Ambasády varují: Čechům v nesnázích můžeme v zahraničí pomoci jen částečně

29.06.2013 17:55

S blížícím se létem plánuje spousta Čechů kratší či delší pobyt za hranicemi země. Kromě vidiny příjemných zážitků je však zapotřebí nezapomínat ani na rizika. Jak totiž diplomaté tvrdí, za spoustu konzulárních případů může nepozornost nebo neznalost a cestovatelé se různých složitých situací mohou vyvarovat.

Ambasády varují: Čechům v nesnázích můžeme v zahraničí pomoci jen částečně
Foto: Archiv
Popisek: Děti u moře, ilustrační foto

„Více než 1100 našich spoluobčanů se stalo obětí trestných činů, to jsou docela alarmující čísla, ale zase v porovnání s počtem lidí, kteří stráví dovolenou venku, je to spíš signál, abychom si dávali větší pozor,“ uvedla pro Český rozhlas vrchní ředitelka konzulární sekce českého ministerstva zahraničí Jana Reinišová loňské statistiky. 

„Největší problém jsou samozřejmě drogy. Setkáváme se s případy, že je v kufru nalezena nějaká droga a lidé říkají, že o tom nevěděli – tady zase upozornění – nenechávat svá zavazadla bez dozoru, vědět, co si do nich dávám, a nedostat se do situace, že by toho někdo mohl zneužít,“ dodala. 

Ambasáda nemůže zasáhnout do soudního procesu

Čeští turisté v cizině podléhají zákonodárství dané země a možnosti diplomatů, jak jim pomoci, jsou proto značně omezené. „My můžeme dohlédnout na to, aby s tím člověkem bylo zacházeno podle práva nebo v některých zemích podle mezinárodních standardů. Zejména v některých třetích zemích, vzdálených, jsou důležité i ty mezinárodní standardy, aby naši lidé vůbec vydrželi podmínky, které tam jsou,“ upřesnila Reinišová.

Diplomaté například nemohou zasahovat do samotných soudních procesů či vést samostatné vyšetřování. Ambasáda nemůže ani platit účty v nemocnicích, pouze jen zprostředkovat převoz peněz od příbuzných.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…