Baránek za soukromníky k levici: Ještě jste, synci, nevyhráli...

05.05.2013 6:15

ROZHOVOR Snížení DPH a lepší podmínky pro soukromníky. To má v úmyslu Strana soukromníků České republiky, proti níž stojí jednotná politická fronta. Ostatně Evropský parlament ovládají bývalí radikálně levicoví studenti a rudé baronky. Nicméně naděje podle prvního místopředsedy zmíněné strany Rudolfa Baránka umírá jako poslední.

Baránek za soukromníky k levici: Ještě jste, synci, nevyhráli...
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Podnikatel Rudolf Baránek

Česko má levicového prezidenta, Ústavní soud, Senát a možná po volbách bude i Poslanecká sněmovna. Nemáte strach, že se při takovéto konstelaci povede tuzemským soukromníkům zle?
To je přesné, ale ještě synci nevyhráli. Ano, Senát je převážně levicový. Jednoho z nových ústavních soudců osobně znám a podle mě levicový není, ale nebudu říkat jméno, abych mu neuškodil. Podle mě se Ústavní soud plete do více věcí než by měl, ale uvidíme. Socani ve své bezmocnosti dají za chvíli k Ústavnímu soudu i to, že letos listy na stromech rostou moc pomalu. Klíčové budou parlamentní volby a pravice je na tom skutečně zle. Nyní vyjednáváme s menšími stranami o variantách vstupu do Poslanecké sněmovny.  Chceme vytvořit určitý blok, kterému jsem dal pracovní název Pravá naděje.

Další rozhovory ParlamentníchListů.cz čtěte ZDE

Takže třeba s Konzervativní stranou a dalšími napravo od středu?
Ano. S Konzervativní stranou jsme podle mě domluveni. Jednali jsme s SNK - ED, kteří se mají rozhodnout do konce května. Nicméně hovoříme s dalšími a dalšími. Chceme, aby lidé uvěřili, že když nás budou volit, tak jsme ta jejich pravá naděje. Netvrdím, že nás budou všichni soukromníci teď volit, ale rád bych, aby časem zjistili, že si jejich důvěru zasloužíme. Další variantou je pokračování spolupráce s Petrem Nečasem. Nepopírám, že i tato jednání vedeme. Ale ještě není nic domluveno. V případě levicové většiny budeme tedy čtyři roky v opozici, ale stále upozorňovat na jejich zvěrstva. Pořád jsme ale přesvědčeni, že budeme součástí vládní koalice, tedy že síly od středu doprava vyhrají volby.

Jakou politiku chcete dělat v Evropském parlamentu?
Potřebujeme tam jednoho dobře vybraného člověka, který nám bude z Evropského parlamentu rychle práskat, co všechno se tam chystá. Abychom to věděli dřív, než to na republiku v utajení spadne a mohli v parlamentu vykřikovat, že se na nás něco chystá. Potřebujeme tam jednoho zvěda. Evropskému parlamentu vládne úplný levicový válec, že kdybychom tam měli deset lidí a spořádaně hlasovali, tak nemají na nic vliv. Evropský parlament a unii vedou dnes bývalí radikální levicoví studenti a rudé baronky. Někteří nosili čepici Che Guevary na studiích, tak co od nich chcete. Snad ale dojde ke zvratu.

Prezident Miloš Zeman prohlásil, že bychom mohli mít do pěti let euro. Co vy na to?
Smál jsem se tomu. Miloše Zemana znám a beru ho vážně jen v tom, že chce všechny natlačit doleva. On je nesvůj, když každý den nemůže říct něco, co by o něm novináři napsali.

Není v tom nicméně podoben svému předchůdci Václavu Klausovi?
Podle mě je v tom ještě horší a to už je co říct. Klaus byl zase záludnější. Kamarádům, co volili Zemana, jsem říkal, že si teď budeme pět let zažívat školení mužstva. Pět let nás bude otravovat svými bonmoty, které někdy působí jako vysvětlování ve zvláštní škole. On si totiž možná myslí, že národ je zvláštní škola. To je součást jeho povahy. S tím eurem to nemohl myslet vážně, jen to tak plácnul.

