Zeman před plným sálem šťouchl Jana Fischera kvůli KSČ

06.11.2012 18:50

REPORTÁŽ Slovní pošťuchování mezi prezidentskými kandidáty. To provázelo jejich vzájemnou debatu o zahraniční politice v pražském hotelu Marriot. Fischer dokazoval, že umí anglicky, Zeman hýřil bonmoty, Sobotka byl naopak vážnost sama a Dientsbier se choval mladicky kousavě. Mírné nesváry mezi ně zanesly otázky ohledně evropské integrace, předvolebních průzkumů či členství v KSČ.

Zeman před plným sálem šťouchl Jana Fischera kvůli KSČ
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na prezidenta Miloš Zeman měl přednášku na VŠE. Studenti o ní projevili nebývalý zájem

U vchodu do hlavního sálu hotelu Marriot se ještě zájemci o Hrad Jan Fischer, Miloš Zeman, Přemysl Sobotka a Jiří Dientsbier chovali družně. Zapózovali pro skupinové fotografie, občas se zasmáli vtipu. Spíše než protivníci na předvolebním kolbišti připomínali dobré známé. To se ale změnilo při debatě, kterou v roli obecenstva sledovali třeba textař Michal Horáček, politik Roman Joch, bývalý klíčový velvyslanec Jaromír Novotný či novinářka Lída Rakušanová. K žádné agresivní přestřelce nedošlo, ale pár slovních šťouchanců si přesto debatující udělili.

Státní zájem

Akci moderoval Jan Pokorný a hned v počátku omluvil Karla Schwarzenberga, že se kvůli vytíženosti nezúčastní. Ohledně současných prezidentských voleb v USA všichni projevili podporu Baracku Obamovi, jen Sobotka je pro Mitta Romneyho. A pak se již šlo na státní zájem. Ten definovali všichni velmi podobně. „Prezidenti slouží své funkci a podílí se na vytvoření co nejlepší značky zemi, což se pak odráží v tom, jak o ní cizinci smýšlí,“ řekl Fischer. „Prezident by měl moderovat debatu napříč celým politickým spektrem, protože základní cíle zahraniční politiky by měly být stanoveny na delší dobu, než jen na čtyři roky,“ sdělil Dientsbier.

Podle Zemana by mělo být Česko v rámci Evropské unie velmi aktivní, co se transevropských energetických, dopravních a jiných sítí týče. V prosazování svých zájmů by se mělo spojovat s podobně velkými zeměmi, takže nejen jednat z pozic Visegrádské čtyřky, ale sjednat spojenectví i se zeměmi Beneluxu.

Atomovka v Iránu

Všichni se také víceméně shodli na tom, že by velvyslanci neměli být obchodovatelným politickým artiklem. „Kdyby byl Lubomír Zaorálek ministrem zahraničí, tak bych skřípěl zuby, ale museli bychom se dohodnout,“ sdělil Sobotka k jedné z otázek. Přes Google pak kladli debatérům otázky tuzemští odborníci na mezinárodní vztahy ze zahraničí. Padla otázka ohledně vývoje atomové zbraně v Iránu. „Patřím k ultrajestřábům. V rukou náboženských šílenců může i jedna atomová bomba být zbraní posledního soudu a velmi nebezpečnou. Kdyby se Irán blížil k dokončení výzkumu, nevyloučil bych jako možnost reakce ani vojenský zásah,“ řekl Zeman. Ostatní však vyjádřili přesvědčení, že nejlepší bude diplomatické řešení a možnost preventivního útoku vyloučili. Snad jen Sobotka si posteskl nad tím, že americký prezident Obama zrušil projekt protiraketového deštníku, jehož součástí mohl být i radar v Brdech.

Lidská práva

Několikrát byla v debatě zmíněna otázka ochrany lidských práv versus nutnost udržovat dobré vztahy se silnými světovými ekonomikami. Nejdřív ji nadnesl viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar. Dientsbier naznačil, že nejde až tak o protichůdné hodnoty a je třeba jít třetí cestou, kde bude vše v souladu. Fischer také prohlásil, že to není tak „black and white“. Sobotka vyjádřil přání, abychom se nechovali jako v devadesátých letech, kdy Václav Havel za velkého potlesku utlumil zbrojní průmysl a naše místo na světovém trhu obsadily jiné země, například Francie. Zeman zase sdělil, že není potřeba pronášet silácká veřejná prohlášení, protože třeba s představiteli Číny se lze při interních jednáních domluvit i ohledně lidských práv na lecčems. „Nechci, aby Česko bylo myší, která řve,“ dodal. „Kdyby se však český diplomat přátelsky setkával s Dalajlámou, konvertoval k buddhismu a tak dále, vadilo by mi to méně, než kdyby třeba nedodržoval pracovní dobu,“ podotkl ještě Zeman.

Evropský superstát

Právník a sociolog Jiří Přibáň, nyní profesor na univerzitě v Cardiffu, nadnesl otázku ohledně integrace Evropské unie (EU). „Jsme v EU, které se vzdálilo svým ideálům. Nepokračoval bych v centralizaci či cestě k jakémusi superstátu. Například krize na jihu Evropy se řeší velmi divně,“ podotkl Sobotka. Pro Dientsbiera je integrace v EU předpokladem pro sdílenou suverenitu Česka. V této chvíli debaty se oba kandidáti mírně poškorpili. Zeman vyjádřil přání dovést integrační proces do fáze Evropské federace a ne do stavu superstátu, kam směřují úředníci v Bruselu.

Zase o členství v KSČ

Přestože šlo o zahraniční politiku, z obecenstva padl dotaz ohledně komunistické minulosti některých kandidátů. No a pošťuchování pokračovalo. „Tak začnu, aby si to kolega Fischer mohl rozmyslet,“ vtipkoval Zeman a zopakoval, jak byl z KSČ za nesouhlas s obsazením Československa vojsky Varšavské smlouvy vyloučen. Fischer již ve chvíli Zemanova šťouchnutí reagoval, že to má už rozmyšlené dávno. „Čtyřikrát jsem do KSČ vstoupit odmítl a nakonec jsem v roce 1980 nabídku přijal. Nejde o něco, čím bych se chlubil,“ dodal k tématu. Sobotka byl prý půl roku v Socialistickém svazu mládeže a víc nikde. Dientsbier prohlásil, že dokáže pochopit lidi, kteří jsou komunisty dodnes spíš, než ty, co tam vstoupili z nějakého důvodu za normalizace a teď se to snaží vytěsnit. V kritické situaci se totiž takový člověk podle Dientsbiera, když se stane prezidentem, může zachovat stejně, tedy tak, aby mu to přineslo jen osobní prospěch. Takové byly štípance nejmladšího ze zájemců o Hrad.

Debatu prezidentských kandidátů pořádala Asociace pro mezinárodní otázky a zhostila se toho úkolu opravdu s bravurou. Sál byl plný, atmosféra, až na debatu, poklidná.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…