Další krok na cestě k centralizované Evropě. Brusel chce bankovní unii

21.07.2013 16:05

Vytvoření bankovní unie se přiblížilo. Evropská komise chce prosadit nový nástroj, tzv. Single Resolution Mechanism (SRM). Díky němu by Brusel mohl rozhodnout o osudu kterékoli banky v eurozóně, píše server Outsider Media.

Další krok na cestě k centralizované Evropě. Brusel chce bankovní unii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Nový plán se nelíbí německé vládě, je však pravděpodobné, že Evropská komise prosadí svou. Německý ministr financí Wolfgang Schäuble upozorňuje, že návrh není v souladu s Lisabonskou smlouvou. Už v minulosti jsme ovšem byli svědky nedodržování platných zákonů a pravidel ze strany Bruselu.

Nový úřad, který by byl podřízen Evropské komisi, by mohl nejen rozhodovat o osudu 6 400 bank, jež v eurozóně fungují, ale také by měl pravomoc zrušit rozhodnutí členského státu o restrukturalizaci či uzavření dané banky. Proti rozhodnutí nevolených úředníků by nebylo odvolání.

Brusel chce jen zesílit svůj vliv

„Díky tomuto návrhu máme na stole všechny prvky potřebné k vytvoření bankovní unie. To umožní postavit bankovní sektor na solidní základ a obnovit důvěru finančních trhů a překonat fragmentizaci sektoru. Sice nemůžeme zcela vyloučit budoucí bankovní insolvence, ale na základě jednotného postupu a zvláštního fondu, do kterého budou přispívat banky, by se mělo zabránit tomu, aby ztráty bank nesli v budoucnu daňoví poplatníci,“ říká předseda Evropské komise José Manuel Barroso.

Fond SRM by měl ročně disponovat pouhými 5,5 miliardami eur. Dluhy bank v eurozóně však v současnosti činí závratných 9,3 bilionů eur. Zdá se tedy, že návrh Evropské komise má za cíl pouze posílit pravomoci Bruselu na úkor svobody jednotlivých subjektů. 

reklama

autor: lze

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…