Černá čarodějnice. Tak prý zločinci říkají Bradáčové, která dostala Ratha do basy

21.05.2012 13:52

Státní zástupkyně Lenka Bradáčová, která minulý týden zatkla Davida Ratha, spolu se svými kolegy vzpomíná, co se v kauze středočeského hejtmana stalo předtím, než byl policisty zadržen se "sedmičkou" v ruce.

Černá čarodějnice. Tak prý zločinci říkají Bradáčové, která dostala Ratha do basy
Foto: tan
Popisek: Státní zástupkyně Lenka Bradáčová

Na počátku celé akce podle týdeníku Respekt stál podnikatel, ke kterému se dostaly informace o předražené zakázce na rekonstrukci buštěhradského zámku. Nešlo však prý o konkurenční boj, ale o znechucení z korupce ve společnosti. Nevěděl však, kam se obrátit, protože na policii by nepodložená informace z druhé ruky mohla zapadnout.

Nakonec se obrátil na svého známého z řad bývalých policistů, který jej odkázal na Nejvyšší státní zastupitelství v Brně. „U nás to skutečně začalo. A protože se oznámení v počátku týkalo severních Čech, poslali jsem trestní oznámení do Ústí,“ vzpomíná náměstek Nejvyššího státního zástupce Igor Stříž.

Padni komu padni

Tak se případ dostal ke státní zástupkyni Lence Bradáčové. Té se přezdívá „Cattani v sukních,“ severočeská galérka jí však podle Respektu přezdívá spíše „Černá čarodějnice“. Původně se její tým zaměřoval jen na kauzu Buštěhrad, do které byli nejvíc zapletení Petr Kott s Kateřinou Pancovou. Až po několika týdnech se v odposleších začalo objevovat jméno Davida Ratha.

Účast někoho takto mocného prý často znamená, že se celé vyšetřování začne komplikovat. S tím však v tomto případě Bradáčová nesouhlasila. „Zákon musí měřit všem stejným metrem a přesně to je moje práce,“ říká pro Respekt.

Když se v odposleších začalo mluvit o předání peněz, rozhodli se vyšetřovatelé zatknout pachatele přímo při činu. Prý nebylo těžké zjistit, kdy a kde k předání dojde. Zatímco zpočátku spolu podezřelí mluvili kódovaně, postupně ostražitost opadala. V den předání úplatku už spolu mluvili zcela otevřeně a tak policie podle Respektu  mohla jít najisto.  


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…