Dcera rudého kata Karla Vaše: Už se nedokážu dívat do jeho tváře

18.02.2013 8:52

Dcera rudého prokurátora a soudce Karla Vaše, která po jeho smrti věnuje celé dědictví na dobročinné účely, říká, že je těžké uvěřit, že v jejím otci nebylo ani trochu dobrého. Přestože se domnívá, že její "lidskou povinností" bylo zříct se ho a přerušit s ním kontakt, vždy doufala, že od něj nakonec něco dobrého uslyší. Ale nedočkala se a stále tím trpí.

Dcera rudého kata Karla Vaše: Už se nedokážu dívat do jeho tváře
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pamětní deska Heliodora Píky

Karel Vaš, který zemřel v prosinci loňského roku, se podílel na řadě justičních vražd. V minulosti stanul před soudem za účast na vraždě generála Heliodora Píky, ale kvůli promlčení nebyl potrestán.

Syn generála Píky se ale na jeho dceru nezlobí. "Řekl mi, že když světská spravedlnost otce nedostihla, bude ho soudit teď Bůh. A jedním dechem dodal, že Bůh je přece milosrdný, že se nemám bát," řekla v rozhovoru pro Lidové noviny žena, která celý život čekala na vlídná slova od svého otce. Těch se ale nikdy nedočkala. Přesto o svého otce pečovala a navštěvovala ho v domově pro seniory až do jeho smrti.

Vašova dcera nedávno zhlédla dokument, který jejího otce vykresluje ve velmi špatném světle. Film nazvaný Vrahem z povolání odmítla sledovat celý. "Prostě se nedokážu dívat do otcovy tváře a poslouchat po jeho smrti to, co jsem poslouchala celý život pořád dokola," říká.

Jeho peníze nechce. Dá je na charitu

Ještě před zhlédnutím dokumentu se Vašova dcera rozhodla věnovat celý jeho majetek na charitu. "Poprvé jsem o tom začala uvažovat po jeho smrti. V době jeho života byly jeho peníze tabu. Říkal, že ho nezajímají, neutrácel a žil velmi skromně. Od dětství jsem toužila po jeho lásce a pochopení - kterých se mi ale nikdy nedostalo -, proč bych si teď měla nechat jeho peníze?" ptá se žena, jejíž identitu deník v jejím zájmu tají.

Její vztah s otcem nikdy nebyl takový, jak bývá zvykem. "Od dětství jsem těžce snášela, že otec vedl dlouhé monology, debatu s ním vést nebylo možné. Je těžké uvěřit, že ve vlastním otci nebylo nic dobrého. Vyrovnávám se s tím celý život," říká dcera prokurátora.

"Chtěla jsem splnit svoji lidskou povinnost, zříct se ho a přerušit s ním kontakt za jeho života by bylo mnohem snadnější. Ztratila bych tím ale naději, že něco dobrého od otce v životě uslyším. Vyčítala bych si, že jsem neudělala dost. Chtěla jsem, aby cítil, že může být přes všechny ty propastné rozdíly někým milovaný. Bohužel jsem od něho nic hezkého do poslední chvíle jeho života neslyšela. A to mě bolí stále," uzavřela dcera muže, jemuž političtí vězni přezdívali "soudce kat".

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…