Bém překvapuje: Šmírovali mě. V době, kdy jsem měl spory s Topolánkem

02.04.2012 8:26

Exprimátor Pavel Bém v rozhovoru pro časopis Týden tvrdí, že v období, kdy stál v čele ODS Mirek Topolánek, měl stoprocentní jistotu, že je sledován. "Mezi mnou a Mirkem Topolánkem byly vztahy velmi složité. Především z jeho strany. Já jsem měl nejen podezření, ale jistotu, že jsem byl v té době monitorován, odposloucháván, jezdila za mnou auta," řekl Bém v rozhovoru pro Týden.

Bém překvapuje: Šmírovali mě. V době, kdy jsem měl spory s Topolánkem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ex-primátor Pavel Bém

Podle jeho slov existovalo "obrovské" mnoství lidí, kteří měli zájem na poškození "korunního prince" (tedy Béma, pozn.red.), který vítězil ve volbách fenomenálním způsobem.

Pavel Bém už dříve řekl v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz, že v roce 2007 byl někomu trnem v oku. "Nakreslete si politickou mapu, není to tak dávno... Nejspíše jsem byl někomu trnem v oku a pan Janoušek nejsnazším nástrojem diskreditace. Proč se neptáte, jak je možné, že některá ze služeb téměř půl roku odposlouchává Janouškovy hovory a jako by náhodou se v nich objevuje pouze Bém? Divné, ne? Takže jistě lze předpokládat, že někde jinde než v redakci MfD – ale možná i tam – se nachází desítky hodin dalších atraktivních záznamů. Kdy a proti komu budou použity? To skutečně nevím. A že to vše je zločin, včetně obchodování v ABL, a že samotné zveřejnění je trestný čin - to je další věc. Že o načasování medializace odposlechů se nejspíše nepostarali ti, co si je objednali, to asi bude pravda. Ptal bych se: co mají zveřejněné odposlechy zakrýt? Odkud a kam a proč odvádí pozornost? O to se už se starají jiní šíbři... Jestli jsem obětí zpravodajské hry? Nikoliv, spíše užitečným nástrojem," řekl Bém minulý týden ParlamentnímListům.cz

Vše k tématu Janouškovy odposlechy

Tvrdí současně, že právě v té době se naučil používat v telefonických rozhovorech zkratky, které ve zveřejněném odposlechu mezi Bémem a Janouškem označila MF Dnes za šifry. Zkratky v rozhovorech s lobbistou Janouškem prý používal i pro věci ryze nepolitické, například když se bavili o koních. "V tomto ohledu jsem používal výraz kauza. Dnes používám jiné slovo - příběh, který mi přijde daleko přiléhavější a sématicky bohatší," tvrdí exprimátor.

Bém v rozhovoru pro pondělní časopis Týden  tvrdí, že není schopen vysvětlit, kdo je tajemný Pařez, který se v odposleších rovněž vyskytuje. "Kauza Pařez je jediná velká záhada. Já jsem si nejdříve myslel, že to je lež. Nejspíše to tam ale skutečně zaznělo. Já si ale nejsem schopem vybavit, co je kauza" Pařez," tvrdí v rozhovoru Bém.

O svém příteli Romanu Janouškovi Bém tvrdí, že byl hochštaplerem, který občas přeháněl. Jako příklad uvádí výběr ředitele pražské a středočeské pobočky VZP, kdy mu Janoušek slíbil, že jeho volbu ovlivní. Janoušek totiž v odposlechu říká, aby Bém zaškrtl dvě jména a jeden z nich se ředitele VZP stane. "Nejtragičtější je realita. Já jsem žádná dvě jména nezaškrtl a nakonec byl jmenován člověk, kterého jsem vůbec neznal. Věta Romana Janouška "zaškrtni si dvě jména a jeden z nich to bude", je hochštaplerským prohlášením," řekl Týdnu Bém.

Stejný termín Bém použil i pro výroky, které Janoušek použil v rozhovoru s vysokým úředníkem pražského magistrátu Ďuricou. "Zavři oči a dělej, že nevidíš, je strašná věta jako pokyn úředníkovi. Janoušek prostě uspěl se svým zájmem. Ale on tady zase napůl hochštaplerským způsobem dává pokyn úředníkovi, který nemůže nic podepsat," podotkl Bém. V této souvislosti ovšem prohlásil, že ani zmíněná věta nedokládá, že by Janoušek ovládal pražský magistrát.

Exprimátor přiznal, že střídal při rozhovorech telefony, kterých prý měl jednu dobu dokonce tři. Pro domlouvání schůzek použil tzv. malý telefon, což je podle něj obyčejné oučko. "Měl jsem malý telefon, se kterým jsem si dohodl asi deset schůzek. Jde ale o úplně obyčejný telefon. Upřimně řečeno, ani bych s šifrovacím telefonem neuměl zacházet," řekl Bém.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bob

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…