Bývalý agent BIS: Pospíšil strkal hlavu do písku před zločiny. Mohl být pod tlakem

02.07.2012 12:44

JINÝMA OČIMA Disident a někdejší specialista BIS na levicový extremismus Vladimír Hučín opět dal o sobě vědět, když psal o svém "politování" nad odchodem Jiřího Pospíšila. Ten je podle něj darebák, neboť prý před lety nevyslyšel jeho požadavek na odškodnění. Exministr vnitra František Bublan (ČSSD) ale nad tím kroutí hlavou. “On je to nešťastný člověk. Za co by chtěl odškodnění?“ táže se Bublan.

Bývalý agent BIS: Pospíšil strkal hlavu do písku před zločiny. Mohl být pod tlakem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

Někdejší pracovník Bezpečnostní informační služby (BIS) Vladimír Hučín o sobě dává zase vědět. Nerozpakuje se a médiím zaslal v těchto dnech stanovisko o tom, jaký je exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) špatný člověk. V roce 2006 totiž byl Hučín podle svých slov rozhodnutím soudu zproštěn všech obvinění. Ale když po státu požadoval odškodnění, tak Pospíšil „ strkal před těmito zločiny hlavu do písku" a jeho žádost zamítl jako neodůvodněnou.

SLEDUJEME Pospíšilův pád

„Tedy v době, kdy JUDr. Jiří Pospíšil jako ministr spravedlnosti měl z titulu své funkce zasáhnout proti zločinným praktikám státní zvůle nejen, že tak neučinil, ale ještě k tomu strčil hlavu do písku a nekonal,“ napsal Hučín.

Celý text Vladimíra Hučína ZDE

„Nemám nic proti jinak orientovaným lidem jako je JUDr. Jiří Pospíšil, ale jako bývalý zpravodajský důstojník BIS vím, jak lze za pomocí kompromitujících informací změnit rozhodnutí těch, kterých se kompromitující informace dotýká a že bezpečnostní složka BIS, která se významně angažovala pro mé zatčení a uvěznění se v těchto kalných vodách dovede orientovat je zřejmé. A já jsem přesvědčen, že ještě o tom uslyšíme,“ dodal pak kromě jiného k tomu Hučín.

Pospíšil: O tom rozhodovali úředníci resortu

Zatímco sám Pospíšil na to pro ParlamentníListy.cz reagoval prohlášením, že on v této věci ani neměl pravomoc rozhodnout, tak bývalý ředitel civilní rozvědky a exministr vnitra František Bublan (ČSSD) byl sdílnější. A nerozpakoval se na rovinu říci, že Hučínovo myšlení je někdy „na hraně“ a jeho neustálý boj proti levici je již tzv. passé.

„Tam rozhodovali úředníci ministerstva spravedlnosti, ne já,“ řekl krátce ParlamentnímListům.cz na svou obranu exministr Pospíšil. K Hučínově případu a také k jeho osobě se ale nechtěl moc vyjadřovat. „Napište mi k tomu sms zprávu, nyní jsem u lékaře,“ dodal. Jenže na dotaz položený přes mobilní telefon již nereagoval.

„Ona je to trošku nešťastná osobnost. On ten svůj boj a působení založil na boji proti komunistům, kteří již ale v té době nebojovali. On nedokázal nic jiného, než se strefovat do komunistů,“ reagoval pak pro ParlamentníListy.cz Bublan.

I když jeho přímým nadřízeným nebyl, tak prý exministr vnitra ví, že se v Bezpečnostní informační službě jeden čas hovořilo o tom, že Hučína přeřadí na jinou problematiku, neboť pracoval na odboru, jenž měl na starosti extremismus. Ale to pro něj byli prakticky jenom komunisté, nikdo jiný.

„Tam pak docházelo třeba k tomu, že si ty zprávy pan Hučín vymýšlel a různě modifikoval podle toho, jak si myslel, že by to bylo nejlepší. Takže tam proto byly od něj často nepravdivé informace. On ale nedokázal myslet jinak. Když s ním člověk o něčem hovořil, tak po dvou větách byl zase ´zpátky´,“ vysvětlil dále Bublan.

Měl mít na starosti auta a byl by klid

Kdyby podle něj Hučína v BIS přeřadili na jinou problematiku - třeba kdyby měl na starost provoz aut - tak by to bylo prý daleko lepší a on by se vyvaroval v BIS i různým excesům. „BIS se tak podle mého s ním rozloučila celkem po právu, neboť byl hodně problémový. Tam ale to jeho propuštění šetřila i inspekce a došla k závěrům, že žádná křivda vůči němu nenastala,“ podotkl Bublan.

Navíc to i s tím zmiňovaným soudem bylo podle jeho informací trošku jinak. „Byl sice rozhodnutím soudu zproštěn všech obvinění, neboť nebylo prokázáno, že by ty výbuchy dělal on, což ale neznamená, že je nedělal, jenže se to zkrátka neprokázalo. On byl ale odsouzen kvůli jiné věci. Jde o to, že zneužil sociální dávky. Tento rozsudek ale, pokud vím, nebyl zrušen. Pan Hučín totiž předstíral, že je nemocný a bral nemocenskou a neměl přitom od lékaře žádné potvrzení. Dokonce se sám později přiznal, že dávky skutečně zneužil. Za nic jiného pak odsouzen nebyl. Ten rozsudek je platný a pokud žádá nějaké odškodnění, tak nevím za co. On ty věci směšuje dohromady…,“ vysvětlil dále exministr vnitra.

A nakonec přidal i "vzpomínky" na Hučína z disentu. „Já jsem se v tom disentu také kdysi pohyboval, ale jméno Hučín jsem v té době neznal. Vím jen, že vyráběl různé zbraně a někde poničil pomník, ale že by se tehdy na něčem aktivně podílel a šířil třeba nějaké samizdaty, tak to ne. Pro nás disidenty to tak byla neznámá postava."

Prý mu je ale Hučína někdy až skoro líto. „On tím svým myšlením se nedokáže adaptovat na nové poměry a pořád žije v nějakém boji, který už dávno skončil. Je to vše už passé, ale on si nechce přiznat, že tomu tak je, že už to je minulost pětadvaceti let,“ uzavřel exministr vnitra.

Šándor: Je to kontroverzní osobnost

„O nějakém odškodném ale rozhoduje soud, ne? I kdyby to ministr Pospíšil nedoporučil, tak o tom stejně musí rozhodnout soud,“ doplnil pak k Hučínovi bezpečnostní poradce Andor Šándor, který je zároveň bývalým Náčelníkem vojenské zpravodajské služby.

„Já ale pana Hučína  osobě neznám, jen vím, že BIS na něj kdysi podala trestní oznámení a vím, že k tomu měla nějaké důvody, které nakonec soud odmítl,“ doplnil a dodal: "Je to kontroverzní osobnost. Do jaké míry je ale ta kontroverze silná, tak to nemohu ohodnotit."


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…