Bárta k Dienstbierovi: Vím, kdo ho ovládá a proč

15.02.2013 10:03

ROZHOVOR V sobotu se koná volební konference Věcí veřejných, na které budou delegáti vybírat nového předsedu a místopředsedy strany. Horkým kandidátem na post předsedy je poslanec Vít Bárta, který pro ParlamentníListy.cz mluví o své představě, jak chce stranu měnit, o kauze s údajnými milionovými výplatami pro politiky VV i o tom, kdo podle něho ovládá Jiřího Dienstbiera.

Bárta k Dienstbierovi: Vím, kdo ho ovládá a proč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Aktéři Holešovské výzvy svolali do Prahy sněm. Hlavním tématem bylo svržení vlády Petra Nečase

Co byste jako předseda VV chtěl změnit?

Propojit Poslaneckou sněmovnu a všechny naše komunální politiky do jednotného šiku za levnější život a spravedlivější stát. Jinak řečeno, jsem přesvědčen, že politika je dnes poněkud akvarijní disciplína a pokud ji nedokážeme propojit na všech úrovních co nejblíže lidem, tak se nezmění.

Když mluvím o tom, aby byl levnější život, tak tím nemyslím, aby byly vyšší sociální dávky a větší výdaje státu, ale o tom, že stát musí přestat chránit kartelové dohody potravinářů, aby byly levnější potraviny, a musí přestat chránit teplárníky, aby bylo levnější teplo. To jsou přesně témata, která musíme řešit v komunále i ve sněmovně. S konkrétními recepty v tomto směru chci jít na naši konferenci.

Jak se tváříte či hodnotíte Radka Johna jako předsedu v jeho dosavadní práci?

Chtěl bych, aby protikorupční boj Věci veřejné nevzdaly, ale aby to byl jeden z pilířů fungování strany. I proto bych chtěl Radka Johna za prvního místopředsedu strany pro zajištění kontinuity protikorupčního boje. Neměli bychom to vzdát, i když VV prosadily nezávislého policejního prezidenta, tak by dál tato aktivita neměla usnout a pokračovat dál.

Co vaše spolupráce s Holešovskou výzvou a senátorem Okamurou? Můžete o tom blíže promluvit?

Ve Věcech veřejných je zapotřebí si přiznat, že naše naivita tím, že změníme politiku od shora dolů tím, že zašpuntujeme penězovody z ministerstva dopravy a odšpuntujeme protikorupční boj, zjevně nestačí a za tu naši naivitu jsme museli zaplatit krutou daň v podobě pádu preferencí VV, protože jsme neuspěli. O to více musíme nyní pokorně hledat partnery, abychom dokázali změnit nejenom politiku, ale celý politický systém.

Můžete se nyní ještě vrátit k té reportáži TV Nova v pořadu Na vlastní oči a obviněním, že desítkám politiků VV byly vypláceny štědré odměny mimo účetnictví?

Jednoznačně odmítám všechna nařčení. Když jsem to velmi intenzivně studoval, dochází mi, že vlastně ani není proti čemu se bránit, protože se jedná jen o jakýsi soubor nařčení a blábolů, kde za vrchol považuji to, že jediný konkrétní a nejhmatatelnější důkaz má přinášet svědectví Jaroslava Škárky, který je zcela jednoznačně usvědčený podvodník, lhář a člověk, který u soudu předložil podvržený důkaz.

Fascinuje mě, že pan Kroupa, který dal panu Škárkovi ve svých reportážích tolik prostoru, že tam neuvedl ten případ s podvrženou nahrávkou, kterou Škárka předložil soudu, že zcela jednoznačně před soudem lhal. Mimochodem soud stále vyzývá orgány činné v trestním řízení, aby se jeho křivou výpovědí zabývaly.

Je to jen další důkaz toho, jak Kroupa vyrábí kompromitující materiály na objednávku v situaci, kdy z jedné strany skončil soudní proces a z druhé strany je před konferencí Věcí veřejných. Případ paní Jourové je jedním ze signálů, že pan Kroupa takovou práci nedělá poprvé.

Na závěr bych přešel k jinému tématu. Nálady a vášně z prezidentské volby stále ještě doznívají, což se v nedávné době ukázalo hlavně v ČSSD, kde se na tom podílel i Jiří Dienstbier, který se opřel i do SPOZ a řekl, že tu stranu ovládá mafie. Jak na to pohlížíte?       

Jsem přesvědčený, že Jiří Dienstbier je agent pana Kalouska v sociální demokracii. Dienstbierovo jednání i s podporou Schwarzenberga na Hrad, která je jednoznačně spojena s akceptací církevních restitucí, s akceptací zvyšování DPH, s akceptací všech negativních a nesmyslných kroků vlády v neprospěch občanů České republiky, je jednoznačným příkladem, že pan Dienstbier prostě musí plnit určité závazky vůči ministru Kalouskovi.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…