ČSSD chce s vládou jednat o školské reformě, nabídl Zaorálek

10.02.2013 18:20

Opoziční ČSSD je ochotna jednat s vládou o změnách ve školství a dalších tématech, která překračují horizont jednoho volebního období. V pořadu České televize to řekl místopředseda sociální demokracie Lubomír Zaorálek.

ČSSD chce s vládou jednat o školské reformě, nabídl Zaorálek
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Lubomír Zaorálek

O školské reformě je, podle něj, třeba jednat okamžitě a nečekat na výsledek příštích voleb do Poslanecké sněmovny. S místopředsedou vládní ODS Jiřím Pospíšilem se Lubomír Zaorálek v debatě shodl, že řešením politické situace v zemi není dočasná vláda úřednického kabinetu, který by zemi vedl do předčasných voleb.

"Pro stát je dobře, když se dokončí některé důležité projekty, které jsou rozdělány, a nová vláda nastoupí po řádných volbách za rok a půl," řekl Pospíšil. Předchozí úřednické kabinety podle něj ukázaly, že pro zemi nejsou dobré. Za jejich vlády není dokončeno to, co by jinak být dokončeno mohlo, uvedl Pospíšil.

"Souhlasím s panem místopředsedou Pospíšilem v tom, že žádná úřednická vláda není řešením v té situaci," reagoval Zaorálek.

Pospíšil uvedl, že by současná pravicová vláda měla dokončit reformu školství či služební zákon. "To jsou pro mě věci tak zásadní, které dokonce překračují jedno volební období, na kterých i já bych si dokonce do budoucna přál, kdyby vznikla nějaká dohoda," uvedl k tomu Zaorálek. Podle místopředsedy ČSSD je o tématech potřeba hovořit již před volbami. "Protože ta věc je, podle mě, dlouhodobě nesmírně významná," dodal Zaorálek.

Politici dvou znesvářených stran se naopak neshodli v otázce odložení nového občanského zákoníku, který, za svého působení na ministerstvu spravedlnosti, připravil právě Pospíšil. "Já jsem ten, který si myslí, že by bylo dobré odložit občanský zákoník," řekl Zaorálek. Místopředseda Poslanecké sněmovny připustil, že pokud by sama vláda nepřišla s návrhem na odložení občanského zákoníku, přišla by s tímto návrhem opoziční ČSSD.

Tento návrh předložili ve Sněmovně komunisté, ale poslanci vládní většiny ho v uplynulém týdnu zamítli. "My o tom budeme jednat, budeme o tom mluvit v klubu znova, a mně osobně připadá, že to je téma, ke kterému se budeme vracet," řekl Zaorálek.

"Já jsem bytostně přesvědčen, a vidím situaci v jiných postkomunistických státech, že přijetí nového občanského zákoníku je pro tu zemi mimořádně důležité," zdůraznil Pospíšil. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…