Zeman ho nejmenoval, Hladík tedy počká jako náměstek na nového prezidenta

06.01.2023 17:21 | Kauza

Lidovci dál podporují nominaci Petra Hladíka (KDU-ČSL) do čela ministerstva životního prostředí. Odmítnutí prezidenta Miloše Zemana Hladíka jmenovat označili dnes v usnesení svého širšího vedení za protiústavní. Hladík se v pondělí stane na ministerstvu náměstkem, aby se zapojil do jeho řízení. Novinářům to dnes řekl předseda KDU-ČSL a vicepremiér Marian Jurečka, který nyní dočasně ministerstvo vede. Jurečka věří tomu, že po březnovém nástupu nové hlavy státu se Hladík stane ministrem.

Zeman ho nejmenoval, Hladík tedy počká jako náměstek na nového prezidenta
Foto: Repro Facebook
Popisek: Brněnský náměstek Hladík

Jurečka řekl, že záležitost probral s premiérem Petrem Fialou (ODS) a informaci dostanou i lídři dalších koaličních stran. „Petra Hladíka jmenuji náměstkem ministra se všemi pravomocemi a vyčlením mu kompetence. Budu nadále ministrem, ale Petr Hladík bude mít přístup na jednání výborů Sněmovny, Senátu, na jednání vlády, bude plně vtažen do agendy ministerstva,“ uvedl Jurečka. Hladík bude mít výčet kompetencí v době nepřítomnosti ministra včetně práva podepisovat určité dokumenty, dodal. Dosavadní náměstci na ministerstvu zůstanou.

Hladík dnes poděkoval lidoveckému vedení za podporu. „Diskuse byla jednoznačná. Krok prezidenta není v souladu s ústavou,“ uvedl. Je podle něj důležité, aby ministerstvo „naplno jelo“ a pracovalo na věcech, jako jsou adaptace na změny klimatu, ochrana vody či výdaje občanů za energie. Návrh, aby se stal náměstkem, proto přijme. „Abych po tu dobu osmi týdnů, které zbývají do konce mandátu prezidenta, se mohl na ministerstvu věnovat jeho řízení,“ řekl Hladík.

Anketa

V případě, že by se tito kandidáti dostali do 2. kola, koho byste volili?

hlasovalo: 11102 lidí
KDU-ČSL dnes v usnesení označila Zemanův postup za protiústavní a podle Jurečky by byla jednoznačně namístě kompetenční žaloba. S ohledem na to, že Zemanův mandát končí v první polovině března, by však takový krok nebyl praktický a Ústavní soud by těžko stihl rozhodnout včas, připustil. „Kdybychom byli půl roku před vypršením mandátu prezidenta, jednoznačně bych trval na tom, že je třeba kompetenční žaloba,“ sdělil Jurečka.

Prezident Zeman podle šéfa lidovců zasahuje do fungování demokratického právního státu, kde jsou pravomoci jasně definované. „Zodpovědnost za obsazení vlády je na premiérovi a politická odpovědnost je na jednotlivých navrhujících stranách a jejich lídrech,“ dodal. Zemana se nebude snažit přesvědčit, aby Hladíka jmenoval. „Je to nedůstojné, jak se to v minulosti dělo,“ podotkl Jurečka.

Hladík po středečním jednání se Zemanem řekl, že prezident ho v tuto chvíli není připraven jmenovat. Podle Jurečky nemají výhrady hlavy státu racionální základ. Týkaly se například Hladíkovy odbornosti nebo kauzy přidělování městských bytů v Brně, která oddálila podání návrhu na Hladíkovo jmenování. Kvůli kauze policie zasahovala i v Hladíkově kanceláři, z ničeho jej ale neobvinila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…