Česko nestíhá konkurovat světu. Lepší je i Ázerbájdžán nebo Portoriko

08.09.2013 22:51

Konkurenceschopnost České republiky je na historickém minimu. V žebříčku, který sestavuje Světové ekonomické fórum, se Česko propadlo o sedm příček na 46. místo. Lépe jsou na tom i země jako Ázerbajdžán nebo Portoriko. Příčinou je podle expertů nedůvěra v politiky a státní instituce.

Česko nestíhá konkurovat světu. Lepší je i Ázerbájdžán nebo Portoriko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Světové ekonomické fórum letos snížilo konkurenceschopnost České republiky nejvíce za dobu, co ji sleduje. Píše o tom server iHNed.cz. Index, kterým se tato hodnota vyjadřuje, klesl o jednu desetinu na 4.43. Nejlépe hodnocené Švýcarsko dosáhlo na sedmibodové škále hodnoty 5.67. Poslední Čad získal 2.85 bodu.

Nedůvěra ve stát, politiky, instituce

Příčinou propadu je podle expertů Světového fóra špatné fungování státu a jeho institucí a nedůvěra v politiky a stát. "Tentokrát už je propad opravdu mimořádný. Opakuje se problém, který se zhoršuje už posledních pár let. Jde o špatnou kvalitu institucí, tedy o korupci, problematickou vymahatelnost práva a státní regulace omezující podnikání," komentoval výsledky pro iHNed.cz Radek Špicar, místopředseda Svazu průmyslu a dopravy.

"Lidé navíc nedůvěřují politikům. Žádná vláda nevydrží čtyři roky, ministři se často střídají, navíc tu byly korupční skandály. Jediná dobrá věc, která se v tom dá najít, je ta, že se o korupci více mluví a začíná se vyšetřovat," dodal.

Ředitel CMC Graduate School of Business, která prováděla pro fórum mezi českými podnikateli a manažery průzkum, Tomáš Janča se domnívá, že při řešení konkurenceschopnosti je potřeba inspirovat se v cizině. Například zlepšit znalost cizích jazyků pro snazší obchodování se zahraničím. Je potřeba vytvořit podmínky, aby se zaměstnanci nebáli zkoušet nové věci a stěhovat se za prací. Pomohla by také jedna dlouhodobá státní strategie konkurenceschopnosti, která by nebyla závislá na konkrétní vládě.

Slováci a Řekové nejslabší v EU

Ještě hůře než Česká republika se v žebříčku umístili naši východní sousedé. Slovensko obsadilo až 78. místo. Mezi členskými státy Evropské unie skončilo dokonce předposlední, hůře jsou na tom už jen Řekové.

Světové fórum hodnotí 148 států podle hlavních ekonomických "pilířů": instituce, infrastruktura, makroekonomika, zdraví a základní vzdělávání, zboží a efektivita trhu, vyšší vzdělávání a odborná příprava, pracovní výkonnost trhu, technologická připravenost, rozvoj finančního trhu, velikost trhu, obchodní sofistikovanost a inovace, dodává server iHNed.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…