Aktivista ProAltu: Selže-li levice, hrozí nástup pravicových extrémistů

21.11.2012 11:07

Pokud u nás selže levice - nebude schopna po zrušení největších Nečasových hrůz přejít do ofenzivy a přijmout jediný solidní ústavní zákon, hrozí nám nástup pravicových extrémistů, kteří budou volat po vystěhování nepřizpůsobivých jako Tomio Okamura. V Olomouci to v pondělí řekl mluvčí platformy Stop vládě a člen iniciativy ProAlt Jan Májíček.

Aktivista ProAltu: Selže-li levice, hrozí nástup pravicových extrémistů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hnutí ProAlt stávkovalo proti Drábkovým reformám

Rychlá a snadná řešení problematiky nepřizpůsobivých, která nabízí zejména extrémní pravice, ale i kandidát na prezidenta a senátor Tomio Okamura, klidně mohou nastat. Stačí, když selžou největší levicové strany ČSSD a KSČM. „Pokud například ČSSD nebude schopna ústavní většinou přijmout jediný solidní ústavní zákon za čtyři roky kromě několika defenzivních opatření jako zrušení těch největších hrůz Nečasovy vlády, tak to projede na plné čáře. A když selže levice, byť tato pochybná levice, tak nám hrozí hnědý příliv zprava,“ uvedl včera v Olomouci na společné diskusi se sympatizanty sociálních hnutí mluvčí platformy Stop vládě a člen iniciativy ProAlt Jan Májíček.

Chybí celostátní referendum

Podle něj už dnes například Tomio Okamura hrozí vystěhováváním nepřizpůsobivých. „Nebo se objeví někdo úplně jiný, kdo začne křičet, že když se všichni dáme dohromady a budeme jednotný národ, tak tu uděláme pořádek,“ doplnil Májíček s tím, že byl vždycky nepřítelem těchto černých scénářů, nicméně takováto situace prý může skutečně nastat.

A které zákony nám tedy chybí? „Formálně máme poměrně dost politických práv, ale nejsou efektivní nástroje, jak je naplňovat, a také i v těch politických právech bych je doplnil o mnohem přímější prvky demokracie jako je celostátní referendum, které nám tu chybí a které navíc česká Ústava předpokládá. Dobrý model mají například Italové, kteří když vyvolají referendum o nějakém zákoně a zruší ho tím referendem, tak vláda nesmí dalších dvacet let podobný zákon přijmout,“ vysvětlil někdejší mluvčí iniciativy „Ne základnám".

Příklad hledejme i v Řecku

Kromě Itálie bychom si podle něj mohli vzít také příklad z Řecka, a to ve vytrvalosti protestujících. „Řekové nám ukazují, že musíme vydržet. Mají za sebou už asi osmačtyřicátou generální stávku a jdou do protestů proti úsporným opatřením, proti tlakům inspektorů a proti několikanásobné zradě svojí politické reprezentace znovu a znovu,“ prohlásil s tím, že se i Česká republika nesmí vzdát a v protestech pokračovat a pokusit se třeba i o vytvoření jiného způsobu společenské organizace, která bude fungovat na principu výměny služeb tak jako v Řecku nebo třeba i ve Španělsku, kde se lidé bez práce a prostředků sdružují v jakýchsi společenstvích, kde si vzájemně vypomáhají bez peněz.

Vznikne nová politická strana ze sociálních hnutí?

Májíček poté také naznačil, že se z ProAltu a jiných hnutí může časem stát i politická strana. „Můžeme se vydat dvěma cestami. Buď zůstaneme na úrovni budování sociálního hnutí a budeme se snažit tlačit stávajícím způsobem na politické strany, nebo si sociální hnutí v ČR vytvoří vlastní politickou stranu, která protesty přelije do parlamentu. Brzy si budeme muset zvolit, kterou z cest se vydáme,“ uzavřel.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…