Začíná Babišovo bahno. Kalousek, Peake, Julínek a jiní pro vás mají zprávy o budoucnosti

08.01.2014 8:01

Vláda obřího střetu zájmů stojící na bahně, která má v sobě zakódován rozvrat a ještě hlubší propojování byznysu a politiky, i tak hodnotí členové bývalých vlád kabinet, který by měl příští čtyři roky vládnout. Například bývalý premiér za ČSSD Jiří Paroubek uvedl, že budoucí vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš se dostane do mnohonásobného konfliktu zájmů.

Začíná Babišovo bahno. Kalousek, Peake, Julínek a jiní pro vás mají zprávy o budoucnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Úřadu vlády ČR

Anketa

Která partaj od voleb nejvíce zklamala své voliče?

83%
3%
1%
2%
4%
4%
hlasovalo: 9207 lidí

„Po dalíkovsko-nagyovském období trapné korupce klesneme nejspíše ještě hlouběji a vzhledem k dokonalému mediálnímu krytí to česká veřejnost nebude ani příliš vnímat. O to smutnější a ostudnější budou pak konce,“ kritizuje Paroubek a není zdaleka sám.

Největší kritiku kvůli střetu zájmů sklízejí kandidáti hnutí ANO, nejen samotný majitel Agrofertu, ale i navržení ministři životního prostředí a dopravy. „Politika jsou zklamaná očekávání. Část lidí je zklamaná už teď, část bude později. Bude se to stupňovat,“ předpověděl  ParlamentnímListům.cz bývalý ministr vnitra Radek John. „To rozhodně nevypadá, že by se v politice blýskalo na lepší časy,“ potvrdil při čtení jmen budoucího kabinetu exministr školství a předseda Strany zelených Ondřej Liška.

Ale několik budoucích ministrů Sobotkova týmu se dočkalo i pochvaly od svých předchůdců, kteří v minulosti stáli v čele stejných resortů.

Nejslabší sestavu předkládá podle Jiřího Pospíšila sociální demokracie

Exministr spravedlnosti za ODS Jiří Pospíšil překvapivě vnímá jako nejslabší sestavu, kterou předkládá sociální demokracie. „Dva své ministry zdravotnictví a práce a sociálních věcí vybírala na poslední chvíli, a to je důkaz, že ČSSD nemá příliš kvalitních kandidátů,“ řekl ParlamentnímListům.cz Pospíšil. Konstatoval, že ODS samozřejmě nebude tuto vládu podporovat. „Z mnoha důvodů, ale ten primární je, že nejde o vládu klasických politických stran. Hnutí ANO je podnikatelský projekt a takové uskupení podle nás do vlády nepatří,“ vysvětlil klíčovou výhradu občanských demokratů. Přesto Pospíšil doufá, že prezident kabinet co nejdříve jmenuje, abychom měli politickou vládu. Tu současnou považuje pouze za udržovací.

Kalousek: Je vyloučeno současně splnit program a udržet rozpočty pod kontrolou

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek nechce personální složení vlády komentovat. „Ale ke koaliční smlouvě mohu říci pouze to, že je možné ji naplnit a je možné chovat se rozpočtově odpovědně. Není však možné obojí současně,“ zopakoval ParlamentnímListům.cz svůj pohled na dohodu mezi ČSSD, ANO a lidovci. „Programová část koaliční smlouvy je zcela mimo rozpočtové možnosti a ambice udržet veřejné rozpočty pod kontrolou,“ uvedl Kalousek, že je totálně vyloučeno, aby se udržely veřejné rozpočty pod kontrolou a současně se realizoval rozpočtově náročný program budoucí vládní koalice.

Tlustý: Babiš nemůže být horším ministrem financí než Kalousek

Kalouskův předchůdce v křesle ministra financí za ODS Vlastimil Tlustý prohlásil, že nepřichází v úvahu, že by mohl být Andrej Babiš horším strážcem státní pokladny než Kalousek. „Když exministr Kalousek vstupoval do světa státních financí jako předseda koaliční strany ve vládě ČSSD a současně jako předseda rozpočtového výboru, vytvořil tehdy ústřední státní finanční blok, který se jmenoval Kalousek-Sobotka. V té době – v roce 2002 - činil státní dluh 370 miliard korun, v tuto chvíli dosáhl už 1 750 miliard. A protože téměř po celé toto období byl Kalousek buď předsedou sněmovního rozpočtového výboru, nebo ministrem financí, má na krku zadlužení této země ve výši 1 bilion 400 miliard korun,“ pustil se do svého dlouholetého politického soupeře Tlustý.

