Zavadilovi plzeň s Kalouskem pěkně zhořkne. Bude vysvětlovat

22.04.2012 12:01

VÍME PRVNÍ Předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil bude muset vysvětlovat pivo, které si dal s ministrem financí Miroslavem Kalouskem poté, co se mu podařilo naplnit Václavské náměstí sto tisíci demonstranty. Ostatní odborářští bossové považují schůzku přinejmenším za nevhodnou.

Zavadilovi plzeň s Kalouskem pěkně zhořkne. Bude vysvětlovat
Foto: TV NOVA
Popisek: Jaroslav Zavadil a Miroslav Kalousek

Kritika sociálně nespravedlivých reforem,  požadavek demise stávající vlády a vypsání nových voleb. To je v kostce sobotní ohnivý projev šéfa ČMKOS Jaroslava Zavadila na Václavském náměstí. Ten se po ukončení nejpočetnější demonstrace od listopadu 1989 odebral do budovy Českého rozhlasu, kde své postoje následně rozebíral s moderátorem Martinem Veselovským. Po vystoupení se Zavadil rozhodl zchladit žáhu a dal si pivo (piva) s Miroslavem Kalouskem, což bude mít ještě dohru.

Nad schůzkou kroutí hlavou předseda odborového svazu KOVO Josef Středula. „My jsme o tom s panem Zavadilem mluvili, ta schůzka se uskutečnila po odvysílání pořadu a pan Zavadil mě ujistil, že s panem Kalouskem řešili pracovní věci, obsah rozhovoru nebyl tedy přátelský. Každopádně podle mě by bylo lépe, kdyby se schůzka vůbec neuskutečnila, pan Zavadil to bude muset všem vysvětlit,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Středula. Celá anabáze se podle předsedy nejpočetnější odborové organizace bude řešit po neděli.

Malichernosti mohou nabýt na významu

Sobotní demonstrace se zúčastnili také zástupci konkurenční Asociace samostatných odborů a jejich předseda Bohumír Dufek považuje schůzku za nešťastnou „ Řeknu to diplomaticky, byla to naprosto nevhodná schůzka v nevhodném čase. Kdyby se uskutečnila kupříkladu po jednání na vládě, byla by to věc jiná, ale v momentě, kdy dostanete 100 tisíc lidí na Václavák a vyzýváte vládu k demisi, je to prostě nevhodné," řekl pro ParlamentníListy.cz Dufek.

Vše o sobotní demonstraci čtěte ZDE

Na otázku, zda pivní seance může ohrozit post Jaroslava Zavadila, nechtěl Dufek odpovídat, jelikož mu to ani nepřísluší. Uvedl pouze, že i některé zdánlivě malé věci můžou svým významem vyrůst.

Volba předsedy ČMKOS se koná jednou za čtyři roky a následující se koná v roce 2014. Zavadil coby jediný kandidát na předsedu byl v dubnu 2010 zvolen 337 delegáty z celkových 370 možných hlasů. 

Netaktické

Pro schůzku nemá v kontextu protivládních demosntrací pochopení ani předseda policejních odborů Milan Štěpánek. „Lidsky tomu rozumím, ale za situace, kdy naplníte Václavák a vyzýváte vládu k demisi, je to hloupé, o to horší, když se u toho nechají natočit. Přijde mi to prostě netaktické, špatně načasované. I kdyby se u stolu bavili o pracovních věcech, těžko se to před lidmi obhajuje,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Štěpánek.

Předseda NOSPu ale popírá, že by důvodem k odchodu z ČMKOS byl přátelský vztah mezi Zavadilem a Kalouskem. „To určitě důvod nebyl, to jsme tenkrát neřešili,“ uzavřel Štěpánek




Jaroslav Zavadil sobotní posezení s Miroslavem Kalouskem částečně vysvětloval v pořadu OVM. Nejprve obvinil Novu ze zbabělosti, že jej natáčela odněkud "ze křoví" a nepřišla ke stolu.

S ministrem nad pivem prý rozebírali dvě témata. Důchodovou reformu a naštvanost lidu. Zavadil upozornil Kalouska, aby nebagatelizovali počet účastníků sobotní demonstrace.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…