Bobošíková ohromuje: Pane redaktore, oni ví i to, co si špitáte s přítelkyní

29.03.2012 18:36

Předsedkyně Suverenity Jana Bobošíková považuje za skandální, že se u zveřejněných odposlechů Pavla Béma a Romana Janouška nikdo detailně nezabývá otázkou původu odposlechů a jak je možné, že politici, zodpovědní za BIS, tento problém neřešili. Všichni, kteří za to nesli odpovědnost, podle ní mlčí a tváří se, jako by o ničem nevěděli. Místo toho jen do Béma kopou. Žijeme prý v mafiánském státě, uvedla v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Bobošíková ohromuje: Pane redaktore, oni ví i to, co si špitáte s přítelkyní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Bobošíková

Pokud se podle Bobošíkové jednalo o odposlechy, které byly nařízeny orgány činnými v trestním řízení, popřípadě Bezpečnostní informační službou v souladu se zákonem, tak na ni celá věc rozhodně nepůsobila nijak dobře. „Na druhou stranu, pokud se jednalo o nelegální odposlechy, tak si myslím, že kdyby kdokoliv odposlechl hovor kohokoliv, tak by to nebylo příliš vábné čtení,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz šéfka Suverenity.

Vše k tématu Janouškovy odposlechy

„Myslím si, že policejní odposlechy a odposlechy ze strany BIS nařízené soudem mohou být prováděny v souladu se zákonem, ale v žádném případě by neměly sloužit jako prostředek mediálního a politického boje,“ je přesvědčena.

Kde ty odposlechy byly? Topolánek a další premiéři o nich museli vědět

Pořizování odposlechů je dle jejích slov v pořádku, ale musí být prováděny legálně. „A pokud  - když vznikaly, zakládaly nějaká podezření na trestné činy, tak potom všichni zodpovědní – policie, vláda či všichni, kteří ty odposlechy dostávají na stůl, měli konat a ne je po pěti letech vytahovat jako králíky z klobouku. Odposlechy jsou v pořádku v trestním řízení, jejich používání v politickém boji a k diskreditaci občanů naprosto odmítám,“ říká rázně bývalá europoslankyně.

„Když se podíváte do zákonů o zpravodajských službách, tak z nich jasně vyplývá, že kdo zpravodajské služby může úkolovat, je vláda. Já se tedy ptám, pokud to jsou skutečně odposlechy od BIS, co dělali premiéři od roku 2007? Co dělal pan Topolánek, pan Fischer, pan Nečas? Proč ty odposlechy neprošetřovala policie a nespatřily ihned světlo světa?“ míní.

Chceme-li prý žít v demokratické společnosti, musíme ctít to, že zákony platí pro všechny. Obsah těch hovorů je podle ní strašný, ale obsahem jakéhokoliv hovoru, který člověk povede se svými přáteli, můžete být kdykoliv zesměšněn. „Já se ale ptám na to systémové selhání. Pokud to byly skutečně odposlechy BIS, tak kdo je nařídil, a kdo je pět let držel pod kobercem? Všichni zodpovědní měli okamžitě konat! A z toho nevyjímám žádného premiéra ani prezidenta, který k nim měl ze zákona přístup,“ naštvala se Bobošíková.

„A musím znovu zopakovat, nechť odposlechy slouží jako prostředek při vyšetřování závažných trestných činů a při vyšetřování činů, které ohrožují integritu státu. To je úkol orgánů činných v trestním řízení, i úkol Bezpečnostní informační služby. První, co bych jako občan a politik mimoparlamentní opozice chtěla, aby se jasně řeklo, odkud tyto odposlechy pocházejí, kdo je zadal, jak dlouho je měl kdo v šuplíku a kde se najednou objevily. To považuji za naprosto klíčové,“ doplňuje rázně.

Žádná demokracie, mafiánský stát

Pokud podle ní má ať už Petr Nečas, Václav Klaus nebo Mirek Topolánek či Jan Fischer nějaké další odposlechy, mají je okamžitě všechny zveřejnit. „Protože jestli to tu chtějí hrát způsobem, že BIS za peníze daňových poplatníků něco nahrála a my to teď budeme vytahovat podle toho, kdo se nám zrovna nelíbí, nebo podle toho, jak vypadají volební průzkumy, tak nežijeme ani v demokracii, ani v mediokraciii, ale v krutě mafiánském prostředí!“ udeřila předsedkyně mimoparlamentní strany, jejíž preference však v nedávném průzkumu výrazně vzrostly.