Vysvětlil ParlamentnímListům.cz, proč považuje za drzost, když právě Kalousek komentuje záměry této vlády, protože je podle něj právě on hlavní osobou zodpovědnou za vysoký státní dluh. „Z Kalouska se stal největší kritik všeho včetně Babiše, přitom ten člověk nemá právo říkat vůbec nic,“ uzavřel Tlustý debatu na účet ministra financí v Topolánkově i Nečasově kabinetu.

Liška: Vláda je obřím střetem zájmů v několika případech

Velké výhrady má k novému kabinetu ČSSD, ANO a KDU-ČSL bývalý ministr školství, předseda Strany zelených Ondřej Liška. „Vláda, na které se dohodli sociální demokraté s Agrofertem, je nejméně ve třech případech úplně obří střet zájmů. Samotný Babiš, který jako vlastník mediálního impéria a velkoprůmyslové zemědělské a chemické firmy bude mít na starosti finance, pak jeho zaměstnanec Richard Brabec, který bude mít na starosti životní prostředí, i když se vyjádřil, že by mu bylo milejší Ministerstvo průmyslu a obchodu. A s tím jde hájit zdraví lidí a zdravé životní prostředí proti průmyslové lobby,“ upozorňuje ParlamentníListy.cz na obrovská rizika Liška. A střet zájmů vidí i na resortu dopravy, do jehož čela má přijít Antonín Prachař, člověk vlastnící firmu, která v této oblasti podniká.

Je selháním ČSSD, že přistoupila na ještě větší propojení byznysu s politikou

Lidé, kteří jsou ve střetu zájmů, se s tím budou podle Ondřeje Lišky těžko vyrovnávat, protože nebyli ani schopni uznat, že vůbec v nějakém střetu zájmů jsou. Už to, že si toho nejsou vědomi, nebo nechtějí být vědomi, zakládá podle předsedy Strany zelených velké riziko, že se střet zájmů bude projevovat i v politice samotné. „Rád se nechám překvapit, ale vláda je založena na močálu, na bahně, ne na základu, který by mohl vytrvat a který by českou politiku mohl nějak významně zvednout,“ konstatoval Liška.

„Myslím, že je obrovským selháním ČSSD, že tohle neuhlídala a přistoupila na to, aby se ještě víc propojil byznys s politikou,“ kritizuje sociální demokraty. Podle Lišky je vidět, že to s rekonstrukcí státu, která měla za cíl očistit politiku od těchto vazeb, nebude tak žhavé. Politickým stranám, které se k tomu před volbami tak horlivě hlásily, šlo prý zjevně jen o získání hlasů voličů.

Bude Babiš s ministrem Brabcem mluvit jako s kolegou, nebo jako s podřízeným?

Šéf zelených se nemůže smířit s tím, že na postu životního prostředí má sedět člověk, jehož kvalifikací je řízení velké chemické firmy a zároveň dlouholeté lobbování za zájmy chemického průmyslu, který se podílí na znečišťování životního prostředí. „Od počátku bude muset vyvracet důvodné podezření, zda nadále nepracuje v zájmu chemické lobby. Také mi uniká, jestli pan Babiš bude mluvit s ministrem životního prostředí jako se svým zaměstnancem, nebo jestli ho bude řídit jako svého partajního kolegu,“ přemýšlí.

Negativní trend v politice se ještě prohloubí

Podle Lišky je to neřešitelné, dokud budou sedět ve vládě lidé, kteří jsou silně propojeni byznysovými a ekonomickými zájmy. „Rozhodně mohu bezpečně tvrdit, že tato vláda má v sobě od počátku zakódován rozvrat a prohloubení toho negativního trendu české politiky, a to ještě hlubší propojování byznysu a politiky, které vedlo v minulých letech k odcizení politiky, k nedůvěře lidí vůči politickým stranám, protože viděli, že soukromé a finanční zájmy kladou politici do popředí na úkor veřejného a občanského zájmu,“ je přesvědčen šéf Strany zelených.

