Zavřít Klause. Akce hrdiny Holešovské výzvy

15.05.2012 9:14

Bude bojovat o přemístění občana a zároveň současného prezidenta Václava Klause z jednoho Hradu na druhý. Na hrad Mírov. Jde o další iniciativu bývalého politického vězně a v současnosti jednoho z hlavních aktivistů původní Holešovské výzvy Slávka Popelky.

Zavřít Klause. Akce hrdiny Holešovské výzvy
Foto: hns
Popisek: Václav Klaus se podle Jaroslava Popelky chystá přesunout z Hradu na hrad Mírov

„S naší zemí je zle. Nečekejme, až přijedou Blaničtí rytíři a zachrání ji. Probuďme je raději v sobě. Proto se bude ve středu 16. května na Hradčanském náměstí v Praze poblíž hlavního vchodu na Hrad konat shromáždění za přemístění občana Klause z Hradu na hrad Mírov. Začátek je v 16 hodin,“ uvádí Slávek Popelka.

Zváni jsou prý všichni, kteří si myslí, že by prezidentem ČR neměl být člověk, který si kupoval hlasy při obou prezidentských volbách, což je dostatečný důvod k prohlášení jeho volby za neplatnou.

„Dalším důvodem k tomu, abych já osobně k Hradu přišel a chodil i každou další středu, dokud nebude dosaženo nějaké změny, je také to, že Klaus uděloval prezidentské milosti těm, kteří dobře zaplatili. Zapříčinil výprodej, tunelování a rozkradení většiny národního bohatství. Podílel se na úpadku morálky národa a zhoršení životních podmínek obyčejných lidí,“ sdělil dál ParlamentnímListům.cz Popelka.

Jak dodal, v současné době je po úsilí, jež věnoval Holešovské výzvě a které, zdá se, vychází nazmar kvůli vnitřním půtkám mezi jednotlivými členy této původní iniciativy vzniklé v prosinci, velmi unavený. Proto nechce, aby někdo protest u Pražského hradu vnímal jako organizovanou akci Holešovské výzvy, ale jako akci jeho jako jednotlivce. „Pochopil jsem, že do toho asi bude lepší jít sám, individuálně. S tím, že ti, co se mnou budou souhlasit, mě podpoří,“ doplnil Popelka.

Bubnoval už za vyhnání vlády i prezidenta

Není to přitom poprvé, co se k podobné akci vyburcoval jako jednotlivec. Před několika měsíci (tedy před tím, než v prosinci loňského roku vznikla tzv. Holešovská výzva) chtěl bubnováním u Hradu a později i na náměstí různých měst a obcí vyhnat vládu i prezidenta. S velkou odezvou se to však nesetkalo.

V pondělí přesto k upřesnění dalšího protestu vydal na stránkách Holešovské výzvy Popelka prohlášení. Je z něj patrná jistá rozladěnost a zklamání z toho, kam úsilí několika měsíců došlo.

„Tyto řádky vyjadřují můj osobní názor, ke kterému jsem dospěl po čtyřech měsících příprav demonstrací, jednání, snah o sjednocení různých iniciativ. Náš národ má hodně dobrých vlastností. Má ale i špatné, mezi které patří neochota naslouchat druhým, neschopnost domluvit se. Když se sejde více jak 5 -10 lidí, je prakticky nemožné dosáhnout nějaké shody,“ předeslal. Poté se již vrátil přímo k podstatě toho, co ho před Hrad přivádí.  

Je třeba udělat opatření, aby lidé mohli začít žít a ne jen přežívat

„Dnes jsem přesvědčen, že to, co v dané chvíli tato země nejvíce potřebuje, je přímo volený prezident se silnými pravomocemi. Měl by to být člověk, který není spojen se žádnou z politických stran, ani lobbistických skupin. Jen takový člověk by mohl být schopen udělat v naší zemi pořádek, obnovit normální poměry, nechat zavřít lichváře, podvodníky a vychytralce nejrůznějšího druhu, kteří se neštítí parazitovat na lidském neštěstí, provést revizi privatizace, oddlužení občanů, zabavení majetku podvodníků, exekutorů. Tento člověk by měl mít od občanů mandát vrátit pod kontrolu státu klíčová odvětví našeho hospodářství, banky, měl by obnovit tradiční odvětví našeho průmyslu, obnovit soběstačnost v produkci potravin, výrazně snížit ceny elektrické energie, pohonných hmot, udělat taková opatření, aby lidé v této zemi mohli normálně žít a ne jen přežívat... V naší republice došlo ke zločinnému spolčení politiků a části zástupců justice i policie proti lidem této země,“ uvádí dále v prohlášení Popelka.

Podle něj odstranit kmotry a mafiány ze všech oblastí veřejného života nebude možné demokratickými postupy. „A tak přímo volený prezident musí být odvolatelný referendem. Zároveň považuji za nezbytné zakotvit do Ústavy dva požadavky: obecně proveditelné referendum o důležitých otázkách a možnost odvolat politiky i další ústavní činitele,“ uzavřel své cíle na stránkách Holešovské výzvy Popelka.

Do ulic mnoha měst dostal tisíce lidí

Nutno dodat, že Slávkovi Popelkovi se podařilo v polovině letošního března vyburcovat prostřednictvím statisíců letáků a aut, z kterých zaznívaly pozvánky s výzvou protestů v ulicích, po delší době tisíce lidí po celém Česku k tomu, aby vyšli na náměstí měst a podpořili požadavky Holešovské výzvy.  

O měsíc později, 15. dubna už však zájem o protest, který byl financovaný čistě jen z prostředků dobrovolných drobných dárců, takovou kadenci neměl. Vše oslabily vnitřní spory mezi jednotlivými členy vedení Holešovské výzvy, zřejmě zásadní ránu pak uštědřila plánům a cílům Holešovské výzvy Dělnická strana sociální spravedlnosti. Ta totiž využila toho, že Holešovská výzva nebyla zaregistrována jako občanská iniciativa u ministerstva vnitra a zaregistrovala si ji pod svojí hlavičkou. V současné době má již na ministerstvu kultury zaregistrovanou i stejnojmennou značku, pod kterou plánuje vydávat noviny.

Část členů původní Holešovské výzvy se v tomto momentě odštěpila a založila Holešovské hnutí 2012 s tím, že nabídla čestné předsednictví právě Slávkovi Popelkovi. Ten nabídku však odmítl. Jak v pondělí ParlamenntímListům.cz řekl, přesto nevylučuje to, že se budou hledat cesty k tomu, aby původní společná myšlenka její sympatizanty opět sjednotila k vzájemné spolupráci. Ovšem, zda to bude možné, ukáže až čas. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…