Jestliže však odposlechy nepocházejí z dílny BIS nebo od orgánů činných v trestním řízení, nejde podle Jany Bobošíkové o nic jiného, než nezákonné špiclování občanů a zasahování do jejich soukromí. V takovém případě souhlasí i názorem prezidenta Václava Klause a míní, že tohle skutečně demokracii ničí. „Protože když třeba vy budete hovořit se svoji přítelkyní, která za tři roky vstoupí do politiky, a někdo pak zveřejní nějaké intimnosti, které jste si špitali do telefonu, tak ji zdiskredituje také. Rozlišujme to a hlavně také ať je vyvozena zodpovědnost vůči všem, kteří je zadali a drželi v šuplatech,“ požaduje.

V roce 2007, tedy v době údajného pořízení oněch odposlechů, seděl v premiérském křesle Strakovy akademie Mirek Topolánek, který dnes v rozhovoru pro MF Dnes odmítl, že by o těchto odposleších věděl, prý měl takové informace jen z kavárenských řečí.

Politici ODS kopou do Béma, sami však prý mají máslo na hlavě

„Pocházejí-li ty záznamy hovorů z BIS, musel je mít k dispozici i tehdejší premiér Topolánek, i když tvrdí, že je neviděl. Pak se ale ptejme, proč byl ten člověk premiérem, protože vláda je za činnost tajných služeb zodpovědná. Co tam teda Topolánek kromě toho, že se jezdil nahatý opalovat do Berlusconiho vily, dělal?“ táže se nekompromisně Bobošíková.

„V žádném případě nehájím Pavla Béma, neznám ani pozadí té kauzy a neznám jeho kontakty s panem Janouškem, a jestli spolu páchali či nepáchali trestnou činnost, to nechť posoudí někdo jiný. Ale jestliže ODS byla v roce, kdy odposlechy údajně vznikly, v čele vlády a jestli je v čele vlády i teď, měla by především říci, kdo odposlechy zadal, anebo by ODS měla vyvrátit, že je tehdejší vláda nezadala. Teprve potom by podle mého názoru měla ODS z kusých útržků hovorů vyvozovat zodpovědnost. To, co občanští demokraté předvádějí, je ustrašený populismus, kdy se pánové zřejmě bojí, co kdy kdo vytáhne na ně,“ odhaduje exčlenka Evropského parlamentu.

Pakliže na zmiňované politiky není co vytáhnout, je dle jejích slov pro ParlamentníListy.cz všechno v pořádku. „A je-li co vytáhnout, nechť pan Nečas vysype šuplíky! Ať je vysypou všichni premiéři, kteří úkolovali BIS. A to k vám hovořím na základě dikce zákona, ne na základě rozhněvaného občana. Oni jsou jediní, kteří mohou, tak ať ODS řekne, že za její vlády, ať už to byla vláda Topolánkova, nebo později jimi posvěcená Fischerova, nebo vláda Nečasova, nikdy nebylo BIS nařízeno, aby zkoumala poměry v Praze a ať zároveň řeknou, že nikdy v životě nedostali informaci o tom, že k takovému propojení politiky a byznysu dochází. Nikdo z nich to nemůže říci, všichni mají máslo na hlavě a jako nejlepší vyvinění se jim nyní jeví kopnout do Pavla Béma. Nehájím ho, ale v tomhle jedou všichni,“ odsuzuje téměř jednotné distancování se politiků ODS od exprimátora Prahy.

„Prostřednictvím vašeho serveru vyzývám premiéra Nečase, ať vysype šuplíky, ať zveřejní všechny odposlechy! Proč z toho přes lobbisty dělá byznys MF Dnes? Ať to vyvěsí na web Úřadu vlády! On ty materiály má, je za to zodpovědný. A pokud je nemá, tak ať není premiérem,“ vyzvala Jana Bobošíková šéfa vládního kabinetu Petra Nečase.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…