Zločinci jásají a okradení pláčou. Petr Pithart se bojí, co se teď stane

03.01.2013 7:53

Dárek občanům k novému roku 2013 – říká o amnestii pro pachatele závažných činů dlouholetý politik, filozof a právník Petr Pithart. „Myslím, že to je podivný vzkaz veřejnosti, která čekala s nadějí, že dojdeme spravedlnosti, že podvodníci a korupčníci budou potrestáni. Myslím, že je to vůči veřejnosti velmi necitlivé,“ prohlásil o kroku prezidenta Václava Klause zastavit trestní stíhání u kauz, kde nehrozí více než 10 let vězení, ale jejich vyšetřování a odsouzení se táhne víc než osm let.

Zločinci jásají a okradení pláčou. Petr Pithart se bojí, co se teď stane
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda Senátu Petr Pithart

Anketa

Souhlasíte s dílčí amnestií, kterou vyhlásil Klaus?

7%
93%
hlasovalo: 39368 lidí

Petr Pithart potvrzuje argumenty dalších kritiků Klausova kroku, že vyšetřování takovýchto závažných případů se obtížně vyšetřuje, protože obvinění se svými dobrými právníky dělají všechno proto, aby vynesení trestu co nejvíce oddálili. „Fakt, že tyto složité věci nebyly uzavřeny, by neměl být důvodem k odpuštění trestu,“ je přesvědčen právník.

Dodává, že každý by v posledním novoročním projevu prezidenta republiky čekal, že poukáže na to, že se konečně věci hnuly a orgány činné v trestním řízení začaly vyšetřovat závažné případy korupce. Ale nic takového se v tradičním novoročním projevu hlavy státu k občanům neobjevilo. „Obávám se, že to spolu souvisí, že to Václav Klaus neřekl a amnestií potvrdil, že to nepokládá za důležité,“ řekl ParlamentnímListům.cz Petr Pithart.

  • Prezidentův projev ZDE
  • Rozsah prezidentovy amnestie ZDE

Dalo se to napsat tak, aby z toho zločinci nevyklouzli

Bývalý dlouholetý senátor nesouhlasí s výrokem ministra spravedlnosti Pavla Blažka, že „amnestie se jinak udělat nedá“. „Dalo se to napsat tak, aby tito lidé z toho nevyklouzli,“ prohlásil na adresu manažerů H-systemu, manažerů vytunelované Union banky, soudce Jiřího Berky, podnikatelů Františka Chvalovského a Tomáše Pitra a dalších tunelářů a podvodníků, na které se amnestie má vztahovat.

Veřejnost se nedočká spravedlnosti

Pithart připomněl, že v projevu z Pražského hradu Klaus mluvil o naštvanosti v naší veřejnosti. „Mluvil o různých našeptávačích špatných nálad, ale důvody ke špatné náladě veřejnosti jsou jiné. Lidé cítí potřebu alespoň elementární spravedlnosti, které se nedočkají ani poškození, ale ani ti, kteří našimi poměry trpí,“ prohlásil právník.

Lidé jsou zdeptaní, ale nevezmou spravedlnost do svých rukou

Ale toho, že by zoufalí okradení lidé, kteří se nedočkají spravedlnosti ani odškodnění od osvobozených zločinců, vzali spravedlnost do vlastních rukou, se neobává. „Není to v povaze našich lidí. Navíc jsou tito lidé zdeptaní a unavení z dlouhých procesů. Ale atmosféra a důvěryhodnost našeho státu se dál zhorší, pokud je to ještě možné. To je tedy dárek občanům do nového roku,“ dodal Petr Pithart.

John: To je špatný vzkaz národu od prezidenta

Také předseda Věcí veřejných a novinář Radek John konstatuje, že „spravedlnosti nebude dosaženo“. Je šokován, že zastavení trestního stíhání se bude týkat i tak vážných trestných činů, jako jsou korupce, podvody, zpronevěry. „To je špatný vzkaz národu od prezidenta České republiky,“ dodává John.

Vztáhnout amnestii na kauzy, kdy je v obecném zájmu, aby byli pachatelé odsouzeni a byl jim zabaven majetek, který nakradli, považuje za velmi tristní. „Je to signál, že společnost se nebude snažit dosáhnout spravedlnosti,“ řekl ParlamentnímListům.cz. Naopak prezident vzkázal svým krokem pachatelům, že když budou krást a budou protahovat soudní jednání, nebudou chodit k výslechům na policii ani k soudu, tak se jim může povést, že se dočkají osvobození.

Napětí ve společnosti se po amnestii ještě zvýší

Bývalý ministr vnitra lituje policii, která léta na případech pracovala, aby se došetřily. „Pro policisty musí být zastavení trestního stíhání, často těsně před vynesením konečného rozsudku, depresivní,“ soudí Radek John. A velmi lituje i lidi, kteří byli v H-systemu okradeni o peníze, přitom se většinou bydlení nedočkali, jiní zase za svůj dům museli zaplatit dvakrát. „Často jsme o těchto případech v pořadu Na vlastní oči točili,“ vzpomíná politik a reportér.

Radek John poukázal na slova Václava Klause v novoročním projevu, že „mezi vládou a opozicí a na ni navázanými či jí konkurujícími protestními iniciativami a hnutími je vykopán hluboký a stále více se rozšiřující příkop. I míra individuální nespokojenosti a občanského vzdoru přesáhla běžnou mez“. „Napětí ve společnosti se po nespravedlivém kroku prezidenta ještě zvýší. Svým rozhodnutím vykopal ještě větší příkop. Zločinci jásají, okradení pláčou. Je to skutečně šokující,“ prohlásil John.

Někteří opoziční politici navíc upozorňují na paradoxní situaci, kdy vláda, která proklamovala boj s korupcí, nyní prostřednictvím podpisu premiéra Petra Nečase pod rozsáhlou prezidentskou amnestií korupčníky a podvodníky osvobozuje.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…