Zeman přistál v Paříži. Co ho čeká?

08.09.2014 15:15

Prezident Miloš Zeman s manželkou Ivanou zahájili třídenní oficiální návštěvu Francie. Prezidentský speciál Airbus A-319 přistál na pařížském letišti krátce před druhou hodinou odpoledne. Po uvítacím vojenském ceremoniálu na letištní ploše se prezidentská kolona vydala k Invalidovně a na hřbitov Pere Lachaise uctít památku československých legionářů.

Zeman přistál v Paříži. Co ho čeká?
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman v Paříži

Během pondělí ještě hlava státu uctí památku loni zesnulé sovětské disidentky Natalje Gorbaněvské, které letos udělí státní vyznamenání in memoriam.

Kromě setkání s českými krajany na našem pařížském velvyslanectví se také prezident zúčastní znovuodhalení pamětní desky československým dobrovolníkům u Palais Royal a pochopitelně vystoupí na česko-francouzském podnikatelském semináři. Jako tradičně s hlavou státu letí početná podnikatelská delegace.

S francouzským prezidentem Francoisem Hollandem se Miloš Zeman setká v úterý odpoledne v Elysejském paláci. Na oficiální návštěvu Francouzské republiky s českým prezidentem jede také vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš, ten do Paříže dorazí až v pondělí večer. Během úterý pak bude mimo jiné vicepremiér Babiš přítomen jednání s francouzským prezidentem.

„Témata budou dvojího typu, ekonomická a politická. Ekonomická se samozřejmě budou týkat prohloubení ekonomické spolupráce včetně francouzských investic v České republice, jejichž podíl je ve srovnání s jinými zeměmi zatím poměrně nízký, a měli bychom společně hledat možnosti, jak tento podíl zvýšit. Při posuzování politických otázek se samozřejmě kromě Ukrajiny nevyhneme i hrozbě, kterou dnes představuje Islámský stát a islámští fundamentalisté obecně. Víte, že Francie vedla expedici v Mali, které se účastnili také čeští vojáci, a tato expedice byla a je bojem proti islámským fundamentalistům? Takže to bude asi dvojí základní okruh otázek,“ řekl nedávno prezident Zeman v rozhovoru ParlamentnímListům.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…