Zeman předvedl v Izraeli několik svérázných přirovnání. Vyrušil ho umírající rabín

07.10.2013 13:22

Prezident Miloš Zeman se v Jeruzalémě setkal se svým protějškem Šimonem Peresem i s premiérem Benjaminem Netanjahuem. V rezidenci izraelského prezidenta čekalo Zemana velkolepé přivítání. Po slavnostním ceremoniálu obě hlavy státu krátce promluvily. Jejich soukromé jednání, jak jsme již informovali, bylo ale přerušeno a posunutu na pozdější čas, neboť izraelský prezident neočekávaně odjel navštívit umírajícího populárního rabína.

Zeman předvedl v Izraeli několik svérázných přirovnání. Vyrušil ho umírající rabín
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman při návštěvě Izraele

Ještě předtím ale oba prezidenti stihli po slavnostním uvítacím ceremoniálu promluvit k novinářům a české delegaci. Prezident Peres vyzdvihl velké česko-izraelské přátelství a spolupráci v celé řadě oblastí včetně obrany. Miloš Zeman nejprve připomněl, že je v Izraeli po dvanácti letech, naposled tu byl ve funkci premiéra. Českou republiku a Izrael pojí podle Zemana skutečné přátelství. „A to nejsou žádné politologické fráze ani prázdná slova,“ zdůraznil český prezident podle zpravodaje ParlamentníchListů.cz, který je součástí prezidentova doprovodu.

Jeho hlavním tématem však byl boj proti mezinárodnímu terorismu, který nás prý všechny ohrožuje. Zeman v Jeruzalémě zopakoval přání, aby Česká republika v rámci mírové mise OSN vyslala na Golanské výšiny české vojáky. Donedávna tam byla rakouská mise, ta se už ovšem stáhla. Zmínil i měkký přístup Evropské unie vůči terorismu a použil přirovnání s politikou appeasementu ve třicátých letech dvacátého století vůči Hitlerovi. Proti teroristům se podle prezidenta musí bojovat. To dle Zemanových slov Izrael tak činí a český prezident mu za to prostřednictvím Šimona Perese poděkoval.

I Masaryk byl přítelem Izraele

Při krátkém brífinku s izraelským premiérem Netanjahuem v jeho sídle byla řeč rovněž o neustupování teroristům. K tomu Miloš Zeman použil přirovnání boje s pouští. I boj proti terorismu je totiž podle něho bojem s pouští, a to s pouští v lidských myslích. Prezident Zeman i premiér Netanjahu také zmínili dlouhou tradici vynikajících česko-izraelských vztahů.

Benjamin Netanjahu uvedl, že i první československý prezident Masaryk byl velkým přítelem Izraele. Během pondělí ještě Miloš Zeman navštíví památník obětí holocaustu Jad Vašem a povečeří s prezidentem Peresem. První dáma Ivana Zemanová s dcerou Kateřinou mají separátní program.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…