Zděšená doktorka Samková: Kalousek řekl lidem, ať dál volí komunisty

17.10.2012 14:00

TOP 09 v uplynulých volbách zaznamenala grandiózní neúspěch, který by měl vést minimálně k rezignaci prvního místopředsedy Miroslava Kalouska. V rozhovoru pro server ParlamentníchListů.cz to uvádí advokátka Klára Samková. Lídři TOP 09 navíc podle ní svými výroky přímo národ vybízejí k volbě komunistů.

Zděšená doktorka Samková: Kalousek řekl lidem, ať dál volí komunisty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Advokátka Klára Samková

Krátce po volbách advokátka a možná kandidátka na prezidentský úřad Klára Samková prohlásila, že by celé vedení mělo rezignovat. Proč?

„Obávám se, že takový nedostatek sebereflexe, jakou rukou společnou a nerozdílnou projevila ODS a TOP 09, je skutečně zavrženíhodná politická slepota. A myslím, že TOP 09 je na tom hůř než ODS. Pikantní mi přijde zejména výrok našeho pana předsedy Schwarzenberga, že vlastně ty krajské volby jsou dobré, protože tam TOP 09 neměla nikoho a teď je tam x zastupitelů,“ vysvětluje známá advokátka.

Že to nebyl neúspěch? Nesmysl…

Ta připomíná, že v době, kdy byly předchozí krajské volby, TOP 09 neexistovala, tak v podstatě i kdyby získala jednoho zastupitele, tak by to samozřejmě bylo více, než má dnes. „Ale přece tímto způsobem vůbec nelze srovnávat, to je na téže úrovni, jako když se na Facebooku píše, že pořád někdo nadává a lidé v Somálsku jsou na tom hůř,“ míní.

„Snad se ale držíme nějaké úrovně a relevantních srovnávacích modulů a nelze považovat za úspěch to, že voliči tu stranu úplně nezatratili a nějaký ten hlas dali. Stejně tak, jako se nemohu dovolávat toho, že jsme stát ve střední Evropě a tudíž je to báječné, že na tom nejsme jako v Bangladéši,“ nesouhlasí s iracionálním srovnáváním.

Jak to vypadá doopravdy ve skutečnosti s TOP 09 v krajích, podle doktorky Samkové ukázal jednoznačně Liberec (v Libereckém kraji strana získala pouze 3,52% hlasů – pozn. red.). „Takže z tohoto pohledu je otázkou, jestli lidé v ostatních krajích volili TOP 09, anebo Starosty a nezávislé, které koneckonců už měli příležitost v minulých volbách volit. Takže to není tak, že my musíme jako TOP 09 jásat, podívejme se, jaký byl zisk v minulých volbách Starostů a nezávislých a od toho můžeme nějakým způsobem odvíjet hovory o úspěchu či neúspěchu TOP 09,“ nabádá.

Kalousek se Schwarzenbergem prý vybízejí lidi k volbě KSČM

Jak si vysvětlit údajné nařízení šéfa TOP 09 Schwarzenberga ministru financí Kalouskovi, aby trochu zmírnil dopady sociální politiky?

„To znamená dvě věci. Že ani jeden z těch pánů, dokud nenastal čas voleb a jejich výsledků, nezaregistroval, co svými činy tato vláda lidem působí a to je tak strašně smutné. Nemyslím si, že může existovat něco smutnějšího, než to, že zodpovědní ministři jsou schopni reflektovat až tváří v tvář takovému grandióznímu volebnímu neúspěchu,“ řekla serveru ParlamentníListy.cz.

Jednoznačně to podle možné kandidátky na Hrad ukazuje to, že nástroj, který národ zvolil, to znamená volit kohokoliv proti současné vládě včetně komunistů, je správný. „Tímto způsobem pan Kalousek s panem Schwarzenbergem významně podpořili národ k další volbě Komunistické strany Čech a Moravy, protože to je jediná strana, která dosud ve vládě posledních 22 let nebyla, což pochopitelně neznamená, že je čistá jako slovo Boží. Je to pro lidi ale jediný způsob, jak vyjádřit svoji nechuť k vládním stranám i ČSSD, která se na vzniku současného marasmu podílela před těmito takzvaně pravicovými vládami,“ shrnuje.

Jen počkejte na parlamentní volby. Komunisté porostou

„Jsem přesvědčena, že v parlamentních volbách dojde k ještě většímu posunu ve prospěch komunistů, protože jak jsem řekla, nástroj, jak dát takto vládě najevo svoji nespokojenost, je funkční a účinný. Očekávám zisk KSČM okolo dvaceti procent. Jediná možnost, jak tomu zabránit, alespoň ze strany TOP 09, je okamžitá výměna zcela rozhodně místopředsedy pana Kalouska,“ konstatuje ostře Klára Samková.

Navíc si také myslí, že Karel Schwarzenberg by se měl nad sebou hluboce zamyslet, kam až dopustil, aby vedení strany došlo. „Mně se to jeví tak, že to není Karel Schwarzenberg, který řídí stranu, ale je to Miroslav Kalousek a ten je i zodpovědný za všechny tyto záležitosti. Ovšem jestliže se pan Schwarzenberg zřekl své předsednické funkce a vykonává ji pouze formálně, potom je zejména za stávající politické situace na místě se ptát, zda je tento jeho postoj akceptovatelný. Politické škody těchto voleb jsou totiž grandiózní,“ zhodnotila.

Ať lidé hromadně vstupují do stran a tlačí na změnu vedení

Co má potom za přijetí současného stavu ODS a TOP 09 dělat pravicově a konzervativně založený volič, který nechce, aby jeho postoje nebyly po volbách těmito stranami zrazeny? „Podle mě by všichni lidé, kteří jsou skutečně pravicového, respektive nesocialistického přesvědčení, měli jako členové vstoupit do jedné z politických stran, jež se alespoň formálně hlásí k pravici, takže ODS či TOP 09, a pomocí funkčních vnitřních stranických mechanismů svolat mimořádný sněm a zde převolit předsednictvo. Jinak se při této situaci může stát, že se TOP 09 příště už ani nedostane do Poslanecké sněmovny,“ uzavírá pro ParlamentníListy.cz doktorka Samková.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…