Do jaké míry vaši stranu straší TOP 09 s Karlem Schwarzenbergem a Miroslavem Kalouskem v čele?
Kdyby se Karel Schwarzenberg stal prezidentem, tak toho TOP 09 samozřejmě využijí v parlamentních volbách. Nicméně Schwarzenberga beru jako solidního a moudrého člověka. On není pravicovým politikem, ale zeleným myslivcem. Přestože nechává volné pole působnosti Drábkům a Kalouskům, tak když je problém, zakročí a situaci uklidní. Vidíme do toho. Škoda, že není mladší. Nicméně TOP 09 pro nás není cesta, protože ti se zajímají jen o velký průmysl a banky. Je to taková kopie Kramářových národních demokratů z první republiky.

Podle některých ekonomů Kalouskovo zvýšení DPH státní pokladně stejně nepomůže. Jak na to pohlížíte vy?
V programu budeme mít jeho snížení. Podle mě to bylo zbytečné, řekl jsem to premiérovi, ale v tomto případě jsme tlak nevyvíjeli. Bylo by to zbytečné. Vláda už na tom byla domluvena. Ostatně vrátit to na čtrnáct a dvacet bude znamenat přiznat chybu. Největší problém by měl v tomto ohledu Nečas, Kalousek by to nikdy nepřiznal a vykládal by různé krávoviny o tom, jak jsme vážení v Evropě. Věřte tomu, že ani socani to nebudou chtít vrátit. Stejně jako Kalousek ani sociální demokraté nejsou ekonomové. Nebude to jednoduché vrátit.

Podle vás drobní soukromníci živoří anebo umírají na úbytě. Můžete jmenovat nějaké příklady?
U nás na jižní Moravě na to máme příměr. Když se vystříkala místnost sprejem proti hmyzu, tak všechny mouchy popadaly. Táta říkal, kapou jako muchy. A to samé se stává malým soukromníkům. Strana soukromníků České republiky má nyní už přes tisíc platících členů a to už jsme z malých stran největší. Jsme v krajích, budujeme obchodní sekce. Hlavní silou jsou osoby samostatně výdělečně činné, ale jsou mezi námi i zaměstnavatelé s pěti sty zaměstnanci. Daňoví poradci mi řekli, že situace po daňovém přiznání se u těch nejdrobnějších zhoršila o osmdesát procent proti loňsku. Co nemají zaplacené, co nestíhají, jaké mají obraty, zdanitelný zisk a tak dále. Služby, stavaři, pekaři, no prostě všichni brečí. Ostatně my chceme soukromníky, naše členy, ve firmách propojovat i hospodářsky. Proto zakládáme sekce jako hledání nových trhů pro naše členy.

Nicméně politicky to asi nebudete mít dvakrát lehké?
Mám s některými soukromníky problém, protože hájím premiéra Petra Nečase. Nicméně drží slovo a dohody, bez nichž by soukromníkům nastaly ještě horší časy. Vždyť dnes proti nám stojí jednotná fronta boje proti soukromníkům. Je to ČSSD, KSČM, odbory, většina velkých zaměstnavatelů v tripartitě, Svaz průmyslu a dopravy, ale nakonec i TOP 09. Nečas je proto pro mě klíčový. Znovu opakuji, že kdybychom s ním neměli dohodu, tak už je zvýšeno sociální a zdravotní pojištění OSVČ na úroveň zaměstnanců. Byly by zrušeny nákladové paušály a zavedeny registrační pokladny. Také chceme novelizovat ty Drábkovy nesmysly ohledně švarcsystému tak, že co není jako podnikání v občanském a živnostenském zákoníku, je zaměstnání. My přitom nechceme, aby tety v supermarketech u kasy či dělnice u pásu ve Škodovce byly živnostnice. Ale z legalizace švarcsystému neuhneme a věřím, že se nám to podaří.

Jak nahlížíte na soukromníka, jenž by volil komunisty?
Děda, funkcionář stavovské strany v Poštorné, mi jednou říkal, že za první republiky byl ze živnostníků komunistou snad jen Gottwaldův krejčí. Takového vola prostě neznám. Nicméně je pravda, že naši dědové byli trochu naivní. Neodhadli, že Beneš je slaboch. Vždyť Gottwaldovi v roce 1948 v Lucerně při projevu k živnostníkům všichni tleskali. Čtyři tisíce lidí tomu vrahovi tleskalo. Od nás by dostal na držku, protože jsme poučeni.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…