Co si stát vychoval, to má, píše Banga o nepřizpůsobivých Romech

04.05.2012 11:26

Čeští občané stále více slyší na volání extremistů, kteří vykřikují hesla typu „cikáni do práce“. Ačkoli mezi nepřizpůsobivé občany nelze paušálně počítat všechny Romy, řada lidí to činí. Na neblahé situaci v romské komunitě přitom nese svou vinu i stát. O tom je přesvědčen Patrik Banga, který poukazuje na to, že se po Romech chce, aby si našli práci, aniž k tomu předtím dostali patřičné vzdělání.

Co si stát vychoval, to má, píše Banga o nepřizpůsobivých Romech
Foto: rep
Popisek: Romské děti si hrají na hřišti

Mezi nepřizpůsobivé občany, kteří nechtějí hledat práci a spoléhají toliko na sociální dávky, nelze paušálně počítat celou romskou komunitu. Přesto to mnozí lidé činí, neboť romská menšina nemá u většinové společnosti dobrou pověst. Komentátor Patrik Banga na jedné straně připouští, že si za to mohou Romové z velké části sami, ale dodává, že každá mince má dvě strany. Stát totiž Romy k práci nemotivuje a v oblasti vzdělání je často dokonce diskriminuje. Pak se ale úředníci nesmí divit tomu, co se v posledních měsících děje na severu Čech. Komentář Patrika Bangy přináší dnešní MF Dnes.

Mladým Romům chybí vzory

„Sociální systém byl jednu dobu tak štědrý, že se lidem nevyplatilo chodit do práce. Stejné nebo podobné peníze dostali i za to, když byli doma. Ti snaživější, kteří si práci skutečně hledali, byli zase knokautováni přístupem českých firem. Sehnat si práci jako Rom byl nadlidský úkon. A pak nastal kámen úrazu. Rom (a nejen Rom!) práci hledal, nenašel, dostal dávky. Když práci nehledal a válel se doma, dostal taky dávky. Téměř žádné podmínky, žádné požadavky na rekvalifikaci. Ale ani žádný postih pro firmu, která diskriminovala uchazeče o zaměstnání pro jeho romský (a jiný) původ?“ upozorňuje Banga.

Problém je podle autora textu v tom, že mladí Romové nevidí pracovat své rodiče a prakticky nevědí, co je to práce. Liší se tím např. od jeho generace, která si pamatuje, jak táta ráno odešel do zaměstnání a odpoledne se vrátil domů. Tento vzor následně vedl k tomu, že odchod do práce považoval za něco normálního, co se sluší a patří. Stejně tak si ale pamatuje dobu, kdy otec o práci přišel a byl doma.

Stát také nese svou vinu

Je však třeba dodat, že Romové často práci najít ani nemohou, bez ohledu na to, jak moc se snaží. Na vině je jejich nedostatečné vzdělání. Za minulého režimu tito lidé často vykonávali např. pomocné práce na stavbách, ale po revoluci se podnikatelům více vyplatilo najímat levnější Ukrajince. Místo toho, aby stát své občany motivoval k dosažení vyššího vzdělání, uplácí je dávkami a malé romské děti umisťuje do speciálních – dříve zvláštních – škol, po jejichž absolvování jsou mladí Romové pro pracovní trh nepoužitelní. To se musí změnit. Na Slovensku to pochopili dřív než u nás a alespoň se rozhodli omezit systém dávek.

„Na Slovensku to pochopili o něco dřív. Začali situaci, která se jim vymkla z rukou, řešit. Příjem sociálních dávek natolik omezili, že donutili zneužívače dávek pracovat. U nás podobný model zavedli až teď. Zcela správně není směrován jen na Romy a nutí lidi k tomu, aby se o sebe začali starat sami. Systém však nedokáže rozdělovat ty, kteří dávky skutečně potřebují a snaží se něco dělat, a ty, kteří na všechno kašlou. Je to však jedna z cest, jak vyřešit problém, na který si stát sám velkou měrou zadělal. Chce se mi napsat – co si stát vychoval, to má,“ uzavírá svůj komentář Banga.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…