A to se nestydíte? udeřila Jílková na Kalouskova muže kvůli bídě nemocných

04.05.2012 6:56

Stává se to prý čím dál častěji. Pacienti sice musejí brát nějaké léky, aby je uzdravily, jenže oni je odmítnou. Nemají na ně totiž peníze. Takové zážitky líčil v pořadu Máte slovo pobouřený lékař, který se často stará o seniory.

A to se nestydíte? udeřila Jílková na Kalouskova muže kvůli bídě nemocných
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto.

„Nestydíte se?“ začala diskuzi moderátorka Michaela Jílková. Kvůli vyšší DPH totiž zdražily i léky. Připlatí si nejen pojišťovny, ale i pacienti. Odhaduje se, že cena léků se průměrně zvýší o 7 procent. „Mně to přijde jako velká DPH loupež,“ osočil vládu pobouřený praktický lékař, který se často stará o seniory z domovů důchodců. „Když zvýšíte DPH, tak nám z těch našich peněz ukousnete. Vy si převedete peníze do státu, ale nic nám za to nedáte.“

„Pacienti nemají brát léky, protože je chtějí brát, ale protože musí – předepsal jim je lékař,“ vysvětloval. „Už se mi ale stávají i případy, že ti lidé léky odmítají, i když je potřebují. Nepřijde vám to trochu nedůstojné?“

„Těch extrémních případů není tolik,“ odmítal Martin Dlouhý ze zdravotnického výboru města Prahy. Praktický lékař totiž popisoval případy, kdy budou mít někteří důchodci jen 500 korun na měsíc. „Každou korunu, kterou někomu dáte, musíte někomu vzít,“ dodal s tím, že kde tedy má stát brát peníze?

„Mám 180 korun na den, to se ještě mám,“ zapojil se do diskuze důchodce. „My chceme mít spokojeného občana i třeba za deset, dvacet let,“ vysvětloval 1. náměstek ministra financí Ladislav Minčič. „Jednou ze součástí této politiky jsou vyrovnané rozpočty,“ hájil podobné kroky.

Vláda žije v miliardách, lidé ve stokorunách

Co kdyby se tedy léky vyřadily z DPH? „Pak budou ale chybět peníze v polštáři na spuštění důchodové reformy,“ prohlásil Minčič. „Vy žijete v miliardách, my ve stokorunách,“ posteskla si moderátorka Jílková.

„Vadí mi eticky, že se to bere od lidí, kteří ty peníze nemají a nemohou s tím nic dělat,“ zapojil se opět praktický lékař. Podle něj tito lidé pracovali ve státě, který jim slíbil, že v důchodu se k nim bude chovat čestně. Jenže je tu tohle. „Je etické brát od těchhle lidí peníze pro stát?“ zeptal se diskutujících.

Na to mu nikdo jasně neodpověděl. Snažili se však aspoň vymyslet metodu, podle níž by se řídil pacient, jenž by chtěl doplácet na léky co nejméně. „Vždycky je skupina léků, kde je aspoň jeden plně hrazen,“ vysvětloval Karel Němeček z Lékové komise Svazu zdravotních pojišťoven. A ujišťoval, že když se doplatek zvýší, pojišťovny z toho nebudou mít nic „navíc“.

„Když nevíte, zeptejte se ve zdravotní pojišťovně,“ radil prezident České lékárnické komory Ladislav Chudoba. „Zeptat se lékaře a potom v lékárně,“ doplnil ho Němeček praktičtější radou. „Když jsi tak hloupej a doplácíš pojišťovně, tak si to zaplať,“ glosoval situaci důchodce.

„Většina doktorů tomu nerozumí,“ posteskl si praktický lékař a dodal, že jediný, kdo přesně zná cenu kterého léku, je opravdu lékárník, neboť doktor má často zastaralé údaje – mění se každý měsíc. Proto by logicky aspoň částečně pomohlo, kdyby se ceny a doplatky ustálily.

„My teď jako zdravotní pojišťovny vydáváme speciální číselník, kde jsou logem označeny hrazené léky,“ snažil se pomoci Němeček. Uznává totiž, že orientace v cenách léků je opravdu složitá. „Vy tomu rozumíte, pane náměstku?“ zeptala se na závěr pořadu moderátorka Kalouskova náměstka Minčiče. „Moc ne,“ smutně se usmál.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: pan

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…