Známý advokát jasně: Nečas spáchal úmyslný trestný čin. Takže demise

14.03.2013 12:57

Po exprezidentovi Václavu Klausovi, na kterého Senát podal žalobu pro velezradu, se senátoři zaměřili kvůli novoroční amnestii na premiéra Petra Nečase. Předseda horní komory Milan Štěch a šéf ústavně-právního výboru Senátu Miroslav Antl požádali nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, aby prozkoumal, jestli se premiér Petr Nečas podpisem novoroční prezidentské amnestie nedopustil trestného činu.

Známý advokát jasně: Nečas spáchal úmyslný trestný čin. Takže demise
Foto: ANO 2011
Popisek: Milan Hulík

Advokát Milan Hulík upozorňuje, že pokud by byl premiér z trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby obviněn, musel by rezignovat. „Nemůžeme mít předsedu vlády, který je stíhán,“ řekl právník ParlamentnímListům.cz.

Celý dopis šéfa Senátu Štěcha apelující na nejvyššího státního zástupce ZDE

Zákonodárci Nečase podezřívají ze zneužití pravomoci úřední osoby, protože prezidentskou novoroční amnestii jako premiér podepsal, aniž by ji předtím předložil vládě k projednání. „Na akt kontrasignace je třeba nahlížet jako na určitou ústavní pojistku bránící mimo jiné nežádoucí libovůli a vyvažující zcela výjimečné oprávnění prezidenta republiky, které jinak, jak shledal Ústavní soud, nepodléhá jiné formě kontroly,“ uvádějí autoři dopisu. Předseda vlády podle jejich názoru reprezentuje vládu jako celek a s tím se přirozeně pojí požadavky na způsob projednání amnestijního rozhodnutí prezidenta republiky vládou, což spočívá zejména ve vyhodnocení dopadu rozhodnutí do činností státu.

Žádná komunikace mezi Kanceláří prezidenta a Úřadem vlády neproběhla

Senátoři upozorňují, že Úřad vlády neeviduje žádnou formu komunikace, ani ve zvláštním režimu, mezi Kanceláří prezidenta republiky a Úřadem vlády ohledně novoročního amnestijního rozhodnutí. I samotní členové vlády veřejně přiznávají, že amnestii vláda neprojednala a předseda vlády amnestii podepsal bez vlády, i když právě vláda nese podle Ústavy odpovědnost. Tím podle senátorů znemožnil posouzení dopadů článku II a překročil tak svou pravomoc, když rezignoval zcela na úlohu ústavní pojistky.

I neúmyslné jednání může být trestným činem

V žádosti se uvádí, že Nečas se mohl dopustit trestného činu, i kdyby jednal neúmyslně. „Pro zneužití pravomoci úřední osoby trestního zákoníku postačí splnění nepřímého úmyslu způsobit jinému škodu nebo jinou závažnou újmu tím, že překročí svou pravomoc nebo nesplní povinnost vyplývající z její pravomoci.

Vyzvali nejvyššího státního zástupce, aby zjištění zveřejnil

Senátoři Štěch a Antl současně nejvyššího státního zástupce vyzvali, aby si od státních zastupitelství vyžádal zvláštní zprávu o trestních oznámeních podaných na postup předsedy vlády či jiného člena vlády v souvislosti s podpisem novoroční amnestie, o vyšetřování a výsledcích a aby svá zjištění zveřejnil.

Advokát Milan Hulík považuje za správné, že se senátoři se žádostí o prozkoumání možného trestného činu na premiéra na nejvyššího státního zástupce obrátili. „My jsme se obraceli na Úřad vlády s dotazem, jestli proběhla nějaká oficiální komunikace mezi Kanceláří prezidenta a Úřadem vlády ve věci amnestie a bylo nám řečeno, že ne,“ potvrzuje informace členů horní komory, které uvádějí ve své žádosti. „Premiér samozřejmě mohl amnestii podepsat mimo Úřad vlády, ale jeho povinností s tím bylo vládu seznámit,“ potvrzuje právník fakt, že v tomto bodě Petr Nečas nesplnil svou povinnost.

Nešlo o nedbalost, ale o úmysl

Milan Hulík nesouhlasí s tím, že by šlo o nedbalostní čin. „Žádný nedbalostní čin, to bylo úmyslné zneužití pravomoci úřední osoby,“ prohlásil advokát.A dodává, že pokud bude zahájeno trestní stíhání proti premiérovi, nezbude mu nic jiného než podat demisi. „Přece nebudeme mít trestně stíhaného premiéra,“ řekl Hulík a připomněl, jak se předseda vlády Petr Nečas v minulosti vyjadřoval na adresu Víta Bárty. „Říkal, že když je někdo trestně stíhán, má odejít z politiky, byť jen dočasně, než se očistí. A to platí i pro něj,“ prohlásil právník.

Amnestie byla jedním z důvodů ústavní žaloby Senátu na exprezidenta Václava Klause. Zejména druhý článek amnestie, který zastavoval probíhající trestní řízení delší než osm let, vyvolal obrovskou kritiku. Ústavní soud se tento týden sešel nad žalobou Václava Klause pro velezradu, ale zatím nerozhodl.

Novoroční amnestie exprezidenta Václava Klause se už dotkla více než 50 tisíc odsouzených či obviněných. Z věznic bylo propuštěno 6 442 vězňů. Podle zprávy ministerstva spravedlnosti navíc počet amnestovaných dále poroste. Zastavení trestních stíhání podle nejkontroverznějšího, druhého článku amnestie zatím ministerstvo spravedlnosti eviduje v 3 120 případech.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…