Bezpečnostní analytik znepokojeně: Pospíšilův nástupce odhalil své záměry

07.07.2012 8:25

Hned první den v úřadu slíbil nový ministr spravedlnosti Pavel Blažek politizaci trestněprávních složek státu. Ve svém článku to píše bezpečnostní analytik serveru Česká pozice Jan Schneider.

Bezpečnostní analytik znepokojeně: Pospíšilův nástupce odhalil své záměry
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

Novinář konstatoval, že se Pavel Blažek formálně připojil k výzvě Václava Klause, aby všemi silami zabránil politizaci soustavy státního zastupitelství. Na tiskové konferenci se však projevil Blažkův skutečný pohled. „Mezi ministerstvem a Nejvyšším státním zastupitelstvím existuje vztah nadřazenosti a podřazenosti. Budu vám to říkat mockrát, podřízený je Pavel Zeman ministerstvu spravedlnosti," píše novinář.

Nechápavý ministr
 
V této souvislosti Schneider konstatuje, že Blažkovo vyjádření je pravým opakem depolitizace trestněprávních složek státu i zásadní nepochopení postavení obou aktérů. "Důvodem je, že někdo ho jmenovat musí, ale děje se tak rozhodnutím orgánu, v němž se vzájemně střetnou několikeré koncepce a představy, právě proto, aby se nejvyšší státní zástupce nedostal pod kuratelu jednoho jediného politického činitele. Blažek si bude muset uvědomit rozdíl mezi postavením svých skutečných podřízených na ministerstvu a postavením nejvyššího státního zástupce," uvedl komentátor.
 
 
Skutečné záměry Pavla Blažka se projeví na tom, bude-li uvolňovat státní zastupitelství a soudnictví ze sevření exekutivy. Blažek však podle Schneidra avizuje, že zvýšenou politickou péči o státní zastupitelství nebude doprovázet souhlasem s emancipací žalobců. "Ministerstvo by si tedy chtělo zachovat vliv nejen na jmenování nejvyššího státního zástupce, ale i na jmenování dalších vedoucích funkcionářů státního zastupitelství. A to je opak depolitizace, výslovně požadované prezidentem Klausem," prohlásil komentátor.

Varování pro Zemana?
 
Schneider v článku poukazuje na skutečnost, že nový ministr spravedlnosti řekl i další divnou větu. "Konstatoval, že Zeman nebude vždy zastávat funkci šéfa žalobců. Vyznívá to podivně. Nechce, aby se Zeman iniciativně „srovnal“ s novou politickou linií? Aby sám od sebe prohlédl svá „pomýlení“ a ruče je napravil, neboť, jak pravil nový ministr ve své nezměrné moudrosti, nebudeť Zeman ve své funkci do skonání věků?" uzavírá komentátor svůj článek.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bob

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…