Advokát Nagyové: Takto drsně se policie chovala v jejím bytě. A tak to bylo s Rittigem

17.06.2013 7:36

Bývalá šéfka kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) Jana Nagyová je ve vazbě. Podle obhájce Eduarda Bruny byl policejní zásah, při kterém byla zadržena, nepřiměřený, a budou si na něj stěžovat. Nagyová u soudu uvedla, že nechat sledovat Nečasovu manželku byla hloupost. Přiznala také, že se stýkala s lobbistou Ivo Rittigem. Osobní zapojení do údajného podplácení tří exposlanců ODS ale odmítla.

Advokát Nagyové: Takto drsně se policie chovala v jejím bytě. A tak to bylo s Rittigem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nagyová a Roman Jurečko

Anketa

Co se má dít dál?

hlasovalo: 2837 lidí

Policie viní Janu Nagyovou mimo jiné z toho, že využila Vojenského zpravodajství k osobním účelům, když nechala sledovat manželku premiéra Nečase Radku. Nyní prý už ví, že to byla hloupost. "Ona si právě myslela, že to je spíš soukromě a že to je z kamarádství, protože ty lidi zná strašnou spoustu let. A když to tak policistům popisovala, tak mám dojem, že jí to i věří. Říkali jí: Paní, to byla ale pitomost. A ona odpověděla: Ano, byla to pitomost, teď to vidím, netušila jsem, že to dojde do takových mezí," uvedl obhájce Nagyové pro Právo.

Šli na ni s beranidlem

Policie podle Bruny při zatýkání v jejím bytě použila naprosto nepřiměřený postup. "Byla tam sama ženská a oni to věděli. Přesto si pro ni šlo dvanáct chlapů v kuklách a s beranidlem a chtěli jí vyrazit dveře. To byl naprosto nepřiměřený zásah a ona říká, že z toho byla úplně vyjevená," popsal Bruna. "Samozřejmě jim otevřela, oni vrazili dovnitř, sebrali ji a bylo hotovo. Budeme si na ten zásah stěžovat," dodal.

Při následující domovní prohlídce prý policisté brali kromě počítače a telefonů všechno, co viděli v papírové podobě. Věci následně odvezli k analýze. Kromě toho zabavili také finanční hotovost ve výši 150 až 180 tisíc korun.

Káva s Rittigem

Spolupracovnice premiéra Nečase při výslechu přiznala, že se delší dobu zná s vlivným lobbistou Ivo Rittigem. Ten ji prý dokonce několikrát navštívil v její kanceláři, kde dělala asistentku Petru Nečasovi. Podle obhájce Nagyové se ale Rittig nechtěl dostat k premiérovi. "To si nedovolil," uvedl Bruna. K Nagyové prý chodil proto, aby "machroval" a ukázal svou důležitost a dobré kontakty. V médiích se spekulovalo, že právě Nagyová tvoří spojku mezi kmotry a premiérem.

Výslech obviněné byl kvůli jejímu vyčerpání ukončen a odložen, policisté se tak nestihli zeptat například na někdejšího náměstka pražských žalobců Libora Grygárka, i když právě při prověřování jeho napojení na pražské lobbisty celá kauza začala. "To jméno nepadlo. Padlo jméno Janoušek a Rittig a ona řekla, že zná Rittiga. K Janouškovi se nevyjádřila," dodal Bruna. V sídlech obou mužů policie při razii rovněž zasahovala.

Důvěrná komunikace s Nečasem

Kriminalisté půl roku odposlouchávali telefon Nagyové. Dostali se tak k mnoha hovorům a textovým zprávám, které potvrdily její blízký vztah s premiérem Nečasem. Podle svého obhájce se Nagyová právě tímto nyní velmi trápí. "Vůbec netušila, že je poslouchaná. Nejvíce ze všeho ji po tom zadržení deptalo právě to, že policisté slyšeli její důvěrné hovory," sdělil Právu Bruna.

"Policie klientce při výslechu sdělila, že má k dispozici všechny odposlechy, hovory a SMS zprávy mezi nimi dvěma za posledního půl roku, kde si důvěrně povídají, a že tedy detektivové vědí, že mají důvěrný vztah," dodal. Nečasův telefon prý odposloucháván nebyl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…