Bývalý senátor ČSSD: Zeman dokáže zlomit, koho chce. A ještě z toho má požitek

03.02.2013 19:35

Seznamu sedmadvaceti sociálnědemokratických „poslanců-zrádců“, kteří před deseti lety potopili v prezidentské volbě Miloše Zemana, vévodí jméno současného předsedy oranžových Bohuslava Sobotky. Má se snad třást o svůj post, bude se ho snažit budoucí prezident vystrnadit? A co Jiří Dienstbier, který se proti Zemanovi tvrdě vymezil a patrně volil knížete?

Bývalý senátor ČSSD: Zeman dokáže zlomit, koho chce. A ještě z toho má požitek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Nebo se Zeman naopak zaměří na krajně nepopulární vládu Petra Nečase a půjde jí po krku? Nad tím se zamýšlejí převážně politici z Libereckého kraje. A také vyjadřují svůj názor na to, proč Zeman vyhrál. „Díky poválečným dekretům nemusel vytasit z torny všechny své zbraně,“ míní exsenátor František Vízek. Myslí tím, že nemusel příliš připomínat hříchy současné vlády. „Rošády, kdy neodborníci byli nahrazováni ještě většími neodborníky, Kalouskovy řeči o mejdanu, který skončil, jeho vyprávěnky o tom, že líp už bylo, Drábkovo zúčtování se smyslem úřadů práce, odbornost slavné trojky K+K+K (= Kateřina, Kristýna, Karolína), Hegerovy sotva zdravé vstupy do zdraví lidu,“ připomíná.

Vedení ČSSD má šanci ke smíru se Zemanem. Musí se ale trochu sklonit

Jako sociálnědemokratický senátor poznal Miloše Zemana František Vízek. „Pokud se za deset let odpočívání na Vysočině nezměnil - bude problémem pro všechny: Je prima, že má na všechno vlastní názor, ale ochota jej korigovat není velká. Umí najít (i vytvořit a upravit) argumenty, kterými dokáže přesvědčivě zlomit kdekoho,“ myslí si.

Oponenty však podle něj kupodivu vítá, protože z jejich drcení má požitek. „Přiznají-li scestí a naskočí na správnou cestu, jsou jeho. Skoro bych řekl, že je má svým způsobem rád. Na křivdy - podobně jako Klaus - sice nezapomíná, ale dokáže vzít na milost; je to přece důkaz velkorysosti jako vyšitý,“ vypovídá exsenátor. Tady je pro vedení ČSSD šance. „Budou-li ochotni se trochu sklonit,“ míní.

Prezidentská volba rozdělila ČSSD na dvě části

Miloš Zeman, podle libereckého občanského demokrata Štěpána Křečka, rozdělil sociální demokraty na dvě skupiny. „Jedni chtějí spolupracovat se Zemanovou stranou práv občanů a druzí ji chtějí zlikvidovat. Budoucí vývoj nám ukáže, jak jsou síly v ČSSD rozděleny, každopádně lze očekávat vnitřní spory,“ je přesvědčen.

Do týmu soiálnědemokratického kandidáta na prezidenta patřil i liberecký raper s uměleckým jménem Lipo. Budoucí kroky Miloše Zemana k jeho oponentům v ČSSD nejsou nyní podle jeho názoru příliš čitelné. „ČSSD pragmaticky po prvním kole podpořila kandidáta, který není spjatý s nenáviděnou vládou. Ukazuje to na pár věcí: že je ve straně zakořeněn jistý sentiment po starých pořádcích i že vedení socialních demokratů není jednotné a nemá sílu jít do sporu o identitu vlastní strany a jejiho ideového směřování. Zemanova volba posílí určitě jisté konzervativní tendence v sociální demokracii, což je podle mě z dlouhodobějšího hlediska chyba. Očekával bych od vedení sociálních demokratů vice odvahy,“ objasňuje.

Jiří Dienstbier se podle něj nezachoval možná po prvním kole příliš politicky. „Žádejme však od politiků jistou čitelnost, a ne bezostyšný pragmatismus. Dienstbier prokázal charakter. Lidi nejsou hloupí a jeho konzistenci v chováni ocení,“ věří Lipo.

