Ctíme listovní tajemství, ale přesto víme, co je v dopisu pro ministra Chovance. Nepotěší ho

02.02.2014 14:35

ParlamentníListy.cz mají k dispozici dopis Federace výkonných zaměstnanců České pošty adresovaný novému ministrovi vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD). Dopis, který by měl být ministrovi předán v pondělí - tedy zítra, upozorňuje na zhoršující se podmínky zaměstnanců České pošty.

Ctíme listovní tajemství, ale přesto víme, co je v dopisu pro ministra Chovance. Nepotěší ho
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Jde především o neproplácení přesčasů a s tím související falšování výkazů a také o plnění plánu produktů aliančních partnerů. Tedy zejména o plnění prodeje pojistek a bankovních produktů. Federace žádá po ministrovi nápravu.

Federace výkonných zaměstnanců České pošty se na ministra vnitra obrací ve věci pracovních podmínek zaměstnanců České pošty. Současné vedení České pošty s. p. prý odmítá jakékoliv podněty k řešení současného stavu. Stejný dopis už dostal bývalý ministr Martin Pecina, ten prý nenapomohl k nápravě a omezil se pouze na získání informací z vedení České pošty.

Odboráři oslovují přímo ministra, protože vedení ČP ignoruje doporučení, aby s nimi bylo jednáno, a stále prý trvá absolutní ignorace jejich odborové organizace.  

Zaměstnanci České pošty proto opět hledají zastání u ministra vnitra. Nutno dodat, že ParlamentníListy.cz dostaly otevřený dopis dříve, než mohl nový ministr Milan Chovanec zareagovat.

Nejsou proplácené přesčasy

Odboráři poukazují na práci nad smluvený úvazek, a to bez proplacení těchto přesčasových hodin. „Jedná se zejména o neproplácení přesčasových hodin poštovních doručovatelů. Zde je zavedená praxe, kdy mnoho zaměstnanců pracuje desítky hodin měsíčně zcela zdarma. Na běžného doručovatele je kladeno mnoho časově náročných pracovních povinností, které ve většině případu nelze stihnout v běžné pracovní době,“ píší.

Přímo zaměstnanci popisují zavedenou praxi takto: „V případě, kdy zaměstnanec napíše do pracovního výkazu skutečný počet odpracovaných hodin, je vedoucím pracovníkem počet hodin přepsán a přesčasové hodiny nejsou proplaceny, případně jsou prováděny jiné manipulace s těmito výkazy. Dokonce je na některých pracovištích přímo nařízena povinnost vyplňovat výkazy obyčejnou tužkou tak, aby je bylo snadné přepsat. Máme o tomto písemný doklad,“ ujišťují odboráři o pravdivosti svého tvrzení. Problematika neproplácení přesčasových hodin se dotýká všech zaměstnanců, přepážkových pracovníků, řidičů, poštovních doručovatelů a dalších.

Podle vyjádření odborářů byly veškeré stížnosti směřované k vedení ČP nebo k odborové organizaci PKOV vždy záměrně nevyřešeny. Dostalo se jim prý pouze výsměchu od zástupce ČP pana Fenince. „Doručovatelé jsou pomalí a ti, kteří jsou na pracovištích po pracovní době, tak ti čekají na autobus.“  Toto tvrzení je podle pisatele dopisu zcela nesmyslné.

Celý text otevřeného dopisu ZDE:

Důležitější než práce ČP je prodávání pojistek

„Jako další závažný problém, který si žádá okamžité řešení, vidíme plnění plánu produktů aliančních partnerů (AP). Jedná se zejména o pojistky a bankovní produkty. Zde je hrubým způsobem zneužívána kolektivní smlouva a takzvaná pohyblivá složka mzdy,“ upozorňují odboráři.

Na zaměstnance je v tomto ohledu vyvíjen neúměrný tlak. Chce se po nich, aby plnili vysoké cíle a prodávali produkty. „Plnění produktů AP bylo začleněno do základních pracovních povinností. Tímto získal zaměstnavatel nástroj k zastrašování zaměstnanců. S argumentem neplnění pracovních povinností zaměstnanců z důvodu neplnění plánu produktů AP je vyhrožováno zaměstnancům propuštěním nebo snížením pohyblivé části platu,“ upozorňuje se v dopisu ministrovi vnitra.

Věc se dostala prý tak daleko, že nyní není důležité, zda zaměstnanec odvádí dobře a kvalitně poštovní práci, je hodnocen především podle prodeje produktů AP. „Z obavy ze ztráty zaměstnání jsou tak zaměstnanci donuceni sami na sebe a případně na své rodinné příslušníky uzavírat různé bankovní produkty. Vyhrožování zaměstnancům dochází někdy až tak daleko, že pan ředitel Mrvík dokonce nepřímo vyhrožoval nabroušeným nožem v emailu zaslaném svým podřízeným,“ píše se v dopise.  

Vytvořte komisi

Federace výkonných zaměstnanců České pošty žádá proto ministra o vytvoření komise složené ze zástupců odborových organizací působících v rámci ČP. Tato komise by měla přímým šetřením na pracovištích mezi zaměstnanci zajistit dostatek výpovědí o skutečném stavu v provozu ČP. Zaměstnanci také chtějí prověření všech smluv týkajících se prodeje produktů AP a systému vyplácení provizí z těchto produktů. A zároveň si přejí zlepšení pracovních podmínek v oblasti vybavení pracovišť. Navrhují navýšení objemu finančních prostředků určených pro zvýšení bezpečnosti doručovatelů a zajištění dostatečného množství odkládacích schrán pro poštovní doručovatele a vybavení přepážek převedením finančních prostředků určených na sponzorování různých akcí.

reklama

autor: dkr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…