Babiš přiznává vlastní naivitu: Lidé se nedokáží spojit proti vládě

16.11.2012 22:04

Majitel potravinářského holdingu Andrej Babiš má už poměrů v české politice dost. Založil vlastní hnutí, které má za cíl je změnit. Už po roce jeho činnosti je ale zklamán. A tak začne znovu.

Babiš přiznává vlastní naivitu: Lidé se nedokáží spojit proti vládě
Foto: ANO 2011
Popisek: Andrej Babiš

Podnikatel Andrej Babiš fušuje do politiky už více než rok. Právě koncem loňského října totiž založil hnutí s názvem Ano 2011 (Akce Nespokojených občanů). Mezi jeho cíle patří třeba konec rozkrádání státu nebo zajištění vlády slušných a odpovědných lidí.

Rok už je dost dlouhá doba na to, aby se dalo bilancovat. Andrej Babiš sice není žádný nostalgik, i přesto se po roce svého působení v čele Ano 2011 zastavil a popřemýšlel, zda jej první rok zklamal nebo potěšil. A zda v něm dokázal to, co dokázat chtěl.

Podnikatel rychle vystřízlivěl

"Za ten rok jsem vystřízlivěl z naivních představ, že lidé, kteří chtějí změnu, jsou schopni se spojit, aby jí dosáhli. Nejsou," uvedl posmutnělý podnikatel pro ParlamentníListy.cz. Místo aby se totiž lidé, jimž současný vládní a politický establishment pije krev, byli ochotni spojit se v boji proti němu, každý vidí svoji cestu, jak s ním skoncovat. A tak dosažení změny může být velkým problémem.

Babiš má novou posilu. Věru Jourovou

"Moc lidí nám fandí, ale oficiálně se k nám nepřidají," lituje Babiš pouze tiché podpory, která vlivu Ano 2011 příliš nepomůže."Od nového roku začínámr prakticky odznovu, budeme mít manažerku našeho hnutí, paní Jourovou (bývalá náměstkyně ministra pro místní rozvoj Věra Jourová dostane 3,6 milionu korun za to, že skončila ve vazbě po křivém obvinění z podílu na dotačním podvodu v kauze Budišov, pozn. red.), od ledna budeme začínat s novou tváří. V únoru budeme mít mimořádný výbor," nastiňuje budoucí plány svého hnutí podnikatel.

Pryč s Peake

Babiš kromě činnosti svého hnutí ale bedlivě sleduje i dění na "velké" politické scéně. Třeba kauzu kolem domu šéfky LIDEM, Karolíny Peake. "Měla by odstoupit. Třeba v USA odstupuje generál za to, že píše milostné dopisy. To, že má Karolína Peake na starosti korupci, je jenom divadlo. Jen plní roli cvičené loutky," řekl ParlamentnímListům.cz Babiš.

Toho také znepokojuje situace v ODS. "ODS není schopna se obrodit. To, co se kolem ní a v ní děje, potvrzuje, že budou až volby v řádném termínu. Rebelové straně rozhodně pomáhat nebudou, zkusí to teď zdola," myslí si český miliardář.

Rok 89 se už opakovat nebude

Ač současnou politikou zhnusen, novým iniciativám fandí. Líbí se mu třeba nápad Karla Janečka, který vede Nadační fond proti korupci, na změnu volebního systému. "Fandím mu a fandím také přímé volbě poslanců. Ale moc tomu nevěřím, revoluce z roku 1989 se už rozhodně opakovat nebude," řekl redakci.

Pro tu také poopravil svá tvrzení z minulého týdne, která média dle jeho slov dezinterpretovala. "Média napsala, že tvrdím, že maloobchodní řetězce jsou teroristé. Já ale mluvím pouze o Aholdu, který nás terorizuje za maloobchodní ceny," uvedl s tím, že jeho výroky na adresu obchodních řetězců byly špatně interpretované.

Akce nespokojených občanů 2011 (ANO 2011) je hnutí spojené s registrovaným občanským sdružením v Česku. Bylo založeno na podzim roku 2011 po několika veřejných vystoupeních multimiliardáře Andreje Babiše ve sdělovacích prostředcích. Sdružení má za cíl například vytvoření funkčního právního státu, spravedlivou a nezadluženou společnost, budoucnost bez korupce nebo výkonnější veřejnou správu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Jana Šulcová

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…