V té části sociálních demokratů, kteří nejsou ze Zemana nadšeni, je i liberecký sociální demokrat a městský radní Roman Šotola. Ale na druhou stranu ho popuzují útoky na Zemanovy voliče. „Miloš Zeman není vůbec můj šálek čaje. Nevolil jsem ho, stejně jako z jiných důvodů Karla Schwarzenberga. Na druhou stranu urážet 60 procent lidí, jeho voličů, jak často čtu, mi přijde nesmyslné. Myslím, že ti lidé mají stejné právo na názor a jsou stejně hodnotní jako nevoliči či voliči knížete. Vítězům se má gratulovat, i když to prostě někdy není lehké,“ komentuje situaci, která nastala v místech, kde měl kníže větší podporu, tedy i v Liberci. A kde v určitých kruzích přihlášení k tomu, že člověk nepodporuje Karla Schwarzenberga, vyžadovalo určitou dávku osobní statečnosti.

Někteří příznivci prohru neunesli

Je zarážející, jak velký počet jinak kultivovaných, vzdělaných a inteligentních lidí prohru svého favorita Karla Schwarzenberga totálně neuneslo a dost se svými siláckými výroky ztrapnilo. Návod jak správně unést prohru jim ukázal hejtman Libereckého kraje Martin Půta. K prezidentským volbám napsal: „Podporoval jsem a volil poraženého kandidáta Karla Schwarzenberga. Přesto je vítěz voleb Miloš Zeman mým prezidentem, který vyhrál ve svobodných a přímých volbách. Jejich výsledek je nutné respektovat, jinak začíná prohrávat demokracie. A tu musíme společně bránit před těmi, kteří nám ji už jednu vzali.“

Díky poválečným dekretům mohl nechat Zeman další zbraně spát v torně

Proč Miloš Zeman prezidentské klání ovládl? „Miloš Zeman, zejména ve druhém kole voleb, dokázal nastolovat témata kampaně a celou dobu udával tempo. Odlákával pozornost od svých kostlivců a poukazoval na slabá místa ostatních. Ač nejsem příznivcem útočných kampaní, musím uznat, že tato strategie byla úspěšná,“ domnívá se Štěpán Křeček.

„Miloš Zeman sice vyhrál, ale sklizeň týmu pana Schwarzenberga byla překvapivě vysoká. Jakmile se podařilo dostat do hry kartu poválečných dekretů, pak - díky Schwarzenbergově reakci - už Zeman mohl nechat další zbraně spát v torně. A že se jich nabízelo dost: šestiletý frontální útok pravicových vlád na dolních 10 milionů včetně neschopnosti cokoli rozumně lidem vysvětlit,“ komentuje František Vízek.

Zeman proto už, podle jeho názoru, ani příliš nemusel připomínat neumětelství vlády. „Rošády, jimiž neodborníci byli nahrazováni ještě většími neodborníky, Kalouskovy řeči o mejdanu, který skončil, jeho vyprávěnky o tom, že líp už bylo, Drábkovo zúčtování se smyslem úřadů práce a jeho "statečný boj" s malými podvodníčky na trhu práce, odbornost slavné trojky K+K+K (= Kateřina, Kristýna, Karolína), Hegerovy sotva zdravé vstupy do zdraví lidu,“ připomíná.

Všude se sjednocuje, jen v Česku je selekce na úspěšné a neúspěšné

A pokračuje v nemilosrdné kritice: „Český stát je v recesi = na dně, zatímco okolní srovnatelné země už v plusu, český stát kočírovaný ekonomickými NERV - machry a spravovaný super modrými TOP - áky na nic nemá peníze, zatímco počty milionářů a miliardářů v témže státě - krize nekrize – rostou,“ vypozoroval.

Všude se sjednocuje, sbližuje, volá po integraci. „Ale v Česku se provádí selekce - úspěšní vs. neúspěšní, kde rozhoduje, zda je či není za vodou. A tak v ČR mladí zbrojí proti starým, zdraví proti nemocným, zaměstnaní proti nezaměstnaným, všichni pak proti bezdomovcům a Cikánům,“ hodnotí Vízek.  

Mezi Zemanem a vládou to občas zajiskří. Ale není čas na hádky

Má se Nečasova vláda bát Miloše Zemana? „Vzhledem k ideovým odlišnostem vlády a Miloše Zemana je možné, že to občas bude jiskřit. Doufám proto, že si je Miloš Zeman vědom svých ústavních kompetencí a nebude je překračovat. Případné spory by České republice jistě neprospěly – nyní není čas na hádky, je potřeba pracovat,“ sděluje občanský demokrat Křeček. Zeman bude podle něj aktivistický prezident, který se lidem přejí. „Nevěřím, že je schopen tento post za pět let obhájit,“ dodává.

Podle Vízka ale bude Zeman dobrým prezidentem, jak z pohledu České republiky, tak i Evropské unie. „Jistě lepší než Václav Klaus. A to po všech stránkách. Takto jsem si to vyhodnotil a proto mu dal i svůj hlas,“ uzavírá Vízek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…