Děkan Stehlík o kauze totalitního ústavu: Aspoň se zase diskutuje, co byl komunismus

11.04.2013 19:34

Odvolání ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Daniela Hermana vyvolalo bouřlivé reakce. Ve čtvrtek rezignovalo šest členů rady a mnozí z nich se obávají toho, že bylo odvolání Hermana politicky motivované. Tento názor ovšem nezastává host Interview 24, děkan Filosofické fakulty Univerzity Karlovy a bývalý člen rady ústavu Michal Stehlík.

Děkan Stehlík o kauze totalitního ústavu: Aspoň se zase diskutuje, co byl komunismus
Foto: Hans Štembera
Popisek: Happening proti novému složení Rady Ústavu pro studium totalitních režimů

Volba nového ředitele podle Stehlíka určitě změní situaci v ústavu. "Každá personální změna situaci změní," říká s tím, že spolu s ředitelem mnohdy končí i další. "Bude určitě kolem sebe mít své lidi," dodává. Politický motiv v odvolání ředitele ústavu Daniela Hermana ale Stehlík nevidí. "Argumentovat kdo je na koho napojen v této malé zemi je zavádějící," říká. Podle něj je také možné, že se po zvolení nového ředitele změní styl fungování ústavu. "Některé záležitosti například v otázce archivu bezpečnostních složek se mohou změnit. Pokud má instituce badatelský záměr a striktně nařízené, jakým způsobem má bádat, pak je to těžké," dodává.

"Politici do toho ještě zasahovat nezačali, toho bychom si všimli již dřívě. A rozhodně předtím radu neovládala ODS," rezolutně odmítá nařčení z toho, že většina jejích členů byla napojená na ODS. Politika podle Stehlíka do ústavu nepatří. "Bohužel tento ústav vytváří jakési bitevní pole pro pravici a levici," dodává. Ústav je ale podle něj i přesto zpolitizovaný. "Protože je definován ústavou a byl mu dán do vínku jeden pohled na dějiny. Má nařízeno, jak má bádat," vysvětluje. Podle děkana je ale nesmysl, že by se dal ústav proti někomu použít jako zbraň. "Nemyslím si, že by informace od nás měly vliv na politiku například komunistů," říká s tím, že výsledky například krajních voleb tomu vůbec nenasvědčují.

Hádky a dohady jsou dobré

Ústav také podle děkana nikdy záměrně na žádného politika kompromitující materiály nehledal. "Objevily se záležitosti kolem pana Dienstbiera staršího, ale nemyslím si, že by docházelo k účelovému vytahování materiálů," říká. Jednou ze slabin fungování instituce by také mohlo mít často se měnící vedení. "Za pět let měl ústav pět ředitelů. To ústav také může destabilizovat," souhlasí Stehlík a dodává, že doufá v to, že levicová vláda po případném vítězstvá na ústav nesáhne: "Doufám, že ústav zrušen nebude." Podle Stehlíka jsou pak veřejné spory a hádky jen dobré. "Tím se otázka toho, jak jsme žili před rokem 89, znovu otevírá a to je dobře," říká. A jak by měl vypadat další ředitel? Měl by mít  hlavně přehled a zájem o spolupráci se zahraničím. "Měl by to být člověk, který má nějaké zkušenosti s dějinami, ale také znalý člověk s řídícími schopnostmi, schopný manager," má jasno Stehlík.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…