Češi vyhlíželi opět spasitele, tak zvolili Babiše, vypozorovala ruská novinářka

30.10.2013 15:05

Něco takového, jako se děje v Česku momentálně u sociálních demokratů, by v Rusku nebylo vůbec možné, říká šéfredaktorka týdeníku pro rusky hovořící občany Irina Šulc. ParlamentnímListům.cz prozradila i několik svých názorů na to, jak nahlíží na aktuální politický vývoj u nás poté, co již známe výsledky voleb.

Češi vyhlíželi opět spasitele, tak zvolili Babiše, vypozorovala ruská novinářka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Irina Šulc, šéfredaktorka Pražského expresu

Irina Šulc, která vede již několik let týdeník Pražský express, v naší zemi žije 15 roků. Když hovořila s ParlamentnímiListy.cz pár dnů před volbami, přiznala tehdy, že řada jejích krajanů, Rusů, kteří získali u nás občanství, bude volit nejčastěji TOP 09 a blok Hlavu vzhůru. Jsou tedy spokojeni s tím, jak volby nakonec dopadly? Nejsou spíše zklamaní?

„Ti, co volili Hlavu vzhůru, jsou velmi zklamaní. Vím navíc, že i ti lidé, kteří za tento blok kandidovali, prožívají smutné období, z kterého se musí vzpamatovat. Je to škoda, i dle mého Jana Bobošíková měla na to, aby v té české politice prosadila řadu užitečných a dobrých věcí… V každém případě od většiny krajanů slýchám názor podobný jako je ten můj – vítězem těchto voleb v Česku je Andrej Babiš. Potvrdilo se tím ale také to, že Čechům je velmi blízké očekávání nějakého spasitele, kterého tentokrát vidí právě v Babišovi. Věřím, že by mohl pomoci stabilitě, a to si přeju úplně stejně jako všichni jiní občané tady u vás. Ukázalo se i to, že i když byly obrovské snahy Babiše jakkoli poškodit, zdiskreditovat, tak že se tím lidé nenechali ovlivnit – což je dobře,“ řekla Irina Šulc.

Pokud se tu už zase objevují hlasy o dalších předčasných volbách, není to dobré

Podle ní by byla velká škoda, pokud by se naplnily scénáře toho, že by opravdu nakonec došlo k dalším předčasným volbám. „Tento stát potřebuje stabilitu, a ta se tím, že by se stále měly volby opakovat, nezíská. I když – ještě před tím, než začaly boje uvnitř ČSSD – začali o tom, že brzy zřejmě budou muset být další volby – mluvit různí komentátoři,“ všimla si novinářka pocházející z Ruska.

Situaci, která se po pár hodinách po ohlášení výsledků sčítání hlasů voličů rozpoutala v ČSSD, nechápe. Při této příležitosti má srovnání s původní domovinou.

Něco takového jako zažívá ČSSD? V Rusku nepředstavitelné...

„U nás by se něco takového stát nemohlo. Je to naprosto nemyslitelné, aby proti sobě šli uvnitř jedné strany nějací lidé a způsobili takový chaos. V Rusku jsou nastavené mechanismy a pravidla v těch stranách tak, že toto naprosto vylučují. Nikdy se tak nic podobného nestalo – nelze proto takovou situaci k nějakému podobnému ruskému modelu ani přirovnat,“ vysvětlila Irina Šulc.

Přidala i několik perliček z toho, jak probíhají volby v Rusku. Například to, že když tam byly v roce 2006 volby, byla na volebních lístcích kolonka, která šla zaškrtnout a znamenala, že si volič nepřeje žádnou ze stran tam napsaných. Tedy - že je proti všem. „A lidé toho využívali. Pravdou je, že ta kolonka už pak ale v dalších volebních lístcích nikdy nebyla,“ uvedla dál ruská novinářka. A jelikož čte i to, co o České republice píší její kolegové doma v Rusku, mohla upozornit též na to, že ruská média označila Babiše za osobu, kterou přirovnala ke kříženci jejich dvou politických postav: Alexeje Navalného a Michaila Prochorova. Jednoho taktéž bojovníka proti korupci a druhého miliardáře.

Závěrem se pak zmínila ještě o vcelku podstatném rozdílu mezi českými a ruskými volbami, když uvedla to, jak je v Rusku těžké založit novou stranu a prosadit se s ní.  „A tak i tam sedí v ‚dumě‘ někteří stále stejní lidé,“ podotkla s tím, že přidala příklad strany, která, ačkoli má své místo i v Evropském parlamentu a usilovala o hlasy voličů také u nás (do Poslanecké sněmovny se však nedostala, pozn. red.), má v Rusku "stopku".

„Ona když přece jen u nás vznikne nová strana, může se jí stát, že ji úřad nezaregistruje. Pak nemá šanci se ve volbách ucházet o hlasy. Stalo se to v minulosti například Pirátské straně – kvůli tomu, co značí její název,“ vysvětlila ještě šéfredaktorka Pražského expressu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…