Peake: Sliby hraničící se spasitelstvím

Bývalá vicepremiérka, ministryně obrany i pro legislativu za LIDEM Karolína Peake řekla ParlamentnímListům.cz, že někteří pravděpodobní budoucí členové vlády postavili svou volební kampaň na slibech hraničících se spasitelstvím. „Po vystřízlivění jejich voličů tak logicky může nastat jen zklamání a nepříjemná kocovina. Obávám se také rozhazování státních peněz na plnění nereálných předvolebních slibů, vytváření státu jako zaopatřovacího ústavu pro občany. Ovšem za peníze těch občanů a na dluh,“ obává se Peake, která v Nečasově vládě usilovala o úspory ve všech resortech.

Chládek prosazuje ve školství selekci a segregaci

Někdejší ministři minulých vlád se vyjadřovali i ke konkrétním jménům lidí, kteří usednou do křesel, v nichž oni byli v minulosti. „Co se týče pana Marcela Chládka, v mnoha ohledech se s ním na Ministerstvu školství shodnu, ale myslím si, že právě on je člověkem, který nebude pokračovat v tom směru, jenž jsem zahájil a ve kterém pokračoval pan ministr Petr Fiala,“ poznamenal Ondřej Liška.

Má na mysli zvyšování inkluzivity českého školství, to znamená podpory toho, aby dostávaly stejně šance na dobré vzdělání jak děti mimořádně talentované, tak průměrné, stejně jako děti ze znevýhodněného prostředí. „ČSSD prostřednictvím pana Chládka hájila to, aby zůstaly zachované tzv. zvláštní školy, přičemž my jsme prosazovali, aby se tyto školy transformovaly do běžných škol. V tom se budeme s panem ministrem dostávat opakovaně do střetu, protože všude v Evropě je trend jednoznačně inkluzivní, zatímco u nás pan Chládek a ČSSD obhajují ve školství selekci a segregaci,“ považuje za hrubou chybu Liška.

Profesorka Helena Válková je odborník a morálně bezúhonný člověk

Navrženou ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil dobře zná a váží si jí. „Jednak jsem byl jejím studentem, jednak v době, kdy jsem byl děkanem plzeňské právnické fakulty, vedla paní profesorka katedru trestního práva,“ objasnil. Považuje ji za kvalitního, erudovaného odborníka, zvláště v oblasti trestního práva, a za člověka morálně bezúhonného. „Já její nominaci vítám, jsem zvědav, jak bude funkci vykonávat,“ uvedl. Za určitou nevýhodu však považuje, že profesorka Válková nemá zkušenosti s řízením tak velkého úřadu a že je v politice úplným nováčkem. „Její situaci může komplikovat i to, že není členem hnutí ANO,“ míní exministr.

Navržený ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček je profesionál a dobrý manažer

Podle bývalého ministra zdravotnictví za ODS a otce zdravotnických poplatků Tomáše Julínka je kandidát sociálních demokratů Svatopluk Němeček kvalitním profesionálem a dobrým manažerem. „Byl to ředitel fakultní nemocnice, která vždycky vykazovala dobré výsledky. Otázkou je, co bude moci dělat na ministerském postu, protože mantinely, ve kterých se může pohybovat, určuje politická situace,“ řekl ParlamentnímListům.cz Julínek o navrženém ministru zdravotnictví.

Paroubek: Kandidát na ministra práce a sociálních věcí není ani krizový manažer, ani zkušený matador

Jméno ministra vnitra nechce jeho někdejší předchůdce Radek John komentovat. „Osobně pana Milana Chovance neznám. I když jsem jako ministr vnitra objížděl kraje, na Plzeňsko, kde byl hejtmanem, už jsem nestihl dojet,“ vzpomíná bývalý šéf Věcí veřejných. Jiný kandidát na ministra práce a sociálních věcí – Petr Krčál – se zase nelíbí expremiérovi Jiřímu Paroubkovi.

„Nedokážu pochopit, proč Bohuslav Sobotka na zcela rozhašené Ministerstvo práce a sociálních věcí, které je po drábkovských experimentech evidentně v krizi, nasazuje regionálního politika, jenž není ani krizovým manažerem, a ne zkušeného matadora a rutinéra typu Vladimíra Špidly nebo Zdeňka Škromacha,“ vyjádřil své podivení Paroubek, protože pokud se situace na tomto ministerstvu rychle nevyřeší, bude prý všechno špatně, pro pozici vlády a zejména ČSSD a jejího premiéra. „První, kdo bude mluvit v této souvislosti o neschopnosti vlády, bude Miroslav Kalousek,“ varuje někdejší premiér a expředseda ČSSD svého nástupce v obou funkcích Bohuslava Sobotku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…