Zrůda jménem Miloš Zeman: Agent Moskvy, zakladatel korupce, sprosťák...

18.06.2012 11:11

Prezidentskému kandidátovi Miloši Zemanovi ani trochu nefandí nejaktuálnější vydání týdeníku Respekt. V obsáhlém článku připomíná jeho čtyřletou vládu jako období, v němž byla paralyzována policie a kryly se korupční skandály. Z novější doby je zmiňován trojlístek jeho přátel napojených na ruské firmy, především energetický kolos Lukoil.

Zrůda jménem Miloš Zeman: Agent Moskvy, zakladatel korupce, sprosťák...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman

V únoru příštího roku se rozhodne o tom, kdo po deseti letech nahradí ve funkci hlavy státu Václava Klause. Přední místo v průzkumech veřejného mínění obsazuje mezi prezidentskými kandidáty bývalý premiér Miloš Zeman. Právě na něm nenechává nit suchou aktuální vydání týdeníku Respekt. V obsáhlém článku věnuje nejvíce pozornosti jeho čtyřleté vládě. Dobu opoziční smlouvy považuje za časy, v nichž se rozmohly všechny korupčnicko-zlodějské praktiky, s nimiž se dnes tak usilovně potýkáme.

„Takový výpad vůči Milošovi Zemanovi znamená, že se skutečně jedná o vážného kandidáta a tak se samozřejmě jeho protivníci začínají bát,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz senátor ČSSD Vladimír Dryml, jenž mezi zákonodárci horní komory sehnal deset potřebných podpisů pro Zemanovu kandidaturu na Hrad.

Anketa

Co říkáte na vyslovenou kritiku Miloše Zemana?

hlasovalo: 2295 lidí

Za Zemanovy vlády se kryly korupční skandály ODS i ČSSD

Předseda SPOZ Vratislav Mynář, jehož strana se ujala úkolu sehnat pro svého čestného předsedu mezi občany padesát tisíc podpisů, vzpomíná na opoziční smlouvu jako na pakt, kdy se vlády stejně jako všude v civilizované Evropě ujal vítěz voleb. „Byly to poslední stabilní čtyři roky vlády, které tu byly. Během nich se tu udělalo spoustu pozitivního, určitě víc pozitivního než negativního,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz Vratislav Mynář.

Podle týdeníku Respekt opoziční smlouva v důsledku znamenala, že obě největší strany ODS a ČSSD kryly své špinavosti. Pojem opozice tak tehdy zcela ztratil na významu, za čtyřleté období paralyzovala Zemanova vláda policii, nasadila do ní slouhy, kteří jí pomáhali krýt korupční skandály obou stran, případně přímo pracovali pro politiky.

Opoziční smlouvu ve svém životopise Zeman raději nezmiňuje

„Opoziční smlouva se nelíbila hlavně malým stranám, které předtím vydíraly ty velké.  Druhá věc je, že z ekonomického hlediska opoziční smlouva znamenala daleko víc, než když vládla ČSSD, nebo ODS, a vidíme to i na vývoji státního dluhu. To jsou jasná čísla a samozřejmě, že týdeník Respekt reprezentuje určitý směr nevládních organizací, občanských aktivit, kterým ta smlouva vadila nejvíce, protože nemohli tolik ovlivňovat politiku ku prospěchu zase svých zájmových skupin,“ myslí si senátor Dryml.

Týdeník také upozorňuje, že ve dvoustránkovém životopise, který se má objevit během volební kampaně ve schránkách všech domácností, se pojem „opoziční smlouva“ vůbec neobjevuje. „Miloš Zeman to sepisoval sám a nazval to svým životním příběhem. Je to retrospektiva jeho života s nejdůležitějšími body jeho osobního i politického života, takže si myslím, že tohle tam do výčtu ani nepatří,“ domnívá se předseda SPOZ Mynář.

O Zemana by se kvůli jeho příznivcům měla zajímat BIS

Článek ale rovněž poukazuje na trojlístek Zemanových příznivců, jimiž jsou známí podnikatelé Zdeněk Zbytek, Miroslav Šlouf a Martin Nejedlý. Všichni tři jsou podle Respektu lidmi, kvůli nimž by se o Miloše Zemana měla zajímat BIS. Miroslav Šlouf v Česku pracuje pro ruský energetický kolos Lukoil, zastupující podle bezpečnostních expertů skryté ekonomické a mocenské zájmy Kremlu.

Martin Nejedlý je šéfem české pobočky Lukoilu v Praze, za pomoci lobbisty Šloufa se mu podařilo v době Topolánkovy vlády získat významnou zakázku na dodávky nafty na pražské a ostravské letiště. Zdeněk Zbytek, bývalá armádní šarže, podniká v Rusku mimo jiné v energetice a ve svém sídle v Praze, v domě patřícím Ruské federaci, pořádá večírky, na nichž se kromě všech zmíněných objevují podle informací uniklých z BIS i ruští špioni.

Týdeník připomněl i nadávky novinářům a spis „Olovo“

A aby se na nic negativního v souvislosti s Milošem Zemanem nezapomnělo, připomíná Respekt vedle opoziční smlouvy a možných vazeb na Rusko i to, že na jeho úřadu vznikl za jeho premiérování pamflet „Olovo“, který se tvářil jako uniklý estébácký spis a jehož čtenáři měli nabýt přesvědčení, že Zemanova největší vnitrostranická odpůrkyně Petra Buzková se před listopadem živila jako prostitutka a spolupracovala s StB.

Oprášit je třeba rovněž i to, jak hulvátsky se Zeman v dobách, kdy byl politicky aktivní, vyjadřoval na adresu novinářů. Týdeník si do expremiéra rýpl i poznámkou, že změnil svůj veřejný slovník a novináři už pro něj nejsou debilové a prostitutky, nýbrž jen nedostatečně poučení lidé. Na titulní straně týdeníku je karikatura Miloše Zemana coby cirkusového klauna a doprovází ji titulek „Komik, který děsí“ .

V průzkumech je před Zemanem už jen Fischer

„Jestli si podobně jako Respekt budou ve volební kampani počínat i konkurenti, nechci předjímat, ale umím si to představit. Kdo se k tomu přidá, nechci dnes spekulovat a byl bych strašně rád, kdyby se k výzvě Miloše Zemana, že povedeme slušnou kampaň a nebudeme nikoho napadat ani urážet, přidali všichni kandidáti a kampaň proběhla slušným způsobem, A ne tak, co u nás v poslední době spíše k politické nekultuře než kultuře patří,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz předseda SPOZ Vratislav Mynář.

V květnovém průzkumu agentury Median se Miloš Zeman poprvé vyhoupl v průzkumech prezidentských kandidátů na druhé místo, když předstihl ekonoma Jana Švejnara. Mezi uchazeči o úřad hlavy státu zaznamenává trvalý vzestup a lépe než on je na tom už jen další expremiér Jan Fischer.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…