STEM, a ty oznamovaly, že rozložení sil by nyní bylo ve sněmovně úplně opačné, než jak o tom rozhodly volby v květnu minulého roku. Žádna stoosmnáctka pro ODS, TOP 09 a VV, naopak ústavní většina 120 mandátů pro ČSSD a KSČM.

Psali jsme:
Výzkum před Kočí: ODS padá, komunisté jako topka. Véčka na hraně 

To, že se nakonec koaliční strany po pětihodinovém jednání dohodly na těžko představitelném kompromisu, vedlo předsedu poslaneckého klubu KSČM Pavla Kováčika k názoru, že se vyjednávači vyděsili předčasných voleb. Podle něj se po přečtení výsledků z průzkumu STEM raději dohodly, i když tím popřely některá předchozí prohlášení svých představitelů jako v případě ODS o nutné deabelizaci státní správy.

Vyjednávači by se jedním průzkumem ovlivnit nedali

„Každý z nás má určitě povědomí o tom, že teď vypadáme u veřejnosti prachpitomě. To nám říká zdravý rozum a nemusí nám to říkat žádný průzkum STEM," reaguje pro ParlamentníListy.cz předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

"Vždyť to, co jsme předvedli, bylo něco mezi tragédií a fraškou. Ale člověk si musí v politice projít jak obdobím, kdy je na titulních stranách, tak až po tohle," dodává ministr zahraničí.

„Fakt vám přísahám, že se na jednání o ničem takovém nemluvilo. Přece se nenecháme ovlivnit irelevantním průzkumem jedné agentury," popírá pro ParlamentníListy.cz předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík, že motivací k uzavření dohody mohl být průzkum STEM.

Poukazuje také na známé trendy mezi volbami, kdy po nich rostou preference opozici a když se blíží nové, tak se preference zase vyvažují a více se blíží skutečnému výsledku voleb.

Archiv výzkumů: CVVM , FACTUM INVENIO , SANEP , SC&C , STEM , Médea Research

VV k dohodě netlačila obava, že by opustily sněmovnu

„Jestli má ke spojení socialistů a komunistů historicky dojít, tak jsem jenom zvědav, jak přistoupí ke splácení státního dluhu," dodává ještě Gazdík.

Jeho TOP 09 stála během vládní krize stranou, zatímco mezi ODS a Věcmi veřejnými zuřila nemilosrdná bitva. Dvě silnější koaliční strany ztratily proti minulému šetření dvě procenta, ale sběr dat agenturou STEM proběhl ještě před zveřejněním nahrávky Kristýny Kočí, na níž zazněla slova o tom, že ODS dlouhodobě připravovala puč ve Věcech veřejných.

„Na zástupce ODS to žádný vliv nemělo," tvrdí pro ParlamentníListy.cz místopředseda ODS Alexandr Vondra, že jeho strana neuzavřela kompromis z obav před předčasnými volbami, v nichž by za současné konstelace zřejmě uspěla levice.

Zatímco pro ODS by volby mohly znamenat jen ztrátu několika křesel ve sněmovně, pro VV, které se podle průzkumu pohybují na hranici volitelnosti, by volby mohly znamenat, že se stanou mimoparlamentní stranou. Přesto ani ze strany VV neexistoval žádný průzkumem daný impuls k dohodě. „Z naší strany nikoli, jestli u ostatních to nevím," uvádí pro ParlamentníListy.cz Karolína Peake, předsedkyně poslaneckého klubu VV.

K věci:
Nečas před K12 trvá na svém: Vnitro nemohou mít Věci veřejné 
Nečas oslabil. John byl stejně na odstřel. A kdo stojí za Kubicem? 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…