Dalajlama je lhář. Tibet díky Číně prosperuje, píše botanik a exčlen Zelených

13.03.2013 10:34

V souvislosti s masovým vyvěšováním tibetských vlajek na radnicích českých měst portál EUserver.cz upozornil, že se v Tibetu žádné utlačování obyvatel nekoná. Naopak podle autora článku Pavla Křivky jde o velkou manipulaci a tibetští občané se díky čínské vládě mají dobře.

Dalajlama je lhář. Tibet díky Číně prosperuje, píše botanik a exčlen Zelených
Foto: archiv
Popisek: Tibetská vlajka

Podle Křivky vyvěšování tibetské vlajky českými institucemi s ohledem na dnešní mezinárodní a hospodářské postavení Číny ve svých důsledcích znamená poškozování zájmů České republiky a jejich občanů.

„Je zde zcela bezdůvodně zpochybňována svrchovanost Čínské lidové republiky nad částí jejího území. Pokud by chtěli být radní důslední, museli by vyvěšovat i jiné vlajky. Vedle Tibetu třeba i vlajku Fríska, Skotska, Katalánska, Baskicka atd. Chtějí-li protestovat proti 'porušování lidských práv', pak by to chtělo zaprotestovat i proti poměrům jinde, třeba proti tomu, že v Saúdské Arábii ženy nesmí mít zaměstnání, občanský průkaz ani nesmí řídit auto,“ píše Křivka na portálu EUserver.cz.

Zastupitelé a radní českých měst a obcí by si podle něho raději měli schválit služební cestu do tibetských provincií Číny, aby se na místě přesvědčili o faktech. „Viděli by obrovské státní investice do infrastruktury i likvidace negramotnosti a chudoby. Zjistili by také, že na Tibeťany jako národnostní menšinu se nevztahuje čínská politika jednoho dítěte. Kdyby radní cestovat nechtěli, mohou se podívat na internet, kde je vystaveno množství materiálů o tom, jak vypadal feudální Tibet za panství dalajlámů,“ míní.

  • Článek v plném znění čtěte ZDE

Tehdy prý většina obyvatel Tibetu náležela do nejnižší kasty a jejich život měl cenu otýpky slámy. Neměli vůbec žádná práva a pán je mohl zabít nebo potrestat useknutím ruky nebo vypíchnutím očí. Dnes jsou občany Čínské lidové republiky a jsou tedy rovni své bývalé vrchnosti.

„Protičínské propagandě se u nás nevěnují jen média, ale třeba i nevládní organizace jako je Amnesty International. V takové situaci je pak obtížné udělat si v tzv. tibetské otázce jasno. A dospět i k názoru, že bývalý člen Komunistické strany Číny, jeho Svatost dalajlama, není žádný oceán moudrosti, ale elitářský pokrytec a lhář. Dalajláma se ale jen přizpůsobuje západní společnosti, která má po pokrytectví a propagandě značnou poptávku,“ dodává cestovatel Pavel Křivka, který Tibet osobně navštívil.

Pavel Křivka (1960) je botanik, ekolog, překladatel z německého a nizozemského jazyka a politik. V letech 2003 - 2009 byl členem a funkcionářem Strany zelených, nyní je bez politické příslušnosti. Jako botanik cestuje po celém světě, poslední dobou po Asii. Navštívil Čínu včetně Tibetu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…